MatterhornUltrakslogo2014V sobotu 23.8.2014 v půl osmé ráno bude ve švýcarském Zermattu odstartován další a předposlední závod letošní SkyRace série SWS Matterhorn Ultraks s délkou 46km a převýšením 3600m.

Opět se zde schází špička závodníků skyrunningu, i když při pohledu na startovní listinu mi připadá, že daleko nabitější konkurence je letos v ženách než mužích.

Na nové trati se loni běželo poprvé a tedy časy loňských vítězů jsou zároveň stávajícími rekordy tratě.

Matterhornultrakstrail2014kcarte

Kilian Jornet zde zvítězil v čase 4:43:06 a Emelie Forsberg pak doběhla za 5:41.16.

Kilian letos ve startovní listině chybí a cesta k vítězství se tedy otevírá pravděpodobně někomu z následujícího výčtu favoritů:

Ait Malek Zaïd

Casal Mir Marc

Casal Mir Oscar

De Gasperi Marco

Egea Aritz

Haugsnes Eirik

Lanne Michel

Reichert Florian

Wolfe Mike

Pokud bych měl tipovat, pak bych na bednu viděl trojici Aritz Egea, Michel Lanne a Mike Wolfe.

P_46K_TRAIL_web_2014

Jak jsem psal již výše, v ženské startovce se zdá mnohem nabitěji. Kromě loňské vítězky Emelie Forsberg je zde ve výborné formě běhající Stevie Kremer, která naposledy zvítězila na Sierre-Zinal. K favoritkám na přední a pódiové umístění jistě patří i Kasie Enman. Jsem zvědavý, jak se bude dařit mistryni světa z Chamonix Elise Desco, která na Sierre-Zinal vzdala, když na mezičase v Chandolin měla ztrátu na čelo již cca šest minut. Letos v dobré formě běhá také Maite Maiora a jistě se s ní musí počítat pro přední umístění. Také Stéphanie Jimenez patří k závodnicím, které již roky dokazují, že dokáží zaběhnout dobrý závod.

Výhledy na Matterhorn

Výhledy na Matterhorn

Letos zde v ženské kategorii budeme mít dvě závodnice Czech Skyrunning Teamu, Míšu Mertovou a Anku Strakovou. Obě mají šanci se dostat na bodovaná místa, i když upřímně řečeno na pódium to v letošní konkurenci moc nevypadá. :) Přeci jen ty holky, které se celou sezonu pohybují a trénují v horách a velké nadmořské výšce, mají jasnou výhodu před našimi běžci, kteří jsou odkázáni na trénink v našich podmínkách a jen párkrát za sezonu vyjedou do hor na nějaký závod. A když se na tomto závodě běží až do nadmořské výšky 3130m na Gornergrat, tak to je opravdu znát. Přesto věřím, že holky budou na trati bojovat a nechají tam vše, co mohou. Držme jim pěsti.

A zde jsou vypsány ze startovky ty, které bych očekával v popředí výsledků:

Agirrezabala Leire

Andreu Laia

Comet Anna

Conde Ana

Desco Elisa

Enman Kasie

Forsberg Emelie

Irigoien Uxoa

Jimenez Stéphanie

Kremer Stevie

Maiora Maite

Martinez Montse Guerrero

Mertova Michaela

Strakova Anna