SierreZinal40V neděli 11.8.2013 byl na kraji města Sierre odstartován nejstarší horský běh v Evropě s nepřetržitou historií, který je mnohými běžci považován za jeden z nejkrásnějších či zcela nejkrásnější. Ať již je hodnocení jakkoli subjektivní, rozhodně stojí za to jej alespoň jednou v životě běžet a zkusit posoudit na vlastní kůži. Vyjde li počasí, bude zážitek určitě nádherný.

Na 40. ročník byla pořadatelem pozvána velmi silná konkurence z celého světa. A bylo zajímavé sledovat, jak se kdo s tratí vyrovná, kdo bude tentokrát ten šťastný první v cíli.

Opět se ukázalo, že ne každý, kdo je vpředu po prvním stoupání bude vpředu i v cíli. Jak je v poslední době vidět, na mnoha alpských závodech a především těch více běhatelných se objevují běžci z Afriky, kteří zde vidí šanci získat zajímavé „price money“. Letos zde Weldemariam Aze Teklay vystartoval opravdu zostra a na prvním měřeném mezičase na Chandolin byl první s náskokem šesti sekund na Kolumbijce Juana Carlose Cardona, věčně druhého smolaře závodu. Na třetím místě se na Chandolin objevil poměrně překvapivě stávající rekordman Jonathan Wyatt, který již běhá ve veteránské kategorii. Jeho ztráta na velmi rychle běžící vedoucí dvojici byla zhruba 30 sekund. Budoucí vítěz Švýcar Marc Lauenstein zde probíhá na šestém místě prakticky společně s Kilianem Jornetem, který jen den před závodem přijel do Zinalu z Cervinie, kde tvrdě trénuje na svůj pokus o zdolání rekordu Bruno Brunoda na trase Cervinia-Matterhorn-Cervinia. Oba mají na vedoucí dvojici ztrátu asi dvě a půl minuty.

Následující hřebenovou partii k mezičasu k hotelu Weisshorn zvládají Marc Lauenstein a Juan Carlos Cardona nejrychleji. Juan Carlos se tak posunuje na první místo, výborným během v této části se na druhé posouvá nestárnoucí Jonathan Wyatt a odsunuje Eritrejce Teklay na třetí místo. Ten nakonec nedokončí.

Rovněž Marc se posouvá pořadím a na Weisshornu je již čtvrtý stále se ztrátou dvě a půl minuty na Kolumbijce.

Jenže následuje poslední část s výběhem na nejvyšší bod tratě Nava, seběh po kamenech, single track po vrstevnici a především asi pětikilometrový prudký seběh do cíle v Zinalu.

Tady se osvědčuje zkušenost Marca Lauensteina jako orientačního běžce z běhů v terénu. Nádherným finišem stahuje náskok Cardony a na posledním kilometru jej předbíhá. Je to od roku 2006 první vítězství Švýcara na domácí půdě. Je to obrovský úspěch pro tohoto běžce, který dokázal v roce 2009 zvítězit v Sollu na MS v horském marathonu.

Marc Lauenstein Sierre-Zinal2013

Věčně druhý Juan Carlos Cardona opět obsazuje pro něj asi hodně neoblíbené druhé místo a v cíli na něm je zklamání vidět opravdu hodně. Ikona horských běhů Jonathan Wyatt si s jistotou dobíhá pro krásné třetí místo, které uhájí před skvěle finišujícím Kilianem, který v posledním úseku zaběhl druhý nejlepší čas po vítězi. Podle jeho slov si závod užil a byl příjemně překvapený, že prakticky z tréninku zde dokázal zaběhnout svůj nejrychlejší čas. Držím mu pěsti, aby i tento běh zapadl do jeho přípravy a pokus o rekord byl pro něj úspěšný. Otázkou je, jak to bude s jeho načasováním, protože prý na Matterhornu připadlo v konci minulého týdne 30cm nového sněhu.

Rovněž závod žen sliboval zajímavou podívanou, když ve startovní listině bylo několik velmi dobrých běžkyň včetně vítězek z minulých ročníků a běžkyň z pódia.

Jak se dalo očekávat brutální stoupání ze Sierre na Ponchette a dále na Chandolin zvládla nejlépe Američanka Stevie Kremer, která si zde musela udělat náskok, pokud chtěla mít v následujících partiích šanci na celkové vítězství. Seběhy zatím nejsou její silnou stránkou, za to do kopce je excelentní. Chandolinem tedy probíhá první, krok s ní ještě trochu drží výborná veteránka a vítězka z roku 2001 Angela Mudge. Má na ni zde ztrátu 48 sekund. Na třetím až pátém místě běží skupinka ve které je pozdější vítězka Italka Elisa Desco (partnerka Marco de Gasperiho), Keňanka Hellen Musyoka a Maude Mathys. Ty mají na Stevie ztrátu zhruba minutu dvacet a jak se dále ukazuje, pro Stevie to bylo málo.

Hřebenovou běhací partii k hotelu Weisshorn zvládá nejlépe Keňanka a dostává se na první místo. Rovněž Elisa se zde již posouvá před Stevie a zdá se, že ani letos Stevie nevyhraje.

desco-degasperi

V posledním úseku do cíle se opět ukazuje, že afričtí běžci neumí technické pasáže a prudké seběhy. Navíc Elisa předvede v tomto úseku výjimečný výkon a jako druhá žena v historii jej běží pod 50 minut. Jasně si jistí první pozici a skvělým finišem se jako čtvrtá žena v historii dostává v cíli pod hranici 3 hodin. Stevie nakonec i zde zabojuje a druhým nejlepším časem v tomto úseku dne předběhne Keňanku a podruhé za sebou si doběhne pro druhé místo. Pro Hellen Musyoka nakonec nebude místo ani mezi prvními třemi, když ji překoná i Švýcarka Maude Mathys.

Rovněž Angela Mudge potvrzuje, že věk zde nehraje roli a dobíhá na krásném pátém místě před řadou dalších známých jmen.

A jak dopadli naši běžci ?

12. Krupička Robert 2:41.51

23. Brýdl Pavel 2:49.13

115. Horáček Martin 3:30.53

183. Štoček Michal 3:45.32

924. Holub Tomáš 5:51.30

63. Trojanová Anežka 4:29.56

V kategorii Junioři, kteří běží kratší trať (Chandolin-Zinal) docílil výborného výsledku Fabián Štoček, který skončil třetí časem 1:34:06, když na mezičase u hotelu Weisshorn byl ještě druhý.

Kompletní výsledky

http://services.datasport.com/2013/lauf/zinal/

Dlouhé, ale zajímavé video ze záznamu švýcarské televize