isf-logoJak jste se již dříve na našich stránkách mohli dočíst, skyrunning závody v horách se dají rozdělit na několik disciplin, z nich ty hlavní jsou VERTICAL KILOMETER® , SKYRACE® , SKYMARATHON® , ULTRA SKYMARATHON® .

Ta první se opravdu poněkud odlišuje od těch dalších a dnes si ji zkusíme představit.

Jak je již z názvu patrné, bude se jednat o překonání převýšení 1000m. To není samozřejmě nic neobvyklého a na řadě závodů se překonává mnohem víc. Zde je však podmínka, že to musí být na trati s délkou maximálně 5km. To je ovšem maximum dané pravidly skyrunningu, které ve většině případů není ani zdaleka dosaženo.

Ribagorza VK

Ribagorza VK

Pro příklad nejkratší pořádaný závod v této disciplíně je VERTICAL KILOMETER® Fully, kde trať měří pouze 1900m.

Kilian Jornet na Vertical Kilometer

Kilian Jornet na Vertical Kilometer

Závody VERTICAL KILOMETER® jsou rozděleny do tří kategorií, ve kterých se rovněž zvlášť evidují světové rekordy. Kategorie jsou posuzovány podle nadmořské výšky místa startu a jedná se o rozmezí 0-1000m, 1000-2000m, 2000-3000m (+/-5%).

VK_CANAZEI_Kilian

Hlavní odlišností tohoto typu závodů od ostatních disciplín skyrunningu je fakt, že první muži zde dobíhají v časech mezi 30-40 minutami. Jedná se tedy o relativně krátkou, ale velmi intenzivní zátěž na hranici nebo spíše za hranicí aerobního prahu a ti, kdo opravdu závodí a jdou do toho naplno často za cílem jen padnou a lapají po dechu. Stoupání jsou mnohde tak prudká, že většina závodníků používá hole, aby si s nimi pomohla k rychlejšímu postupu a šplhání do strmých svahů. Jsou samozřejmě výjimky mezi běžci, kdy někteří jsou schopni i bez holí tyto kopce běžet nebo jsou přesvědčeni, že to je pro ně efektivnější způsob. K těm prvním patří například Saul Antonio Rodriguez Padua, k těm druhým Honza Havlíček.

VK_CANAZEI_Havlicek

Na některých závodech pak i ti, kdo by normálně volili hole mají smůlu a hole jsou zakázány. Je to vesměs v případech, kdy na trati jsou úseky, kdy je nutné použít ruce pro chytání se lan, řetězů, žebříků, skob a hole by v tomto případě byly na závadu.

MontBlancVK2

Jako příklad takových závodů je možno uvést VERTICAL KILOMETER® Mont Blanc, kde se bude příští rok konat Mistrovství světa nebo VERTICAL KILOMETER® Limone XTREME, kde se letos v říjnu běží finále VERTICAL KILOMETER® a SKYRACE® v Skyrunner World Series.

Také způsob startu bývá na těchto závodech odlišný. V případě, že po startu je alespoň trochu prostoru, aby se pole závodníků roztáhlo a na trati nejsou žádná zcela kritická úzká místa, je většinou volen hromadný start, nebo přinejhorším start ve vlnách, jako tomu bylo například letos v Alba (Canazei), kde se běžel VERTICAL KILOMETER® při European Skyrunning Championships. U některých závodů však pořadatel nemá jinou možnost než pouštět závodníky ze startu v intervalech a pak se závod velmi podobá takové cyklistické časovce, kdy závodníci běží jen proti času. Takovými příklady je již zmiňovaný VERTICAL KILOMETER® Mont Blanc, kde by se na lanech a skobách mohly tvořit fronty, které by neobjektivně ovlivnily výsledek závodu, podobně jako v případě velmi úzké trati vedoucí po již nepoužívané staré zubačce na VERTICAL KILOMETER® Fully.

