Kilian_EmelieForsbergTarentaisePodobně jako loni vám chceme představit program lídrů skyrunningu Emelie Forsberg a Kiliana Jorneta. Podobně jako loni k tomu oba přistoupili svým specifickým způsobem. Zatímco Emelie si program hravě načrtla na „pytlíku od mouky“, Kilian metodicky popsal své plány na sezonu na svém blogu.

Ne všechny závody, které oba tito skvělí sportovci absolvují, budou dostupné pro běžce z Česka. Přesto se dá vybrat několik, kam se ještě lze přihlásit, pokud nebudete dlouho váhat. A minimálně na startu můžete být s těmi v současnosti nejlepšími.

Emelie Forsberg

EmelieForsbergProgram 2014

Na květnové Transvulcanii je již plno, takže pokud vím, z Česka na startu budou Jan Bartas, Tomáš Soukup a Zbyněk Šimčík.

fotos-zegama-aizkorri-2013-35

Zegama-Aizkorri Marathon, to je kapitola sama pro sebe. Jak jsem již zde psal, limit závodníků je velmi nízký, jen 450 a do loterie jde pouze polovina tedy 225 čísel. Krátce před dnem losování pořadatel oznámil, že má na těchto 225 míst předregistrace od skoro 8000 závodníků. A to ještě závodníci za každé neúspěšné losování získávají tiket navíc, takže si dobře můžete zpočítat šance. Jediným zde předregistrovaným z Česka byl Honza Bartas a pochopitelně neměl štěstí. Nakonec se ale podařilo pro něj získat číslo prostřednictvím naší asociace přímo z limitu ISF. Takže se můžeme těšit na krásné povídání o závodě snad s největší atmosférou, kterou si nenechá ujít takřka nikdo se skyrunningové elity. A protože víte, že Honza umí své zážitky popsat nejen věrně, ale i velmi čtivě, bude to i pro nás všechny, kdo se zde asi nikdy neobjevíme, velký zážitek. Na oplátku mu budeme držet pěsti.

Emelia Forsber - Dolomity Sky Race

Emelia Forsber – Dolomity Sky Race

Rozhodně více šancí máte se s Emelií potkat na Dolomity SkyRace v červnu na tratích VK a Sky, kde se loni konalo ME. http://www.dolomiteskyrace.com/

Následně pak na tradičním SkyRace Giir di Mont, kde podobně jako v Canazei bude i Kilian. http://www.aspremana.it/website/en/giirdimont.html

Výběh na vrchol Nava

Výběh na vrchol Nava

Třetím závodem, kam se stále ještě lze přihlásit, který stojí zato bez ohledu, jestli tam bude Emelie nebo Kilian, a o kterém jsme již na našem webu několikrát psali, je asi nejstarší SkyRace, běh s ohromnou tradicí, skvělou organizací a atmosférou Sierre-Zinal. http://www.sierre-zinal.com/

© Ian Corless (iancorles.com) - Trofeo KIMA

© Ian Corless (iancorles.com) – Trofeo KIMA

Sice dopravně dostupný závod v italských Alpách, ale s velmi malou šancí na účast vzhledem k nízkému limitu startujících je KIMA Trophy. Zde je šance jen pro velmi omezený počet elitních běžců. Pokud by tedy někdo z Česka měl zájem se tohoto závodu zúčastnit, měl by zkusit provést standardně přihlášku přes pořadatele. Pokud se do závodu nedostane, lze se pokusit získat číslo prostřednictvím ISF. http://www.trofeokima.org/

LimoneeXtreme_SR_2013_Forsberg3A rozhodně by si milovníci SkyRace neměli nechat ujít finále SWS v Limone sul Garda v říjnu, kde bude celá skyrunningová špička včetně Emelie i Kiliana. Limone Extreme nabídne jak VK, tak i SkyRace. http://www.limonextreme.com/

Kilian Jornet

Část programu má Kilian společnou se svou přítelkyní Emelií a tak je společně můžeme ve startovním poli vidět na některých závodech, které dále v textu zvýrazním barevně.

Trasa závodu obíhá hřebeny ostrova

Trasa závodu obíhá hřebeny ostrova

Transvulcania je prvním závodem Ultra Sky v SWS a sejde se zde ještě vyšší konkurence než na Trans GranCanarii. Kilian zde bude obhajovat své loňské vítězství před Luisem Hernandem.

KilianZegamaDObeh

Zegama-Aizkorri Marathon, který je Kilianovou srdeční záležitostí a bude zde startovat již posedmé.

Dále si Kilian odskočí na Aljašku na další ze svých Summits na Mt. McKinley.

Copyright Ian Corless (iancorless.com)

Copyright Ian Corless (iancorless.com)

Před mistrovství světa ve Francii se vrátí zpět, aby absolvoval na World Skyrunning Championships v Chamonix stejně jako Emelie VK a SkyMarathon.

V červenci čeká Kiliana snad nejvíce očekávaná událost a tou je start na slavném Hardrock v USA. Ze slavných jmen se zde letos může utkat především s následujícícmi běžci: Tim Olson, Julien Chorier, Seb Chaigneau a Dakota Jones

Copyright Ian Corless (iancorless.com)

Copyright Ian Corless (iancorless.com)

Potom již zase rychle zpět do Evropy na Dolomity SkyRace + VK, který podle Kiliana je jedním ze závodů, které přesně definují, co to je skyrunning.

V nabitém programu pak následuje Girr di Mont, skvělý a velmi těžký závod, kde Kilian svedl řadu bitev se svým přítelem Marcem di Gasperim.

Kilian na Sierre-Zinal

Kilian na Sierre-Zinal

Také krásný Sierre-Zinal láká letos účast celé skyrunningové špičky, protože se po roce opět vrací do kalendáře SWS a Kilian tam samozřejmě nebude chybět. Jsem opravdu zvědavý, zda se někomu podaří překonat letitý rekord Jonathana Wyatta. Rozhodně pokud na to má někdo šanci, pak to je dnes především Kilian.

© Ian Corless (iancorles.com) - Trofeo KIMA

© Ian Corless (iancorles.com) – Trofeo KIMA

Elitářský závod KIMA Trophy je pro Kiliana jak stavěný. Jeho slovy závod s velkým Z. Dlouhý, těžký, s malým počtem elitních závodníků a velmi divoký.

Rut_Header08a-940x350Kilian s Emelií nebudou chybět ani na finálovém Ultra SkyMarathonu SWS v USA na The RUT (http://runtherut.com/), o kterém se Kilian vyjádřil, že se to zdá být první skutečně autentickou skyrunning běžeckou akcí v Americe. A já bych řekl především po loňském závodu UROC, že má asi pravdu.

LimoneeXtreme_SR_2013_Kilian2A pochopitelně i na finále Sky a VK Kilian bude. Takže Limone Extreme má pro letošek opět hlavního favorita jasného.

KilianEmelieForsberg_Diagonale1Stejně jako loni se Kilian chystá zakončit sezonu na Reunionu při závodě Diagonale des Fous. Tento závod se podle něj musí zažít nejen pro jeho nádherné přírodní prostředí a scenérie, ale především pro krásnou trasu mezi sopkami.

Než se pak Kilian opět dostane na své lyže, navštíví ještě Argentinu, kde v rámci svých Summits bude chtít zdolat horu Aconcagua.

Možná vám některým tento program může být alespoň v některých závodech inspirací. Pro některé je ještě možné provést registraci a není radno váhat. Prakticky všechny dobré závody bývají v poslední době vyprodány ještě před ohlášeným datem konce registrací. A některé dokonce v řádu dnů nebo hodin.