cavalls2011_1Pryč jsou doby, kdy pouze na ty nejpopulárnější městské maratony typu New York, Berlín, Paříž, Londýn, Boston se muselo myslet včas, přihlašovat se s velkým předstihem, čekat u internetu na otevření registrace a pak projevit svou hbitost, nebo spoléhat na štěstí v loteriích.

Dnes jsme svědky ohromného nárůstu popularity běhů v horách, SkyRace, SkyMarathonu, Ultra SkyMarathonu, Ultratrailů.

Již není výjmkou, když závod je dlouho před oficiálním koncem registrace vyprodán a nešťastníci, kteří si vzpomněli pozdě mohou jen závidět těm šťastnějším, rychlejším. I v Skyrunningu již jsou závody, kde se nelze přihlásit jinak než přes loterii, protože poptávka mnohonásobně převyšuje možnosti pořadatele a trati. Je to dáno také tím, že přeci jen hory a cesty v nich mají mnohem více omezenou kapacitu, než široké bulváry velkoměstských maratonů.

Tak se setkáváme s loteriemi napříč celým spektrem distancí závodů od Skymarathonu Zegama-Aizkorri, přes Ultra SkyMarathon Ultra Cavalls del Vent po skutečnou Ultra specialitu Tor des Geants.

Na mnoha závodech je doposud zachován princip registrace „kdo dřív přijde …“ a zdá se mi vcelku spravedlivý, protože opravdu ponechává šanci všem stejnou. Jen je potřeba si běžeckou sezonu a své cíle vybírat opravdu s velkým předstihem, často více než půl roku před vlastním konáním.

Druhou stránkou plánování výjezdu na závod do hor bývá často otázka nalezení slušného a dobře umístěného ubytování. Ne všechny akce se konají v horských střediscích s obrovskou ubytovací kapacitou a když i tomu tak je, většinou v ten daný termín se již tak nabité městečko v plné sezoně zaplní dalšími stovkami nebo tisíci běžců a jejich doprovodu. Jednoduše řečeno, i ubytování je třeba řešit současně nebo i dříve než přihlášku na samotný závod.

Mám teď zcela čerstvou zkušenost, kdy jsem při plánování účasti na Ronda dels Cims v Andoře v příštím roce jen tak zkusmo navštívil stránky Booking.com, přes kterou většinou provádím reservaci ubytování. Na termín závodu zde v městečku Ordino, které je relativně malé a jeho ubytovací kapacita není připravena na skokové nárůsty zájmu, bylo již skoro vše plné. Tak jsem rychle provedl reservaci, i když otevírání přihlášek na závod začne až v průběhu listopadu.

O tom, jak rychle může být vyprodán závod, svědčí i poslední informace, které jsme získal od ISF.

montblancmarathon-logo

World Skyrunning Championships se v příštím roce poslední víkend v červnu koná ve Francii v Chamonix a zahrnuje Vertical Kilometer, SkyMarathon a Ultra SkyMarathon. Registrace na závody byla otevřena 15.10.2013 a závod SkyMarathon, který měl limit přihlášek nastavený na 2000 byl vyprodán během pár hodin. Podle pořadatelů zaznamenali po otevření registrace během čtyř hodin 22000 přístupů a požadavků na registraci na tento závod z 50 různých zemí světa.

V tuto chvíli by mělo být snad ještě k dispozici omezené množství míst v startovním poli na distance Vertical Kilometer a Ultra SkyMarathon. (pozn. Než jsem stačil tento článek publikovat, Ultra SkyMarathon také zavřel registraci, vyprodal se) Samozřejmě se toto netýká reprezentačních národních týmů. Podle dohody s ISF by naše asociace měla mít zajištěno minimálně 6 pozic ve startovní listině pro každý závod pro Czech Skyrunning Team. Kdo by se tedy této události chtěl účastnit jako závodník, neváhejte a registrujte se.

Mount-Blanc Marathon

Mount-Blanc Marathon

Mount-Blanc Marathon

Mount-Blanc Marathon

Tato nutnost plánování, registrace a reservace s velkým časovým předstihem sebou nese samozřejmě i riziko, co dělat, když se člověk zraní, nebo z jiných vážných důvodů nemůže na závod odcestovat. Většina reservací ubytování přes velké reservační portály typu Booking, Tripadvisor a podobně umožňuje zrušení reservace ubytování bez poplatku v poměrně krátkém předstihu před začátkem ubytování. Takže zde nic neriskujete. Se startovným to je různé. U některých závodů vám prostě propadne, někde pořadatel umožňuje pojistit případnou neúčast s možností vrácení startovného nebo alespoň podstatné části. Riziko nějaké menší finanční ztráty tu tedy je vždy, ale bez tohoto rizika se vám může stát, že se nikam nepodíváte, nebo přinejmenším ne tam, kde popularita závodu vypovídá o jeho kráse, kvalitách nebo mediální schopnosti pořadatele  :-)

Doporučuji proto neváhat a začněte si plánovat sezonu již nyní, využijte případně i fórum na našich stránkách pro možnost domluvit se na společných jízdách a ubytování, které celou akci mohou podstatně zlevnit. Ti, kdo již mají v horách něco za sebou, ví, o čem mluvím, ti, kdo se sem třeba v roce 2014 vypraví na závody poprvé, poznají, že to vše stálo zato.