VKMtBlancKilian

VERTICAL KILOMETER® je rovněž specifický tím, že právě v této disciplíně je řada závodníků, kteří se na ni vysloveně specializují a někteří se ani neobjevují na startu jiných skyrunning závodů.

Takovým typickým představitelem této specializace je například Ital Urban Zemmer, který je i držitelem světového rekordu časem 30:26.

VKMtBlanc

Zajímavé je i to, že řada skvělých závodníků v disciplíně VERTICAL KILOMETER® si dokáže výbornou výkonnost udržet po mnoho let a i do relativně pozdního sportovního věku. Příkladem může být opět Urban Zemmer, Španěl Augustí Roc nebo Italka a dlouholetá reprezentantka v běžeckém lyžování Antonella Confortola, která letos na ME v Canazei deklasovala ostatní běžkyně a běžela si svůj vlastní závod.

VK_CANAZEI_Antonella

Neméně povzbudivé pro řadu běžců může být i to, že s VERTICAL KILOMETER® se dá začít i později a je možné, pokud má člověk ty správné předpoklady a něco v nohách naběháno, dosáhnout i při takovém pozdním začátku významných úspěchů. Překvapivým a velmi radostným příkladem toho pro nás bylo třetí místo a bronzová medaile Ivy Milesové na European Skyrunning Championships v Canazei v červenci letošního roku. Je třeba připomenout, že pro Ivu to byl premiérový závod VERTICAL KILOMETER® v jejím životě.

VK_CANAZEI_Iva

VK_CANAZEI_IvaBedna

Je jasné, že tyto závody se nedají uspořádat v Česku a tak si případní zájemci o ně musí zajet do vyšších hor jako jsou Alpy nebo Pyreneje. Vážit tak dlouhou cestu pro tak krátkou trať se může většině lidí zdát neefektivní a já bych měl asi podobný názor. Ale jsou i závody, kdy se v jednom víkendu koná nejen VERTICAL KILOMETER®, ale i SKYRACE® a pokud se to již spojí, vydá ten víkend na krásný zážitek a pořádné protažení těla.

Nejbližší příležitost můžete mít na závodě Limone XTREME v termínu 11. a 13.10.2013.

Skvělý útok Kiliana před finálním stoupáním na doposud vedoucí dvojici.

Záběry z ME v Canazei včetně boje Ivy Milesové o třetí pozici.

Všimněte si skvělého stylu vítěze, italského závodníka Urbana Zemmera. Jeho dlouhý krok s výbornou prací paží je mnohem úspornější a efektivnější než kratší krok s občasným popoběhnutím druhého Katalánce Augustí Roc Amadora.

Vcelku překvapivým vítězem byl v tomto roce Slovinec Kuhar Nejc, když Kilian skončil s malým odstupem třetí. Druhý Saul Antonio Rodriguez Padua se kousek před cílem zmýlil a sešel z tratě a ztratil tak skoro jisté vítězství.

VERTICAL KILOMETER® Fully 2012

Současné ISF evidované světové rekordy

Místo

Země

Cíl

Délka

 

*)

Čas

Rok

Závodník

<1000m

 

Fully

SUI

1500m

1.9 km

1000m

1967

30’26“

2012

Urban Zemmer

ITA

Fully

SUI

1500m

1.9 km

1000m

1630

36’48“

2012

Christel Dewalle

FRA

<2000m

 

Canazei

Italy

2407m

2.1 km

1000m

1834

32’43“

2013

Kilian Jornet

ESP

Canazei

Italy

2407m

2.1 km

1000m

1530

39’13“

2008

Antonella Confortola

ITA

<3000m

 

Val d’Isère

France

2900m

3km

1000m

1702

34’51“

2002

Marco De Gasperi

ITA

 

*) Rychlost vertikální v m/hodinu

iancorless logoDěkuji za laskavé umožnění použít některých fotografií, jejichž Copyright vlastní autor Ian Corless (iancorless.com