O tom, že v žádném sportu a na žádné jeho úrovni nelze spoléhat na poctivost sportovců jsme se opět přesvědčili nyní v začátku května.

Na World Skyrunning Champs ve Španělsku (Barruera) v loňském roce byla s přispěním španělské federace FEEDME zajištěna dopingová kontrola v jednotlivých závodech mistrovství.

K nemilému překvapení asi všech pak 11.dubna 2017 přišla ISF informace z akreditované laboratoře WADA ve Varšavě o pozitivním nálezu ve vzorku A francouzské běžkyně Christel Dewalle, která se ve Španělsku stala vítězkou Vertical Kilometer®.

Zakázanou látkou, která byla ve vzorku Christel nalezena, byl specifický stimulant Heptaminol ze skupiny S6 zakázaných látek v seznamu WADA.

Heptaminol byl přijat závodnicí prostřednictvím medikamentů Daflon a Ginkor Fort. Ze zdůvodnění závodnice pak je patrné, že tyto prostředky používá na své chronické problémy opakovaně. Christel neměla pro tyto preparáty terapeutickou výjimku. Jako profesionální běžkyně je plně odpovědná za to, jaké léky a v jakou dobu přijímá.

Zakázaný stimulující účinek prostředku Heptaminol (konkrétně přípravku Ginkor Fort) spočívá v:

Přípravek má ochranný účinek na cévy. Zvyšuje žilní tonus, zlepšuje funkci kapilár a snižuje jejich propustnost. Tento účinek je doprovázen místním snížením látek navozujících bolest a dále snížením enzymů a volných radikálů způsobujících zánětlivé procesy a poškození kolagenních vláken. Přípravek dále podporuje krevní oběh zvýšením žilního návratu do srdce.

Napomáhá tedy lepšímu prokrvení i svalstva. Tedy účinek, který pro intenzivní a relativně krátkodobou zátěž při VK lze jistě ocenit.

Zde je příbalová informace k jednomu z prostřdků, který Christel použila:

GINKOR FORT

Případem se zabývala antidopingová komise ISF, která svou zprávu předala k posouzení Management Commitee ISF a 8.5.2017 vydala konečné rozhodnutí o diskvalifikaci Christel Dewalle a zrušení jejího výsledku na MS ve Španělsku a uděila jí zákaz startu na skyrunning závodech na dobu čtyř měsíců, tedy do 7.9.2017 včetně.

Pořadí na Vertical Kilometer® na MS se tedy změnilo a platné je následující: Laura Orgué, Maite Maiora a Paula Cabrerizo.

Doping Christel Dewalle není prvním dopingem běžkyně figurující v závodním poli skyrunning závodů. Již v roce 2009 byla přistižena při zneužití látek na bázi EPO italská běžkyně Elisa Desco, když byla pozitivně testována po svém vítězství na Mistrovství světa v běhu do vrchu v italském Madessimu. Ta byla potrestána zákazem startu na dva roky.

Zneužívání dopingu dnes vidíme kolem sebe snad ve všech sportech. Stačí sledovat dění v atletice, cyklistice, biatlonu, běžeckém lyžování. A to nezmiňuji sporty jako je vzpírání nebo kulturistika :)

Jestli chceme udržet sport čistý nebo alespoň co nejčistší, je třeba proti dopingu postupovat mnohem rázněji, než se tomu děje.

Z členů Management Commitee ISF se s výší trestu navrženém antidopingovou komisí ISF neztotožnili pouze dva její členové. Jedním byl Američan Ian Sharman a druhým pak Anka Straková, která je v MC zástupcem atletů. Oba byli pro udělení výrazně vyššího trestu, který by mohl působit minimálně odstrašujícím účinkem na ostatní sportovce a zároveň by měl být férovým potrestáním prohřešku, kterým Christel získávala výhodu před dalšími běžkyněmi. Vždyť takto se bude Christel moci postavit již na start říjnového mistrovství Evropy ve Vertikal Kilometer® v Limone. Pokud jí to dovolí ostuda, kterou si způsobila.

