SKYRUNNING-CONTINENTAL-LOGO-CTL1Na horách je sice stále dost sněhu a i část světové skyrunning špičky ještě dává přednost SKIMO závodům a aktivitám, ale přípravy na další sezonu jsou v plném proudu.

V jednání s ISF jsme došli k dohodě o počtu startovních pozic pro náš tým na European Skyrunning Chamionships a proto je čas si představit alespoň formou otázek a odpovědí Czech Skyrunning Team 2015, který bude reprezentovat nejen na ME, ale i na dalších závodech SWS a bude se snažit získat co nejlepší umístění, body do hodnocení týmů a zvednout tak i pro další roky prestiž českého skyrunningu.

Aby si členové Czech Skyrunning Teamu mohli již o hodně víc a lépe plánovat svou sezonu na konci tohoto článku je zveřejněna nominace na European Skyrunning Championships (Zegama, Chamonix, Val d’Isere). Naše nominace nemůže dost dobře vycházet z nějakých konkrétních kvalifikačních závodů, protože sezona skyrunningu je krátká a není možné postavit nominaci na základě například jednoho závodu, který je třeba jen dva týdny před závodem ME. Při výběru tak hrály roli předchozí výsledky, zkušenosti se závody v horách, do jisté míry zdravotní dispozice a možnosti resp. ochota daného závodníka vložit do skyrunning tréninku a závodů čas, úsilí i finance.

V nominaci jsou pro jednotlivé závody uvedeni i náhradníci, kteří by nastoupili do závodu v případě nemoci, zranění nebo nějakého jiného znemožnění startu nominovaného závodníka/závodnice.



DESET OTÁZEK PRO ČLENY CZECH SKYRUNNING TEAM

  1. Jaký NEJ Skyrunning nebo horský závod jsi absolvoval/a ? (Vím, že to může být obtížné vybrat jen jeden, ale NEJ je opravdu jen jeden :) )

Jan Bartas

Trofeo Kima – závod, který má vše. Začíná asfaltem, pak tě po lesních cestičkách zavede na ty horské. Po nich je to už jen kousek do království sněhu a kamení. Řetězy a záchranáři v sedácích jsou jedinými lidskými prvky na této snové trati. “Pouhých” 48km, na které se však nezapomíná.

Pavel Brýdl

Tomáš Bystřický

Prozatím Gore – Tex Transalpine run – 8 denní etapový závod dohromady měřící 280km se stoupáním 12 555m.

Radoslav Groh

Prozatím nejhlubší zážitek ve mně zanechal Nezmar SkyMarathon a z toho důvodu je tento závod mým favoritem.

Jan Havlíček

Dolomites SkyRace (Canazei)

Petr Král

Těžká otázka. Absolvoval jsem již několik závodů, ale mezi NEJ bych vybral LH 24 který byl i mým zatím nejúspěšnějším. Ale za zmínku stojí samozřejmě i Lavaredo.

Denisa Krejčiříková

NEJpřátelštější L4L, NEJsrdcařský Lysacup, NEJběžečtější Slezský maraton, NEJemotivnější a asi nejvíce NEJ – Marathon du Mont Blanc

Ivona Krejčiříková

Obecně závody v Beskydech (Lysohorský čtyřlístek, Slezský maraton), a díky jedinečné atmosféře je tím úplně NEJ Lysacup :-).

Zuzana Krchová

Nezmar SKY

Zdeněk Kříž

Moc jsem toho zatím neoběhl, ale NEJ pro mě bylo Lavaredo Ultratrail, i když jsem ho nedokončil. Tak snad letos…

Lucie Luštincová

Je těžký si vybrat, každý závod je ojedinělý a krásný, ale vzhledem k tomu, že toho mam za sebou hodně málo a nejtěžší mi přišel Nezmar SkyMarathon, byl pro mě zároveň asi ten nejkrásnější.:)

Michaela Mertová

Asi nejhezčím závodem byl pro mě Matterhorn Ultraks, který jsem běžela loni. Pro mě ideální délka 46km, ani ne moc krátký a ani dlouhý. První stoupání na Gornergrat je sice dost náročné, ale potom následovaly pěkné pasáže s krásnými výhledy. Bohužel, na velké „kochání“ není při závodě až tolik času . Závod je docela běžecký, „too flat“, jak o něm prohlásila jedna špičková běžkyně . Okolí Matterhornu podle mě patří k nejhezčím místům v Alpách.

Petr Míl

I přes ne příliš povedený výsledek, to bude asi Ultra na MS 2014 Skyrunning v Chamonix. Atmosféra závodu, top běžci, Mont Blanc v pozadí, velké převýšení, parádní počasíčko, super banda z Česka – prostě esence těch správných věcí, kvůli kterým to dělám.

Iva Milesová

Mt.Kinabalu Int.Climbathon 2006.

To bylo celé mysteriózní a trochu ujeté. Vsadit svojí výhru ze Světového poháru na letenku do Malajsie a bůhví proč věřit, že budu na bedně v závodě, kde se běží z džungle přes několik rostlinných pásem až na holou skálu ve 4095m a zase dolů. Radši neřešíš, co všechno se může stát, i tak víš, že když se to nepovede, proděláš kaťata.

Ve dnech před závodem jsem po přeletu přes 12 časových pásem měla problém v pralese zdolat i převýšení 25m, hora byla tam někde schovaná v mracích a já jsem si říkala, nejsem drzá, že tam vůbec chci běžet?

