isf-logo

Před zhruba dvěma týdny ISF zveřejnila TOP 100 mužů a TOP 50 žen Rankingu pro disciplinu Ultra SkyMarathon.

Nyní vychází hodnocení Rankingu pro SkyRace a SkyMarathon.

V hodnocení se objevilo 487 mužů z 37 zemí a 216 žen z 29 zemí.

Stejně jako u Rankingu Ultra je výpočet bodů založen na vlastním algoritmu ISF, který je přizpůsoben specificky pro outdoor aktivity a vychází z podobných postupů jako používá pro hodnocení Mezinárodní lyžařská federace.

Výběr závodů do rankingu byl proveden tak, aby zde byly zastoupeny nejprestižnější světové závody s garancí největšího množství elitních běžců. Do hodnocení tak bylo zařazeno 21 závodů. U každého běžce pak byly body vypočteny na základě celkového umístění, časové ztráty na vítěze a počtu elitních běžců před nebo za daným hodnoceným běžcem. Závěrečné body jsou pak vypočteny na základě průměru tří nejlepších výsledků sezony. Závodníkům, kteří se zúčastnili pouze dvou závodů a z nich se jim počítá průměr se toto konečné hodnocení snižuje o „penalizaci“ 11% a těm, kdo byli hodnoceni pouze v jednom závodě o 22%.

Do Rankingu jsou započítáváni muži do 30 místa v pořadí a ženy do 15 místa v pořadí.

Pořadí v roce 2014 bude vycházet ze stejných výpočtů jako v roce 2013, ale již s přesnějším vymezení elitních běžců. Konečné již maximálně objektivní hodnocení bude možné po konci sezony 2015, kde body budou vypočteny na základě průměru předchozích tří sezon s váženým koeficientem pro každý rok.

Podle předpokladů a průběhu sezony očekávaně jsou na čele tohoto Rankingu Kilian Jornet a Emelie Forsberg.

Podobně jako na ME v Itálii i tomuto Rankingu jasně dominují běžci a běžkyně Španělska, kteří jsou v mužské i ženské kategorii vždy čtyři v první desítce.

Ve zveřejněné TOP 100 mužů jsou dva běžci z Česka, v TOP 50 se bohužel žádná z žen neobjevila, protože pro vyšší umístění je skutečně nutné mít odběhnuté tři závody a nebýt zatížen penalizací 11% resp. 22%.

Bodový zisk do rankingu a pořadí dvou našich běžců z TOP 100 je následující:

85

ROBERT KRUPIČKA

CZE

143,097

91

PAVEL BRÝDL

CZE

140,792

TOP 100 Muži

http://www.skyrunning.com/images/stories/ranking/sky-ranking-men-13.pdf

TOP 50 Ženy 

http://www.skyrunning.com/images/stories/ranking/sky-ranking-women-13.pdf

Ranking pro VK bude zveřejněn v nejbližších dnech.