Krkonose_leto1Po Beskydech, kde v roce 2014 byly uspořádány první oficiální skyrunning závody v Česku včetně dvou prvních Mistrovství ČR v SkyMarathon® a Ultra SkyMarathon® se v roce 2015 závody rozšiřují i do dalších vysokých pohoří Česka. Na září již byla dříve avizována dvojice závodů v okolí Kralického Sněžníku a nyní můžeme s radostí oznámit, že se skyrunning dostává i do nejvyššího českého pohoří Krkonoš.

Článek aktualizován o zveřejnění trasy závodu.

Došlo k dohodě s pořadatelskou agenturou SportGroup.cz a jeden ze závodů Salomon Trail Runnig Cupu po určitých změnách v návrhu tratě získává statut závodu SkyMarathon®.

spindleruv-mlyn-leto-2011-3631

V počátku srpna 8.8.2015 se tedy můžete těšit na premiéru závodu Krkonošský SkyMarathon®.

Závod má start i cíl ve Špindlerově Mlýně. V tuto chvíli nechceme ještě zveřejňovat finální trasu, protože její návrh je v jednání s příslušnými schvalovacími orgány, ale je fér alespoň něco naznačit.

KrkonoseObriDul

Můžete tedy očekávat trať s délkou kolem 48km a s pozitivním převýšením asi 2900m. Trasa bude zahrnovat opravdu jen minimální a nejnutnější množství asfaltových úseků a bude mít snahu navštívit ta nejkrásnější místa Krkonoš po těch známějších i možná méně známých cestách.

Krkonose_leto

Na své si jistě přijdou i fandové opravdu drsných kursů, kteří jistě ocení především velmi zajímavý a nesmírně těžký závěr závodu, kde se skutečně ještě může pořadí hodně míchat. Také pro diváky by tento závod mohl být velmi zajímavý, když bude možné bez větších problémů své závodníky na trati povzbudit na několika místech jen s relativně pohodlnými přesuny.


Doplněno

A protože v mezičase došlo k jednání s dotčenými orgány a poslední verze trasy vyhovuje lidem z KRNAPu, dostali jsme svolení od pořadatele zveřejnit trasu závodu.

Občerstvení

0. km – start

8. km – Dolní Mísečky

18. km – Labská Bouda

27. km – Erlebachovy Boudy

39. km – pod sjezdovkou Stoh ve Svatém Petru

47. km – cíl

krkonose-dlouha-profil-1024x252

Závod bude tedy podle posledních údajů mít délku 47km a převýšení 2840m. Jak jsme již naznačovali, závod se může rozhodovat i až v samém závěru, který bude extrémně těžký. Po seběhu do Špindlu se vybíhá po úbočí Kozích hřbetů, aby se seběhlo pod Stoh. Zde je poslední občerstvení, které bude určitě potřebné. Vybíhá se zhruba do dvou třetin nejprudší sjezdovky ve Špindlu, dále se sbíhá do areálu Svatý Petr. Pod lanovkou vyběhnete na Pláně a do cíle to bude boj dolů Hromovkou. Zkrátka, zde bude rozhodovat nejen ponechaná síla a energie do prudkých výstupů, ale i umění a odvaha do seběhů,

KrkonosskySkyMarathon1

Ti, kdo by si chtěli trať v předstihu proběhnout, jistě ocení možnost exportovat si z mapy soubor gpx do své navigace. Pochopitelne trasa je na mapě naklikaná, takže drobné nedostatky zde budou, ale základní směr trasy vám navigace ukáže.


Krkonose_pohledzeSnezky

Závod bude součástí nejenom seriálu STRC, ale bude zařazen i do Skyrunner® Czech Series, kde se stane již sedmým závodem pro rok 2015.

Krkonose_KoziHrbety

Doporučuji si na stránkách www.strc.cz ohlídat začátek registrace, protože limit startujících bude pochopitelně omezen a předpokládám opravdu bleskové vyprodání tohoto závodu.

Ale já věřím, že do startu sezony ještě je šance, aby přibyl nebo přibyly další 1-2 závody, takže šanci budou mít i ti, kdo to prostě nestihnou.

Krkonose_KRNAP

Je li v současné době v termínovce Skyrunner® Czech Series sedm závodů a je zde perspektiva k rozšíření jejich počtu až na devět, je to již takový počet, že by si z nich měl mít možnost vybrat každý.

Proto bylo do hodnocení Skyrunner® Czech Series přidáno pravidlo, které penalizuje ty běžce, kteří budou bodovat pouze v zahraničních závodech zařazených do Serie.

pohled z cesty èesko-polského pøátelství

Pokud se závodník nezúčastní žádného závodu Serie v Česku z kategorie SkyRace®/SkyMarathon® nebo Ultra SkyMarathon® a bude mít započteny body jen ze zahraničních závodů, bude mu bodový zisk z těchto závodů krácen v součtu pro hodnocení jednotlivých disciplin, tak i součet bodů pro celkové hodnocení koeficientem 0,9. Pro nekrácení bodového zisku stačí mít absolvován alespoň jeden závod série v Česku bez ohledu na distanci.

Aktuální informace k Skyrunner® Czech Series naleznete vždy na na našem webu na následujících odkazech:

Informace k Skyrunner® Czech Series 2015

Aktuální pořadí Skyrunner® Czech Series a Rankingu CZSA