V závodě jsem naopak zažila, jak zafunguje výborné vyladění, byla jsem totálně v zóně. Nahoru to šlo neuvěřitelně snadno, už po kilometru jsme byly s Ankou v čele závodu, snažila jsem se ale zůstat soustředěná a nevybláznit se. Věděla jsem, že to bude dlouhé a že je třeba dotáhnout to do úspěšného konce celé. Seběh byl pro mě i při výborné připravenosti na hraně snesitelnosti a v závěru jsem toho taky měla dost.

Trénovala jsem předtím v horách ve Švýcarsku, ladila standardně podobně jako na maraton – posledních 10 dní už jsem běhala jen lehce, týden před Kinabalu jsem běžela zhruba hodinu trvající závod světového poháru v Ovronnaz.

Kinabalu bylo samozřejmě i výjimečným turistickým zážitkem – pohodoví Malajci, zajímavá kuchyně, svébytné vesničky v horách, krásné koupání v moři po závodě, varani na pláži…a to vše s výbornou parťačkou Ankou, která tam už předtím několikrát vyhrála.

Jan Mrázek

Vít Otevřel

Zatím jsem absolvoval závody hlavně u nás nebo na Slovensku. Loni jsem vyjel do zahraničí (nepočítám Slovensko) do Itálie na Lavaredo. A právě ten bych vybral, protože prozatím to byl pro mě NEJ zážitek. Z pohledu mého výkonu tam byly rezervy, ale uchvátilo mě prostředí, Dolomity, navíc vyšlo počasí, prostě paráda.

Aleš Palko

Prozatím L4L 2014

Pavel Paloncý

Tohle zas tak těžké není, nejvíc na mě udělala dojem Ronda del Cims, po všech stránkách.

Anna Straková

Mám dva :-). Sierre-Zinal a Climbathon, kde se na Borneu vybíhá na Mt. Kinabalu do 4100mnm. Oba jsem několikrát vyhrála a držím na nich i traťové rekordy. S-Z má úžasnou atmosféru a super lidi kolem, kteří se o závodníky starají. Climbathon je se svými parametry opravdu Sky závod jak se patří a pohled z Mt. Kinabalu se nedá vyjádřit slovy.

Michal Štantejský

Z toho mála, které jsem zatím běžel, Zugspitze extreme berglauf.

Zuzana Urbancová

Trofeo Kima – esence strachu, adrenalinu se světovou špičkou ve startovním poli, zážitek, na který se nezapomíná.

Jan Zemaník

Jednoznačně loňské MS ve Skyrunningu – Marathon du Mont Blanc 80 km. Skvělá a náročná trať, fantastické výhledy na masiv Mont Blancu a hlavně nezapomenutelná atmosféra.

Lada Zrzavecká

Nejspíš Eiger Ultra Trail. Jako bývalý horolezec nezapřu svou lásku k severní stěně Eigeru, která mě doslova fascinuje. Zajištění mají perfektní. Absolvovala jsem obě kratší trasy, letos to budu mít kompletní 

  1. Jaký závod tě naopak nejvíc zklamal, kam bys nedoporučil/a se vydat ?

Jan Bartas

Zegama – legendární závod v Baskicku. Po té, co jsem celý rok mohl navštěvovat ostatní španělské závody mohu říci, že Zegama ostatní převyšuje pouze množstvím diváků na trati. Trať sama o sobě není nic extra – většinou je v mlze, takže stejně nic moc vidět není. A jelikož se jedná o závod světového poháru, pořadatelé rozhodně nejsou tak lidští a příjemní, jako na jiných závodech. Ve stylu: zaplatil jsi jen 60euro, buď rád, že jsi na Zegamě, drž hubu a doma se pochlub.

Pavel Brýdl

Tomáš Bystřický

Zatím žádný nebyl vyloženě propadák.

Radoslav Groh

Já závodím strašně rád, a na každém závodě si najdu něco pozitivního. Navíc je mi jasné, že uspořádání závodu je náročný proces a většina pořadatelů tuto práci dělá ve svém volném čase, bez nároku na honorář, a proto bych si nikdy nedovolil nějakou akci takto veřejně zkritizovat. Když se mi na závodech něco nelibí, sdělím to hned na místě pořadateli.

Jan Havlíček

Mont-Blanc Marathon

Petr Král

Zatím nebyl závod, který by se mi nelíbil :-))

Denisa Krejčiříková

Neplánuji absolvovat další silniční mara

Ivona Krejčiříková

Každému sedí něco jiného, mě neoslovily masové silniční běhy.

Zuzana Krchová

Zdeněk Kříž

Užívám si každý závod, ale zklamaly mě závody Horské výzvy.

Lucie Luštincová

Nemám žádný takový závod. Vybírám si takové závody, které vím, že se mi budou líbit. :)

Michaela Mertová

Docela mě loni zklamal Marathon du Mont Blanc v Chamonix, který se běžel v rámci MS. Bohužel jsme díky změně počasí neběžili původní trať, která by byla asi podstatně hezčí než ta, co jsme absolvovali. Závod měl původně končit na kopci Planpraz (2050), ale místo posledního náročného stoupání jsme absolvovali seběh zpět do Chamonix, a seběhy nejsou zrovna mou silnou stránkou. Nepříliš dobrý dojem určitě také zapříčnilo špatné počasí, zima a silný déšť. A také poměrně chaotická organizace, kdy pořadatelé naprosto nezvládli prezentaci. Ale asi bych nikomu neřekla „tam nejezdi“. Hory kolem Chamonix jsou krásné a určitě stojí za vidění a originální trať slibuje spoustu krásných výhledů.

