Mistrovství Česka v SkyMarathon 2018

Letos již popáté se v sobotu 5.května 2018 sejdou běžci a běžkyně na našem nejstarším závodě Perunu.

S novým partnerem přišel nejen nový název Czech Energy Team Perun SkyMarathon, ale i několik zajímavých změn.

Po dlouhých a složitých jednáních s ochranáři došlo ke změně tratě a myslím, že ta změna je k lepšímu. Perun se vynecháním rovinatějších úseků přes Šindelnou stal výrazně těžším, když délka závodu se sice o malinko zkrátila, ale narostlo převýšení.

Nová trasa závodu

Finální parametry závodu s délkou cca 39km a převýšením 3400m upevnily jasně pozici Perunu jako nejtěžšího skyrunning závodu v Česku a svými parametry si nic nezadá s mnoha závody v zahraničí včetně tradičních závodů v Alpách nebo Pyrenejích. Samozřejmě, nemáme zde nadmořskou výšku, ani specifický vysokohorský terén, přesto lze výsledky Perunu brát jako dobré srovnání výkonnosti našich běžců pro případnou zahraniční konkurenci.

Že se Perun může srovnávat se zahraničními závody ukázalo i jeho zařazení pro rok 2018 mezi doposud 25 závodů s hodnocením ISF Qualified Race label.

Podstatnou změnou související se změnou trati je i změna cíle závodu, která se poprvé přesune do místa startu v Oldřichovicích a závod se tak stane plně okruhový. Pro běžce ale i pro diváky a celkovou dramatičnost závodu to může přinést opravdu zajímavé situace, kdy po zdolání obvyklého „Grande finale“ z minulých ročníků bude závodníky čekat ještě seběh od chaty na Javorovém po sjezdovce do cíle. Se svaly rozbitými předchozím průběhem těžké tratě a brutálním výstupe na Javorový to rozhodně nebude jednoduché a pokud rozdíly mezi běžci nahoře nebudou propastné, bude ještě zajímavé sedovat, jak se pořadí v seběhu může promíchat.

Další zajímavou změnou pak je vyhlášení finančních odměn pro první tři běžce a běžkyně v absolutním pořadí. Perun vyhlásil finanční odměny v českém skyrunningu jako první a je fajn, že si udržuje pověst jistého průkopníka :)

Ceny pro první tři jsou 7000, 3500 a 2500 CZK.

Poslední změnou, která mě snad napadá pak je první účast elitního zahraničního běžce na českém skyrunning závodu. Podařilo se získat pro účast v závodě výborného italského běžce Lucu Carraru, který se kromě velmi zajímavé závodní historie se spoustou úspěchů může pochlubit vítězstvím v Skyrunner® Italie Series Ultra 2016 a 2017, když v roce 2017 byl druhý v absolutním pořadí.

Bude určitě zajímavé sledovat, jak se naši domácí závodníci poperou s touto zahraniční konkurencí. Věřím, že na výkon Lucy nebude mít negativní vliv jeho účast v závodě Skyrunner® Italie Series Ultra Trail Mugello 60km/3200m.

A nyní se zkusme podívat, koho můžeme první květnovou sobotu vidět v popředí závodu.

Bohužel startovní listina je letos trochu ochuzena o některá zajímavá jména české elity. Něco odčerpala Transvulcania, kam by na půlmaraton a VK měla letět ve výborné formě běhající Zuzka Krchová.

Další elitní běžci a běžkyně pak mají na programu týden po Perunu Mistrovství světa IAU v trailu ve Španělsku a na startu tedy neuvidíme vítězky a medailistky předchozích ročníků Anku Strakovou, Míšu Mertovou a Katku Matrasovou. Titul nepřijede obhajovat ani Jirka Čípa a o první medaili z Perunu nebude bojovat ani Mára Causidis nebo Tomáš Hudec.

Tato kolize termínů se mnohem víc projevila na startovce a konkurenci v ženské kategorii.

V závodě tak můžeme vidět pouze dvě medailistky z předchozích ročníků, v obou případech třetí v pořadí Denisa Krejčiříková z roku 2017 a Hana Holoubková z roku 2015.

O přední místa určit bude usilovat Petra Ševčíková, která na Ještědu běžela velmi dobře a získala třetí místo za Zuzkou Krchovou a Ankou Strakovou. Otázkou pak je v jaké formě se ukáže Barbora Cichá, která loni velmi dobře odběhala závody mistrovství světa mladých v Andoře. A samozřejmě bylo by moc fajn, kdyby se v popředí ukázalo nějaké další nové jméno. Škoda, že ve startovce například nevidíme skoro domácí Janu Adamcovou, čtvrtou z Ještědu, kde porazila například i Katku Matrasovou a dlouho bojovala o stupně vítězů v absolutním pořadí mistrovství. Ale těch jmen dobrých žen zde chybí jistě více.

Luca Carrara

V mužích, i přes absenci loňského vítěze Jirky Čípy a výborně běhajícího Máry Causidise, to vypadá s konkurencí mnohem lépe. Ve startovce sice neuvidíme vítěze minulosti Honzu Zemaníka, který ze svých pozic v skyrunningu vycouval již v loňském roce, tak i Tomáše Lichého, který pro mě nevysvětlitelně pustil svůj talent pro běh v horách a skyrunning k vodě asi již úplně. Ale výborných běžců zde ve startovce najdeme stále velmi mnoho a bude to jistě zajímavá podívaná. Rozhodně se těším na vystoupení Pavla Brýdla. Tato stálice Perunu, muž, který byl vždy druhý, má další šanci získat zde konečně titul. Získá kromě titulu i absolutní prvenství, nebo mu to překazí Luca Carrara či několikanásobný medailista Tomáš Maceček. Těsně pod stupni vítězů v minulosti končil i Tomáš Buryška nebo Dan Rubič. Prosadit se může ale i řada dalších včetně Jirky Petra, Oldy Kokoška, Vítka Otevřela nebo Aleše Palka. Nakonec vyberte si ze stručného seznamu favoritů toho svého sami (tučně jsou mí favorité na absolutní podium resp. podium MČR).

Brýdl Pavel

Buryška Tomáš

Carrara Luca

Eremka Libor

Fárník Tomáš

Heczko Robert

Kokošek Oldřich

Maceček Tomáš

Najvert Stanislav

Němec Jan

Otevřel Vít

Palko Aleš

Petr Jiří

Rubič Daniel

Uherek Jakub

Žákovský Petr

Na Perunu tedy bude opět o co bojovat. Nepůjde jen o tituly mistrů Česka v SkyMarathon, ale závod bude rovněž jedním z ukazatelů pro nominaci na zářijový World Skyrunning Champs ve Skotsku. A pochopitelně bude zajímavé, jak se s těžkou tratí vyrovná několik mladých závodníků a závodnic z kategorie Junior a U23. I jejich výkony mohou být vstupenkou na srpnový Youth World Skyrunning Champs v Itálii.

A vy, kdo nezávodíte, přijďte alespoň vytvořit ten správný Fan kotel. Udělejme z Perunu alespoň atmosférou něco podobného Zegamě nebo závodům v Itálii.

Zúčastněte se události vyhlášené na FB: https://www.facebook.com/events/615374295489436/