Letos otvíral sezonu skyrunningu dubnový Ještěd SkyRace® a i když to byl první ročník zcela nového závodu, měl prakticky vyprodáno. S ideou uspořádat na Ještědu ještě něco v konci roku přišel ředitel závodu Honza Dušánek až v průběhu sezony, tuto ideu dokázal výborně zrealizovat a vznikl tak zavírák skyrunningové sezony v Česku Winter Ještěd SkyRace®.

Kdo zde byl na jaře a v mlze a dešti viděl hotel s vysílačem jako dominantu Ještědu snad jen z bezprostřední blízkosti a ze samotného vrcholu, asi by nevěřil, že prosincový závod se odehrává na stejném kopci. Tentokrát vyšlo počasí na jedničku s hvězdičkou a slunce se sněhem vytvořily neskutečnou kulisu pro všechny závodníky, pořadatele i nějaké ty diváky.





Jen dole u startu a cíle přidělala nízká inverzní oblačnost s mrazem trochu vrásek, když parkoviště bylo pokryto prakticky souvislou vrstvičkou ledu, který moc pohyb neusnadňoval. Ale kromě přesunů do vyhřívaného stanu to trochu vadilo snad jen při startu a ve finiši, kdy někteří méně opatrní nebo s horší kvalitou podešví měli problém se udržet na nohou.



Je po konci sezony, řada běžců má již jiné tréninkové fáze než právě ty závodní a tak se zde nepotkala tak vysoká konkurence jako na jaře. Ale možná chybovali. Například vítěz Pavel Brýdl nastoupil do závodu bez jakéhokoli vylaďování, přímo z objemové fáze přípravy a ukázalo se, že ho to moc nezbrzdilo. Podobně vítězka ženského závodu Zuzka Kocumová oželela vyjetou stopu v blízkých Jizerkách a poradila si nakonec s celou zbylou konkurencí včetně Ivany Sekyrové rozdílem třídy.

V mužích byl Pavlovi Brýdlovi konkurencí asi jen Libor Trtek a pak třetí Vítek Otevřel. Oba si pak s přehledem doběhli pro umístěníí na bedně s již vcelku znatelným odstupem na další v pořadí.





Potěšila mě pěkná účast juniorů, když kluků odstartovalo osm a pět z nich se umístilo v TOP20.

Velmi pěkný výkon předvedli zejména první junior a pátý v celkovém pořadí Honza Bořil a o dva roky mladší Ondra Nezval, který v juniorech doběhl druhý a v celkovém pořadí skončil sedmý.



Nejmladší holky se zatím v Česku moc do popředí netlačí. Na Ještědu startovala jediná a doběhla až v druhé polovině pole závodníků.

Také v kategorii kluků U23 byla slušná účast jedenácti závodníků. Zde si vedl výborně Lukáš Košut, kterému forma v konci sezony gradovala a po výborném výsledku na Nezmaru doběhl na Ještědu s náskokem první v kategorii a šestý celkově.

Také u holek U23 to nebylo slavné. Pouhé dvě závodnice a lepší Ewa Haltof až sedmnáctá v ženách celkově.

Doufám, že se především u mladých holek někdo na jaře objeví, protože Bára Kožnarová jako medailistka z letošního MS již v roce 2017 vypadne z kategorie U23 a naopak mladičká a výborně běhající Naty Mynářová (vítězka MČR juniorky 2016) nebude mít v době MS 2017 dosažený minimální věk 16 let. Bylo by pěkné, kdyby o medaile nebo pěkné umístění v konci července v Andoře nebojovali jen naši kluci.

Jak je již uvedeno výše, boj o podium mezi muži se zúžil jen na Pavla, Libora a Vítka. Dva z letošního širšího repre výběru a Libora, který si o zařazení svými výkony začíná říkat.





V ženách jsem byl zvědavý především na závod Zuzky Kocumové s Ivanou Sekyrovou (výbornou silničářkou a olympioničkou z Londýna, která si slušně vyzkoušela i klasické běhy do vrchu). Nakonec Zuzka ukázala, že je zde při závodě jedničkou a že pohyb ve sněhu a terénu obecně jí nedělá nejmenší potíže. Když jsem ji viděl sbíhat do cíle ze Skalky pod lanovkou, byla to radost se dívat. Ano, Zuzka seběhy fakt umí a protože ty často i na světové úrovni rozhodují o pozicích nebo vítězství, rád bych, kdyby Zuzka v 2017 za naše repre něco ze závodů SWS nebo snad i ME odběhla. Věřím, že jí snad zdraví, forma i chuť vydrží do jara příštího roku a ukáže se znovu na Ještědu na čele závodu. Nyní doběhla i mezi chlapy na vynikajícím desátém místě. Iva Sekyrová pak skončila druhá již s odstupem skoro osmi minut. Vítězku podzimního KTRC Ještědského půlmaratonu Ladu Štalzerovou pak postihly na trati křeče a skončila v ženách celkově čtvrtá za třetí Terezou Rudolfovou.





Věřím, že naprosté většině se to, co Honza Dušánek na Ještědu opět připravil muselo líbit. Nejde jen o výběr trasy, práci hromady dobrovolníků na trati i občerstveních. Ocenit se musí i zajištění teplého velkokapacitního stanu, kam se vešli všichni, výběr teplých jídel a spousta nápojů, možnost zápůjčky holí, množství cen pro spoustu kategorií a v neposlední řadě i uspořádání dětských závodů.


Když nemůže startovat máma (Anka) musí zaskočit dcera (Leila)


Je dobře, že se lidé jako Honza s takovým zápalem pro věc a takovou schopností organizace kolem skyrunningu „motají“. Díky.

Věřím, že se s mnohými z vás a snad i s celou českou špičkou sejdeme 15.4.2017 pod Ještědem.



V příštím roce Ještěd SkyRace® proběhne jako MČR v SkyRace® i jako MČR SkyRace® Junior a U23.

Registrace bude otevřena 1.1.2017 v 00:01.

Děkuji za možnost použití fotografiíí ze závodu od Michaela Dobiáše, Jirky Janušky a Miroslava Dušánka.