Petr Míl

Takový závod zatím nebyl. Když už něco zklamalo, tak jsem to byl většinou já.

Iva Milesová

Nevím, neřešila jsem to.

Jan Mrázek

Vít Otevřel

Na to se těžko odpovídá. Na vyloženě špatném závodě jsem asi nebyl. Ale loni mě nejvíce zklamala Beskydská sedmička zmatkem kolem čipových kontrol a značením kolem Javorového.

Aleš Palko

Naštěstí jsem nikdy nebyl úplně zklamaný, na každém závodě se dá najít něco pozitivního. Pokud musím něco napsat, tak městské mnohatisícihlavové „běhy“.

Pavel Paloncý

TransGranCanaria – hlavně tratí

Anna Straková

Hodně krát jsem byla zklamaná svým výkonem v závodě, ale zatím závod jako takový mě žádný nezklamal. Každému sedí něco jiného a podle toho by si měl závod vybírat.

Michal Štantejský

Žádný odstrašující případ závodu naštěstí nemám.

Zuzana Urbancová

Nemůžu říct, že bych něco vyloženě nedoporučila, přece jen jsem tolik závodů neabsolvovala a na každý jsem jela s nadšením, že mě tam čeká něco nového.

Je mi to trochu líto, ale asi už znova nepůjdu na Nezmara. K organizaci závodu nemám jedinou výtku, to bylo perfektní. Co se mi už tolik nelíbilo byla trasa. Když bych to měla zjednodušit, v principu by stačilo dokola sbíhat a vybíhat libovolnou sjezdovku a efekt by byl stejný. Možná by stálo za úvahu spojit sérii s našimi sousedy na Slovensku a pokusit se uspořádat závod se sky parametry v atraktivnějších lokalitách.

Jan Zemaník

Na většině závodů se nějaká malá chybička vždycky najde, ale žádný závod mě vyloženě nezklamal.

Lada Zrzavecká

Nedoporučuji se vydat tam, kde si na to nevěříte. Běžet se dá všechno, záleží jen na vůli to přežít a oprostit se od podmínek.

  1. Jaký závod bys rád/a někdy v životě běžel/a ?

Jan Bartas

Rád bych si udělal dovolenou na Reunionu a v údolí Aosty – moc mě láká Tor, ale ten si nadělím tak ke 40 narozeninám.

Pavel Brýdl

Tomáš Bystřický

UTMB, Siere-Zinall, Kima a něco v Americe, kdybych se ubíral na ultra tak WS100 nebo Hardrock100.

Radoslav Groh

Vzhledem k tomu, že jsem z Krkonoš, láká mě Krakonošova 100.

Jan Havlíček

Bob Graham Round, ale to není závod.

Petr Král

Je spoustu zajímavých závodů, kterých bych se rád zúčastnil, ale vypíchl bych Western States v USA a Copper Canyon Ultra Caballo Blanco v Mexiku.

Denisa Krejčiříková

Zegama!

Ivona Krejčiříková

Limone, Zegama

Zuzana Krchová

Něco divokého v Alpách

Zdeněk Kříž

Hard Rock 100

Lucie Luštincová

Chtěla jsem běžet Marathon du Mont Blanc a to se mi letos v červnu splní, takže po něm budu vyhlížet další krásný cíl.

Michaela Mertová

Je mnoho krásných závodů, na které bych se chtěla někdy podívat. Bohužel není možné stihnout vše. Určitě bych se někdy chtěla zúčastnit závodu na Severu. Velmi mě lákají traily v Norsku nebo na Islandu.

Petr Míl

To by bylo na samostatný článek, jejich asi dvacet. Ale dreams jsou Marathón de Sables (vím není to sky) a Tor des Geants. A pak něco hodně, ale hodně dlouhého, nejlépe někde v exotice.

Iva Milesová

Já si teď užívám běhání jako takové, těším se na nejbližší závody.

Jan Mrázek

Vít Otevřel

Zatím mám respekt ze závodů o délce kolem 100 mil a více. Kdybych měl konkrétně zmiňovat tak by šlo o závody typu UTMB nebo Ronda dels Cims a jim podobné.

Aleš Palko

Z blízkých závodů: Malofatranská 100 a Hrebeň Nízkych Tatier

Ze vzdálenějších: prakticky cokoliv ve vysokých polohách Alp, Pyrenejí …

Extrémní maratony: Bajkalské jezero …

Je šíleně moc závodů, které mě lákají. Bohužel vím, že jich většinu nestihnu.

Pavel Paloncý

Těším se na Dragons Back Race a někdy bych rád absolvoval Himal Race nebo něco z podobného ranku.

Anna Straková

To bych musela chvíli přemýšlet…krásných závodů je hodně, tak asi nějakou parádní horskou stomílovku :-).

Michal Štantejský

Elbrus race

Zuzana Urbancová

Trofeo Kima – vypravit se složit reparát, znova se pokusit o běh a hlavně doběhnout :)

Jan Zemaník

Zegama-Aizkorri Maratoia

Lada Zrzavecká

Kimu. Ke zdejším krásným trailům mě srdce táhlo už dávno. Akorát jsem tehdy byla uvázaná na řetězu… pardon, na laně  Na chatě jsem hypnotizovala plakát Kiliana Jorneta, ale spíš než ten fešný lezec v běžeckém oblečení mě myslím začarovalo právě heslo SKY 

  1. Co považuješ za svůj doposud největší úspěch v horských bězích resp. Skyrunningu ?

Jan Bartas

Vítězství v Czech Skyrunning Ultra Serie a 7. místo ve Španělské. I přes vědomí, že jsem se české serie zúčastnil skoro sám a že ve Španělsku jsem měl nejvíce absolvovaných závodů. I tak to beru jako vrchol.