Ano, je jasné, že antidopingové kontroly nejsou levné a náklady na ně výrazně zvyšují náklady na závody. Ale chceme se dostat do situace, kdy nebudeme mít jistotu, zda všechny výkony jsou docíleny čistým způsobem ? Chceme mít stále pochyby nad podivnými výkyvy formy u některých závodníků, kteří v sezoně neběhají nic moc a na důležité soutěži vylétnou výsledkovou listinou až nahoru ?

Ve skyrunningu se dnes pohybuje řada „firemních“ týmů. Ať už to je Salomon, La Sportiva, Scott, Dynafit, Crazy Idea a další. Neměly by mít i tyto značky zájem na tom, aby případné úspěchy jejich sportovců nemohly být zpochybňovány ? Myslím, že jejich případná investice do antidopingových podpor minimálně pro závody SWS, VKWC, MS nebo kontinentálních mistrovství by ukázala, že chtějí dát tomuto sportu i něco jiného než jen reklamu na dresech svých závodníků a kolem trati.

Pokud je to opravdu jen otázka peněz, kolik a kde se bude antidopingových kontrol provádět, pak jsem přesvědčen, že to lze řešit. Nebo spíše se to musí řešit. Jinak může hrozit, že se na skyrunning bude pohlížet jako na sport, kde lze dosáhnout špičkových výsledků a výkonů ne vždy čistým způsobem. To si myslím tento krásný sport nezaslouží.

Pro informaci, zde je oficiální zpráva ISF k dopingovému prohřešku Christel Dewalle:

Positive doping test announced

May 8, 2017

The World Anti Doping Authority (WADA) notified the ISF (International Skyrunning Federation) on April 11th that a test conducted during the 2016 Skyrunning World Championship in Spain (VK category) has resulted in a positive test for a substance called Heptaminol at the doping control on July 22, 2016.

The test, on the French athlete Christel Dewalle, was made in WADA’s accredited Laboratory in Warsaw, Poland, on September 9, 2016 and seven months later the ISF was informed that the test was positive.

According the ISF rules, the athlete and the athlete’s manager were informed of the positive result on April 25, 2017. Both the athlete and manager have responded with information to clarify the situation which can be considered as “Light Degree of Fault” (i.e. anti-doping rule violation involving a Specified Substance, with No Significant Fault or Negligence).

The ISF Management Committee was informed of the final conclusions on May 8, 2017 by the Antidoping Commission and the results are as follows:

I. Impose a period of suspension of four (4) months from the date of the decision (May 8, 2017) until September7, 2017 inclusive.

II. All results obtained in the 2016 Skyrunning World Championships in Spain are cancelled.

The decision was upheld by the ISF Management Committee in consideration of the global situation and medical documents supplied by the athlete.

The ISF has for many years pioneered the way for in-competition testing in multiple events year-on-year, a process begun in 1992. This positive test is a sign that the measures taken by the ISF are correct and the Federation will continue to fight for a clean sport.

As a final note, the ISF wishes to remind all athletes of the importance of strictly following the anti-doping rules in accordance with WADA.

Therefore, it is imperative that all competitors avoid all prohibited medicines, drugs, substances or methods as listed on the WADA website at https://www.wadaama.org/en/prohibited-list and promptly communicate the eventual use of prohibited substances for therapeutic purposes in accordance with the anti-doping regulations.

International Skyrunning Federation

Czech Skyrunning Association přistoupila již v roce 2014 prostřednictvím Antidopingového výboru ČR ke světové chartě proti dopingu.

Pro informaci nejen našim závodníkům jsme zveřejnili v začátku února informaci o zakázaných lécích.

Další aktuální a podrobné informace o všem, co se týká dopingu i boje proti němu lze nalézt přímo na stránkách Antidopingový výbor ČR.