SamStrakaCilUCVRád bych tímto článkem začal takový volný nepravidelný seriál, kde by se běžci a běžkyně, kteří již nějaký závod v horách mají za sebou podělili s ostatními, jakou výbavu, jaké oblečení, jaké boty mají v oblibě a používají na svých závodech. Myslím, že to může být svým způsobem dobrá pomoc nebo dobrý tip pro mnoho lidí, kteří buď s během v horách teprve začínají, nebo již zde něco absolvovali, ale pořád nemají vychytáno vše optimálně.

Netvrdím a ani to není dost dobře možné, že se všichni, kdo zde postupně přispějí svými zkušenostmi, shodnou, že to každému musí vyhovovat. Všichni víme, jak je různé vybavení, boty i oblečení a jeho použití poplatné individuálnímu vkusu, někdy tomu, kdo mi to vybavení sponzoruje, nebo co jsem schopen sehnat v dobré ceně. Jednoduše řečeno, nebude se jednat o žádná objektivní hodnocení produktů, ale opravdu jen o subjektivní dojmy konkrétních lidí. I ty snad budou zajímavé.

Následující vybavení aktuálně používám a mám oblíbené především pro dlouhé horské ultra traily nebo Ultra SkyMarathony. A začnu odspodu.

Boty

HokaOneOneRapaNui

Po několika sezonách odběhaných v Salomonech jsem letos v zimě pořídil nové boty Rapa Nui od firmy HOKA ONE ONE. Je to zcela jiná bota, než na kterou jsem byl doposud zvyklý, ale pro ty dlouhé tratě mi maximálně vyhovuje. Má větší tlumení než standardní boty, přesto není těžká. To, že má vyšší podrážku kompenzuje pro dobrou stabilitu její větší šířkou, která se projevuje i uvnitř boty. Širší špička je pro mou nohu a zvláště u dlouhých běhů pohodlná. Výškový rozdíl mezi přední a zadní částí je pouze 4mm. Bota má podobný systém stahování jako používá Salomon, které je výhodné pro možnou rychlou úpravu stažení během závodu bez obtížného šněrování.

Ponožky

Nic vyhraněného, vybírám podle pocitu, nemám rád moc silné. 

Lýtkové kompresní návleky

Na Andorra UltraTrail jsem v rámci balíčku dostal kompresní návleky na ruce a lýtka od firmy, kterou neznám. Je zde znak HG Sports.

Ačkoli jsem to v minulosti nikdy nepoužíval, když už jsem to dostal, vyzkoušel jsem v tréninku, použil na Ultra Cavalls del Vent a zkušenost je moc dobrá. Lýtka opravdu jsou na tom po závodě mnohem lépe, takže jistě budu používat i dále.

Kalhoty, šortky

Ronhill Trail Twin Short

Dlouhé elasťáky prakticky nepoužívám, když je chladněji, nebo to je v regulích závodu, použiji ¾ Salomon S-Lab kalhoty s kompresí v stehnech.

Trailové šortky mám a používám dvoje. Jedny jsou Ronhill Trail Twin Short a druhé INOV-8 RACE ELITE 210. Popravdě nedokáži říct, které mi vyhovují víc. Ronhill mají víc a lepších kapes, INOV-8 se zdají z pevnějšího materiálu. Z hlediska funkčnosti, pocitu sucha a mokra se zdají rovnocenné.

INOV-8 RACE ELITE 210

Pokud je v povinné výbavě, nebo chci mít jistotu pro zhoršení podmínek, beru do pinglu velmi lehké šusťáky RONHILL TRAIL MICROLIGHT PANT, které se dají sbalit do maličkého balíčku a skoro nic neváží.

RONHILL TRAIL MICROLIGHT PANT 

Trika

V současné době mám tři oblíbená trika s krátkým rukávem, která používám pro závody a která případně mohu dávat na základny, kde se dá převléknout.

Prvním je prastaré triko značky Odlo, které jsem dostal na maratonu v Duisburgu někdy v roce 2005 (fakt výdrž, která mluví za hodně). Na první pohled materiál působí hrubě a nepříjemně. Na těle absolutně bezvadný, pocit sucha i když je úplně mokré, nelepí se, rychle schne.

Druhým je opět triko z Andorry od stejné firmy jako dříve zmiňované návleky. Tenké, upnuté, opět bez jakéhokoli pocitu mokra, žádné lepení na tělo.

montura-run-ten-t-shirt

Třetím je triko od firmy Montura, které jsme dostávali na letošním Trans D’Havet na European Skyrunning Championships. Trochu podobný materiál na první pohled jako to výše uvedené Odlo, ale tenčí. Velmi příjemné na těle. Na Ultra Cavalls del Vent jsem je ani nepřevlékal během závodu, i když jsme si náhradní poslal. I když bylo mokré, vůbec nevadilo. I v noci, kdy teplota padala dolů na něm stačilo mít bundu a nechladilo.