Pavel Brýdl

Tomáš Bystřický

5. místo Irontrail maraton v Davosu 2014 – 42km/2400m

27. místo Transalpine Run 2014

Radoslav Groh

Za svůj doposud největší úspěch považuji to, že mě horské běhy strašně baví a jsme přesvědčen, že ty opravdu velké úspěchy teprve přijdou.

Jan Havlíček

Asi 21. místo na MS v běhu do vrchu (2008) a 13. místo na ME v běhu do vrchu (2009, i když tehdy jsem běžel líp při kvalifikaci na Ještědu). Kraličák v roce 2005.

Petr Král

Mezi své zatim nejlepší výkony bych uvedl LH 24, Lavaredo a Perun maraton

Denisa Krejčiříková

V roce 2014 MS v Chamonix – Marathon du Mont Blanc

Lysacup Champion 2015

Ivona Krejčiříková

2. místo na MČR Ultra SkyMarathon (Lysohorský čtyřlístek)

Zuzana Krchová

Byly zatím jenom dva a pokaždé jako úspěch beru to, že jsem to ve zdraví přežila a doběhla

Zdeněk Kříž

12.místo na UTMB, trati CCC

Lucie Luštincová

1. místo na Salomon Slezském maratonu, jelikož  jsem předtím nikdy nic tak dlouhého neběžela ani v tréninku a podařilo se mi vyhrát hned při premiéře a potom 2. místo na Nezmar SkyMarathonu, kde se zase jednalo o rozhodně nejtěžší závod, jaký jsem kdy absolvovala:)).

Michaela Mertová

Za svůj největší úspěch určitě považuji loňské vítězství na Perun Maratonu, velice si vážím titulu Mistryně ČR v tak silné konkurenci.

Petr Míl

Když pominu otřepané fráze, že dnes už považuji za úspěch závod, který si užiji a nezrakvím se, tak asi 2. místo na Swiss Irontrail 2013

Iva Milesová

Pět medailí s českým týmem žen z ME a MS v běhu do vrchu, individuálně třikrát umístění kolem desítky na ME a třikrát do dvacítky na MS.

V horských bězích umístění v první trojici na Sierre-Zinal v letech 2006 a 2007. V druhém roce jsem v boji o třetí místo přefinišovala držitelku světového rekordu v běhu na 24 h Lizzy Hawker, ale jedním dechem musím dodat, že ona by byla schopná dát si to v podobném tempu ještě několikrát, pro mě už to byla konečná;)

Ve Skyrunningu zmíněné Kinabalu, to byl můj asi nejlepší vytrvalostní výkon vůbec. Samozřejmě 3.místo na ME ve vertikálním kilometru v Canazei. Kupodivu jsem si tehdy na první pětku docela věřila, ale taky jsem kvůli tomu běhala po kopcích v Praze s holemi a ověšená zátěžemi. Přemýšlela jsem, jak moc už vybočuju z běžných konvencí a jak moc velkej jsem magor. Docela mě překvapilo, že lidi reagují docela pozitivně, když kolem vyšiluje takový mimoň. Jednou mě dokonce sympaticky povzbuzovali patnáctiletí kluci, kteří na schodech na Petříně kouřili doutníky.

Jan Mrázek

Vít Otevřel

Závodů bylo hodně, kdyby mělo jít jen o umístění, nejvýše bych řadil první místo na Nezmarovi a 5 místo na MČR na Lysohorském čtyřlístku. Mezi úspěchy, ale řadím i to že jsem byl vybrán do širšího výběru reprezentace, o čemž se mi před 2 až 3 lety kdy jsem začal běhat delší závody začínal ani nesnilo.

Aleš Palko

L4L 2014 … 2.místo na MČR

Pavel Paloncý

Moc jsem toho ze Skyrunningu zatím neodběhal, tak věřím, že úspěchy mám ještě před sebou.

Anna Straková

Asi 7.místo na ME v Itálii v 2013, Trans de Havet, pokud neberu všechny mé úspěchy dosažené v horských bězích před narozením dcerky Leily, kam patří právě i vítězství a rekordy na Sierre-Zinal a Climbathon nebo vítězství na ME a World Trophy v bězích do vrchu.

Michal Štantejský

Každý s dobrým pocitem dokončený závod.

Zuzana Urbancová

Vzhledem k tomu, že jsem ke skyrunningu přičichla teprv nedávno, považuji určitě za největší úspěch, že jsem součástí širšího repre výběru. Díky tomu jsem potkala skvělé lidi a stále objevuji a poznávám nepoznané. Za to jsem opravdu vděčná!

A konkrétně v horských bězích považuji za úspěch, že byť jsem nedokončila, Kimu jsem přežila :)

Jan Zemaník

Tak loňské 22. místo na MS v Chamomix je myslím to nejlepší co jsem kdy zaběhl a žádnému jinému výsledku se nevyrovná.

Lada Zrzavecká

Nejspíš první místo na horském závodě Sardona Ultra Trail, kde se jednalo sice jen o maraton, zato koncentrát pravého Švýcarska a úžasné rodinné atmosféry. Je tu hodně krav. A kde jsou krávy… jen si to představte ;) Jinak 8.místo na E51 Eiger Ultra Trail.

  1. Čeho bys rád/a dosáhl/a ? Sny mohou být vzdálené realitě :)

Jan Bartas

Rád bych letos přivezl body do SWS – ultra a odrazil útok beskydských vlků a mladé krve a obhájil vítězství v Czech Skyrunning Ultra Serie.

Pavel Brýdl

Tomáš Bystřický

Výsledkový cíl zatím vyloženě nemám. jen se pořád zlepšovat. Sen je asi poznat se s Antonem Krupickou a najít způsob jak žít na horách a jen trénovat.

Radoslav Groh

V budoucnosti bych rad dosáhl na umístění v TOP 10 v rámci závodu světové série Sky.

Jan Havlíček

Běžet tak, abych s tím byl spokojen.

Petr Král

Ano sny jsou velmi vzdálené realitě, ale můj cíl je být v ČR ultratrailovou špičkou a ve světě běhat do 20. místa.

Denisa Krejčiříková

Chtěla bych každý závod dokončit s pocitem, že jsem pro výsledek udělala naprosté maximum, jak v přípravě, tak v samotném závodě.

Ráda bych se alespoň kousek přiblížila ke svět. špičce.

Ivona Krejčiříková

Běhat tak dobře, abych výsledkům ani sama nevěřila :-)).

A teď trochu vážně – dosáhnout odpovídající stabilní výkonnosti pro pravidelné reprezentační starty v zahraničí a tam bojovat o co nejlepší umístění mezi elitou.

Zuzana Krchová

Nominovala bych se ráda na ME

Zdeněk Kříž

Já v mých letech žiju velkej sen, jsem spokojenej. Ale první desítka na ME….

Lucie Luštincová

Jednou bych se třeba chtěla přiblížit světové špičce:).

Michaela Mertová

Ráda bych se někdo postavila na stupně vítězů na některé vrcholné akci (MS, ME), ale to je opravdu říše snů 

Petr Míl

První místo na MegaUltratrailu na Olympus Mons (nejvyšší hora sluneční soustavy na Marsu). Pokud se nechám na pár století zmrazit, tak proč ne…

Iva Milesová

To teď neřeším. Moc si užívám, že teď svůj sen žiju. Užívám si každý trénink – a že jsou třeba 3 denně.

Jan Mrázek

Vít Otevřel

Pokud jde o krátkodobé cíle, tak bych se rád umístil co nejlépe na MS v Annecy. A z těch dlouhodobějších, rád bych se podíval v budoucnu na některý z již zmíněných delších závodů (cca 100 mil).

Aleš Palko

Postavit se na start závodu ME, MS v dresu České republiky a pak se ctí (nemusím být ani mezi prvními) doběhnout s vlajkou nad hlavou.

Pavel Paloncý

Rád bych dosáhl výsledku i výkonu, se kterým budu spokojen.

Anna Straková

Dostat se zase někdy na bednu na velkém závodě :-).

Michal Štantejský

Aby mě sport bavil a zdraví sloužilo co nejdéle. A samozřejmě být čím dál lepší….

Zuzana Urbancová

Není to ani tak sen jako spíš přání, aby se mi podařilo skloubit pracovní povinnosti, běhání tak, aby mě to všechno stále bavilo a naplňovalo.

Jan Zemaník

Rád bych někdy vybojoval první desítku na nějakém kvalitně obsazeném závodě, ale vím, že je to nesmírně těžké. Bez motivace však nejsou výsledky a výsledky nejsou bez tréninku, takže je třeba trénovat a trénovat!

Lada Zrzavecká

Přes všechny hypotetické úspěchy (rozuměj fyzické opotřebení) celoživotního pocitu, že je stále čeho dosahovat. Ze všeho nejhorší je totiž přestat snít…

  1. Co bys nikdy při závodě neudělal/a ? (Vím, že se říká „nikdy neříkej nikdy“, ale něco takového jistě máš v hlavě.)

Jan Bartas

Zkrátit si trasu, svézt se autem, strčit při seběhu do Palonce… takové věci v hlavě nemám. Ale něco přece. Od té doby, co mě trénuje Nerea, mám jasný názor na ibuprofen. Kdo ho během závodu jí, ten prostě dopuje a podvádí i když to v pravidlech zakázáno není. Ať už hobík, nebo profík. Víc si budu vážit někoho, kdo vzdá, než někoho, kdo si vypne bolest, aby mohl dokončit. Ibuprofen s sebou na závody nenosím. Stejně to mám s hudbou – je to podobná berlička na odvedení pozornosti od bolesti.

Pavel Brýdl

Tomáš Bystřický

Těžko říct k čemu mě závod donutí.

Radoslav Groh

Nikdy bych se v závodě nezachoval tak, abych se pak za sebe v cíli musel stydět.

Jan Havlíček

Jakýmkoli způsobem vědomě podvádět.

Petr Král

Co bych nikdy neudělal ? Jakýmkoli způsobem nepodváděl, nezkracoval si trasu a nikdy bych nepoužíval jakékoli zakázané prostředky za účelem zlepšení výkonu!!!

Denisa Krejčiříková

Nemorální a nekalé jednání jakéhokoli druhu (nepovolená pomoc na trati, zkrácení tratě, doping)

Ivona Krejčiříková

Doping, úmyslné zkrácení tratě a jiné porušení pravidel závodu, nefér jednání vůči ostatním závodníkům a přírodě.