Harrier_FL

Trika s dlouhým rukávem moc nepoužívám, to již musí být fakt zima. Když už, pak beru termo trika s přední částí odolnou proti větru od americké firmy illumiNITE, kterých pár mám doma.

Bunda

Při závodech prakticky používám jen následující dva typy bund.

EVENT_SPEKTR_SMOCK

Montane Spektr Smock, která je 3-vrstvá a splňuje kritéria na povinnou výbavu nepromokavé bundy i pro závody typu UTMB. Je sbalitelná do malého balíčku a kromě toho, že opravdu nepromokne, při běhu dobře drží i teplo.

Event Spektr Smock sbalený

Event Spektr Smock sbalený

CrazyIdeaAntiventoLight

Crazy Idea Antivento Light, 85g je extrémně lehká bunda, která má jen omezenou odolnost proti dešti, ale poměrně dobře drží teplo a ochrání před větrem. Jako nouzovka do pinglu pro náhlou změnu počasí se hodí i když není uvedena v povinné výbavě. Sbalená má velikost středního jablka.

Co na hlavu

Je li teplo kšiltovku od HeadSweet’s. Prodyšná s tmavým spodkem štítku pro minimalizaci odrazů světla do očí.

Je li chladněji, tenkou prodyšnou čepici rovněž od HeadSweet’s.

Obojí jsem dostal od Anky z jejích zásob, které si průběžně za léta dovážela z Ameriky.

Na závody od jara do podzimu jsem zatím nic jiného nepotřeboval i když někdy v noci nebo nad ránem klesala teplota pod nulu.

Rukavice

Tady pořád hledám něco optimálního, protože po omrzlinách prstů z mládí jsem dost citlivý na chlad. Používám buď windproof nebo omezeně waterproof rukavice od firmy illumiNITE. Lehké a bez problému řekněme do -5°C. Je li chladněji, mrznou mi ruce zatím ve všem.

Běžecký pingl

LafumaUltrTrail3Zada

LafumaUltrTrail3Predek

Již druhým rokem běhám s Lafuma UltraTrail 3. Vyhovují mi přední kapsy na lahve s pitím, nad nimi pružné kapsičky na drobnosti na zip (tyčky, lékovka s tabletami proti křečím a podobně), volitelná kapsa na předek bederního pásu, síťová kapsa zezadu pod pinglem. Prostor tak akorát. Zatím jsem se nedostal do situace, že by se mi tam nevešla povinná nebo potřebná výbava. Sedí dobře, vypadá to, že i něco vydrží.

Hole

LekiTravellerCarbon

Nejprve jsem používal Fizany NW Lite, které mi vyhovovaly a byly i v slušné ceně. Bohužel jsem jednu hůl při závodě zlomil, ale to bych nepřičítal za vinu holi. V té situaci by praskla asi každá. Nyní mám Leki Traveller Carbon, které jsou samozřejmě dražší, ale zdá se, že ta cena má důvod. Zpracování je fakt perfektní. Vyhazování poutek z holí je bezproblémové v každé situaci, sednou do ruky výborně. Navíc servis Leki se projevil hodně dobře. Na Ultra Cavalls del Vent jsem ulomil hrot (opět má vina, hole jsou v tom nevinně) a v servisu v Praze mi hrot vyměnili na počkání.

Čelovka

PetzlNAO

Po LED Lenser H7 jsem pořídil Petzl Nao a rozdíl je zřejmý. Samozřejmě rozdíl je i v ceně, ale ten komfort světla při běhu je hodně znát. Abych vydržel i na opravdu dlouhé závody, pořídil jsem náhradní battery pack. Dají se sice v nouzi použit standardní baterie, ale v takovém případě je i svítivost snížena na jakýsi nouzový režim. Víc o mých prvních dojmech, které se v ničem postupem času nezhoršily, najdete zde:

http://skyrunning.cz/2013/03/20/petzl-nao-prvni-dojmy/

Medikamenty a podobně

Imodium – proti průjmu a podobným problémům

Pityol mast – proti „vlku“

Dermazulen – pro lepší hojení již vzniklých odřenin

Bílá lékařská vazelina – proti odřeninám v oblasti vnitřních stehen, podpaží a podobně

Tablety proti křečím – v podstatě lze asi použít od libovolného výrobce, je to skoro stejné, jen mírně se mění skladba

Tea Tree Oil – pro dezinfekci a lepší hojení zranění, kde hrozí zanícení po vniknutí špíny do rány

Analgetika – Jen v případě skutečné potřeby Ibalgin, Voltaren nebo Ketanol


Na závěr bych požádal všechny, kdo si tento článek přečetli a myslí si, že by se chtěli podělit podobným způsobem o své zkušenosti, že by tyto zkušenosti snad mohly být někomu prospěšné, jednoduše ty, kdo si již něco odběhali na dlouhých tratích v horách nebo i na kratších SkyRace, aby mi v podobné struktuře a v příloze s ilustračními fotkami (pokud je mají) poslali text na sam(at)skyrunning.cz. Rád jejich zkušenosti v tomto seriálu zveřejním.