Zuzana Krchová

Neposlala spoluzávodníky jiným směrem, pokud bychom hledali třeba trasu  :-) 

Zdeněk Kříž

Nikdy bych na trati neopustil někoho, kdo má zdravotní problémy.

Lucie Luštincová

Nikdy bych nepodváděla, to k závodění prostě nepatří. Má jasně platit fair play:)

Michaela Mertová

Ano, nikdy neříkej nikdy , ale asi bych nikdy neudělala něco nefér, jako vědomé zkrácení trati, nepovolená podpora (nejen dopping), čímž bych sice možná dosáhla lepšího výsledku, ale kterého bych si určitě nemohla vnitřně nijak vážit. A asi bych určitě nenechala někoho na trati bez pomoci, pokud by ji potřeboval.

Petr Míl

Nikdy bych už nešel do závodu bez Imodia.

Iva Milesová

Nevím.

Jan Mrázek

Vít Otevřel

Nikdy bych si nezapoměl vzít sebou na závod pár balení papírových kapesníčků (místo toaleťáku)…takové problémy s žaludkem jako na Lavaredu bych bez toaleťáku zažít nechtěl:)

Aleš Palko

Jednoznačně bych nikdy vědomě nepodváděl!!! Celý život sportuji fér a u toho také zůstanu!!!

Pavel Paloncý

Nikdy bych nenechal kamaráda v nouzi.

Anna Straková

Nikdy bych nevzdala proto, že mě to už „nejde“ anebo proto, že běžím špatně a nemůžu. Nikdy bych samozřejmě taky nepodváděla a „nepoškozovala“ soupeře.

Michal Štantejský

Hrál nefér vůči soupeřům

Zuzana Urbancová

Mám tendenci si nejdřív všechno odzkoušet, než to předem zavrhnu. Má sbírka omylů, které “už nikdy” je bohatá a vydá na knihu. Samozřejmě, že bych nikdy vědomě neporušila pravidla – závodu a fair play.

Jan Zemaník

Určitě bych si nikdy v závodě nedal škvarkovou pomazánku!

Lada Zrzavecká

Nikdy bych se sama sebe nezeptala – proč to děláš, proč tady seš? Ani v té nejslabší chvíli… asi chodím na lehké závody ;) Zatím…

  1. Máš mezi běžci/běžkyněmi v horách nějaký vzor ? Koho ?

Jan Bartas

Vzor nemám. Nikdo nemá tak málo talentu jako já, tak se nemohu snažit být někým jiným. :) Moc mi imponují ošlehaní horští vlkové pořádající Traveseru de los Picos de Europa a ostatní závody v Asturias a Kantabrii. Je jasné, že za jejich mladých let, taková kratochvíle nebyla. Jejich nadšení z výkonů mladší generace a radost z tolika lidí trávících den v horách je nakažlivá.

Pavel Brýdl

Tomáš Bystřický

Spíš osobnosti současného běhání jako je Anton, Sebastien Chaigneau, Joe Grant, Kilian

Radoslav Groh

Jako svůj největší životní vzor vnímám svoji mamku Jaroslavu Grohovou.

Jan Havlíček

Ne

Petr Král

Je jich vice, ale jedno jméno bych však uvedl – Anton Krupicka (USA)

Denisa Krejčiříková

Nevím, zda se dá říct vzor, ale Kilian Jornet je jistě inspirativní běžec.

Ivona Krejčiříková

Konkrétní vzor nemám, ale může jím být každý, kdo se nevzdává ani v době, kdy se mu úplně až tak nedaří.

Zuzana Krchová

Koho ? popravdě horské běžce zatím moc neznám  :-) 

Zdeněk Kříž

Sebastien Chaigneau

Lucie Luštincová

Určitě mě tak nějak inspiruje Emelie Forsberg. Trošku jí možná i závidím, jak může každý den trávit v horách a trénovat.:) Pak je to určitě Radoslav Groh, který prohloubil mojí lásku k horám a díky němu jsem tam, kde jsem. Každý trénink s ním mě posune o kus dál.

Michaela Mertová

Mým velkým vzorem byla vždy Anička. Výsledky, kterých v horách dosáhla, jsou neskutečné. A kromě toho, že je výborná běžkyně, je také skvělý člověk.

Petr Míl

Jednoznačně Honza Spain Bartas. Taky bych chtěl být takový pisálek jako von… No a k tomu bych chtěl běhat jako Anton Krupicka.

Iva Milesová

Většina dobrých běžců mě něčím inspiruje, většina z nich jsou i lidsky zajímavé osobnosti.

Nejdřív jsem negativně vnímala, jak všude vykukují fotky a jméno Kiliana Jorneta, protože jsem nevěděla nic o něm samotném. Pak jsem ale četla úryvek z jeho knížky, kde popisuje, jak třeba sednul na kolo, vzal na záda lyže, jel 60km za sněhem, celý den lyžoval a pak zase jel na kole domů. Pochopila jsem, že on je magor jeden z největších – v tom hezkém slova smyslu.

Jan Mrázek

Vít Otevřel

Hodně sleduju Tonyho Krupicku, takže toho.

Aleš Palko

Ne

Pavel Paloncý

Nemám vzory.

Anna Straková

Asi ne. Vzory nehledám. Inspiruje mě hlavně úžasná příroda a volnost pohybu v ní, ta ohromná energie. Každý, kdo překonává sám sebe zasluhuje respekt a ne každý má dáno vyhrávat.

Michal Štantejský

Vyloženě vzor asi ne. Obdivuji každého, kdo v tomto sportu něčeho dosáhl.

Zuzana Urbancová

Mou pozornost zaujmou všichni, kdo dokážou skloubit pracovní povinnosti s běhání na “profi” úrovni. U holek pak obdivuji ty, které krom běhání zvládají i starost o rodinu. Třeba jako skvělá Kasie Enman.

Jan Zemaník

Kilián, to je můj vzor. Líbí se mi jeho životní cíl, filozofie a hlavně neuvěřitelná univerzálnost.

Lada Zrzavecká

Krom pár zahraničních hvězd, které mi svou tělesnou konstitucí dávají jistou naději, to je určitě má sestra. Nikdy se nevzdávající Olga Fikarová. Žije ve Švýcarsku.

  1. Vyber ze svého „šuplíku“ jeden tip pro ostatní. (trénink, zdraví, vybavení, …)

Jan Bartas

Sušené švestky a datle. Na to teď jezdím a príma.

Pavel Brýdl

Tomáš Bystřický

Kdo nepadá, běhá pod svoje možnosti.

Radoslav Groh

Základem každého běžeckého výkonu, tím spíše náročného SKY maratonu, jsou boty. Já při výběru vhodných vždycky dlouze „špekuloval“ a s ničím jsem nebyl úplně spokojen, až jsem konečně navlékl La Sportiva Bushido a konečně…Dle mého názoru absolutní špička v trailových běžeckých botách.

Jan Havlíček

Mně se líbilo, co teď na obdobnou otázku v jednom rozhovoru odpověděl Joe Grant. „Be consistent, eat real food and keep it simple.“ Pod to bych se klidně podepsal.

Pokud jde o vybavení, tak roclite 243.

Petr Král

Pokud tato odpověď má být radou, tak běh jako takový se musí stát radostí .Pokud se budeme bavit o tréninku, každý má svůj způsob přípravy. Je to ruzné a v mém případě je to sestavený tréninkový plán, který striktně dodržuji. S tím jde ruku v ruce také dostatečná regenerace, která je velmi důležitá. Ovlivňuje totiž celkovou psychickou pohodu a zdraví. Pokud člověk všechny tyto aspekty dodržuje, tak i velmi náročný trénink se stává radostí.

Denisa Krejčiříková

Běhej pocitově, intuitivně a poslouchej svoje tělo. Nejlépe v Beskydech, výběhem na Lysou horu :)

Ivona Krejčiříková

Lysá hora :-)

Zuzana Krchová

Fajn je se otužovat

Zdeněk Kříž

Trénujte a závoďte pouze pokud jste zdraví!

Lucie Luštincová

Když se chceš někam posunout a něčeho dosáhnout, jsou tréninky hrozná dřina, ale i přes všechnu tu dřinu a bolest, musíš mít z běhání hlavně radost, pak jde vše mnohem líp!:)

Michaela Mertová

Nevím, poměrně těžká otázka. Mám pocit, že se stále něco učím, že jsem stále strašným nováčkem a amatérem. Asi při závodě neexperimentovat, používat vždy odzkoušené věci a postupy. Hlavně v jídle je to velmi důležité, pokud Vám nesedne gel, jonťák nebo tyčinka, může to velmi ovlivnit váš výsledek a celkový dojem ze závodu. I když ani výbavu není dobré podceňovat :-).

Petr Míl

Nikdy nechoď do závodu bez Imodia.

Iva Milesová

Chtěj po sobě v závodě jen takové výsledky, na které jsi připravený.

Jan Mrázek

Vít Otevřel

Vyloženě neznámý tip se bude hledat těžko, ale třeba takové schlazení noh ve studené říčce po těžkém tréninku je super a osvědčilo se mi.

Aleš Palko

Moje celoživotní sportovní motto: Mít rád sport. Sportovat pro radost a zábavu. Sportovat proto, že mě to baví.

Pavel Paloncý

Jo, být zdravý je fajn.

Anna Straková

Někdy je méně více, je lépe být trochu „nedotrénovaná“ nežli zraněná…Ještě, abych se tak toho držela :-). U dlouhého závodu nepodceňovat občerstvení a oblečení.

Michal Štantejský

Snažte se věci dělat tak, aby Vás bavily.

Zuzana Urbancová

Tip nejen pro holky – pokud si myslíte, že během ultra zhubnete, tak nezhubnete. Doporučuji tedy dosytosti využívat bohaté nabídky připravených pochutin nejen na občerstvovačkách, ale i po závodě :)

Jan Zemaník

Pokud chceš výsledky, musíš tělu taky něco dát. Správná strava a regenerace je základní cíl k úspěchu!

Lada Zrzavecká

Zkuste někdy hodit všechno za hlavu a běžet prostě na punk. Nač se zbytečně stresovat předem, když můžete až na místě  Nejlépe mít minimum informací, žádná přehnaná očekávání, nic si nepřipouštět. Minimálně to bude velké dobrodružství. Ale jen při tréninku, samozřejmě! ;)

  1. Jaký jiný doplňkový sport k běhání po horách máš nejraději ?

Jan Bartas

Ve Španělsku? To je snad jasné – silniční kolo.

Pavel Brýdl

Tomáš Bystřický

Plánovaně pouze plavu, když bolí klouby nebo se nechce běžet tak jedu na koloběžce a samozřejmě horské kolo, které pro mne bylo dříve prioritou.

Radoslav Groh

Když neběhám, nejraději lezu po skalách, anebo jezdím po horách na skialpech.

Jan Havlíček

Chození po horách

Petr Král

Mým doplňkovým sportem je horské kolo a přes zimu lyže a začínám také se ski-alpy.

Denisa Krejčiříková

Cyklistika

Ivona Krejčiříková

Cyklistika

Zuzana Krchová

Cyklistiku

Zdeněk Kříž

Skialpy, sněžnice

Lucie Luštincová

Přes zimu se závodně věnuji skialpinismu. Těžké kopce, těžké sjezdy…S běháním se to skvěle doplňuje:) Přes léto zbožňuju lezení po skalách, které je pro mě obrovský relax a zároveň určitý druh mentálního tréninku – vždy si tam musíte udržet klidnou hlavu, stejně jako při závodech.

Michaela Mertová

V létě jezdím hodně na kole, v zimě na spinneru. A také se snažím trochu posilovat, hlavně tzv. core těla.

Petr Míl

Běh po pláži, běh po cestách, běh po sněhu, běh po městě… no a pak taky skialp, MTB, kajak, in-line, lezení,…

Iva Milesová

Teď zrovna jezdím hodně na běžkách.

Jan Mrázek

Vít Otevřel

Přes léto je pro mě doplňkovým sportem k běhu hlavně horské kolo. Přes zimní měsíce pak běžky, poslední dobou tomuto sportu u nás ale příroda není moc nakloněná.

Aleš Palko

Kolo (silnice i MTB), běžky

Pavel Paloncý

Orientační běh – z něj jsem vyšel a dodnes z něj těžím.

Anna Straková

Tuto zimu jsem začala se skialpinismem a moc mě to baví. Ještě toho moc neumím, ale je to pro mě výzva…lyžování mám moc ráda a podobně jako v běhu, hlavně sjezdy :-).

Michal Štantejský

Skialpinismus

Zuzana Urbancová

Běžky a plavání, na víc nezbývá čas.

Jan Zemaník

V létě sednu na kolo v zimě běžky. Rád si také zalezu v Tatrách nebo Alpách.

Lada Zrzavecká

Samozřejmě horolezectví. Je potřeba trápit i tu horní polovinu těla ;)

  1. Tipneš si, kolikátý skončí Czech Skyrunning Team v soutěži týmů na letošním European Skyrunning Champs ?

Jan Bartas

Jelikož se zavedly dopingové kontroly, tak odhalí dopující Italy a Španělky. My tak zlepšíme 5. místo z roku 2013 a budeme na bedně.

Pavel Brýdl

Tomáš Bystřický

Třeba 4tí :)

Radoslav Groh

Věřím, že se umístíme minimálně do pátého místa v celkové kvalifikaci.

Jan Havlíček

Pátý

Petr Král

Tak na tuto otázku si netroufám odpovědět :-))))))

Denisa Krejčiříková

6.

Ivona Krejčiříková

Do 5. místa ;-)

Zuzana Krchová

To netuším, snad nějak abychom byli spokojení!

Zdeněk Kříž

Budeme pátí.

Lucie Luštincová

Myslím, že by se to mohlo podařit do 5. místa.:)

Michaela Mertová

Bylo by moc pěkné obhájit 5. místo z roku 2013. Skyrunning se stále více populární a konkurence je stále silnější. Ale věřím, že všichni budeme bojovat, aby náš celkový výsledek byl co nejlepší.

Petr Míl

Sedmé místo

Iva Milesová

Uvidíme.

Jan Mrázek

Vít Otevřel

Na bednu to asi nebude, ale myslím že reálně by boj někde mezi 4 až 8 místem mohl vyjít.

Aleš Palko

10.

Pavel Paloncý

TOP 5

Anna Straková

Opravdu nevím. Věřím ale, že to páté místo bychom mohli uhájit a v lepším případě i vylepšit.

Michal Štantejský

5., 6…. opravdu nevím…

Zuzana Urbancová

Bylo by fajn obhájit 5. místo z roku 2013.

Jan Zemaník

Pokud budeme zdraví a předvedeme výkony na hranici svých možností, mohla by to být bedna, uvidíme!

Lada Zrzavecká

Tipnu si, že se nebude za co stydět ;)


NOMINACE NA EUROPEAN SKYRUNNING CHAMPIONSHIPS

17.5.2015 – SKYMaratòn Alpina Zegama-Aizkorri – Zegama – Spain


Bystřický Tomáš

Havlíček Jan

Král Petr

Otevřel Vít

Zemaník Jan

Mertová Michaela

Straková Anna

Náhradníci: Palko Aleš, Krchová Zuzana



26.6.2015 – VERTICALKM Vertical, Chamonix – France


Bystřický Tomáš

Groh Radoslav

Havlíček Jan

Štantejský Michal

Milesová Iva



12.7.2015 – ULTRAIce-Trail Tarentaise – 65 km, Val d’Isère – France


Bartas Jan

Kříž Zdeněk

Míl Petr

Palko Aleš

Paloncý Pavel

Zemaník Jan

Mertová Michaela

Straková Anna

Náhradníci: Otevřel Vít, Urbancová Zuzana


Pro úplnost ještě uvedu nominaci na Mistrovství světa v ultratrailu v Annecy, kde Česko budou reprezentovat závodníci z Czech Skyrunning Team.


1

Jan

Bartas

2

Petr

Král

3

Zdeněk

Kříž

4

Petr

Míl

5

Vít

Otevřel

6

Petr

Žákovský

     

1

Michaela

Mertová

2

Anna

Straková

3

Zuzana

Urbancová