kempkrkonosevatranocIdeu tréninkových kempů má jistě každý sport, většina klubů a sportovních federací či asociací. Nejinak tomu bylo i u nás, když jsme v roce 2013 založili v Česku Czech Skyrunning Association.

Cesta od idei k realizaci je však těžká, dlouhá, časově náročná a vyžaduje ty správné lidi.

Když tedy přišel Honza Dušánek s konkrétním nápadem něco takového pro české běžce pořádat, když jsem ho poznal jako skvělého organizátora, vůbec jsem neváhal s podporou té myšlenky ze strany naší asociace. Předpokládal jsem, že tato koncepce kempů bude určena pro nejširší spektrum zájemců od začátečníků v horách po již zkušené závodníky a i se speciálním zaměřením na případné zájemce z těch mladých a nejmladších, kteří mohou být dalšími českými nadějemi v skyrunningu.


chatavatra4


V termínu 3.-6.11.2016 se pak v Krkonoších na chatě Vatra uskutečnila první edice Trailcamps. Kapacitu měl tento kemp 30 účastníků kromě vedení kempu a byla vyprodána. Sjela se sem, jak se čekalo, různorodá skupina běžců a běžkyň, ale myslím, že se zde vytvořila výborná parta, skvělá atmosféra a že si kemp opravdu hodně užili nejen jeho účastníci, ale i ti, kdo se na něm podíleli organizačně nebo jiným zajištěním.


kempkrkonosespolecne


První kemp v Krkonoších ale nebyl jen o běhání, i když to byla pochopitelně jedna ze stěžejních stránek kempu. Celým průběhem kempu se linul vliv konceptu Čistý sport, který pro všechny účastníky zajišťoval plnou penzi včetně vybraných nápojů. Řekl bych, že na jídlo a pití na kempu žádný z účastníků nezapomene. Vše bylo striktně vegetariánské a přesto ani notorickým masožravcům po ty tři dny nic nechybělo. Vše včetně snídaní bylo vícechodové, překvapivých chutí a kombinací. A i při programu nabitém pohybovou aktivitou myslím nikdo netrpěl hlady. Spíše snad naopak mnohá jídla působila dojmem, že hlavním programem je se výborně najíst než výborně si zaběhat.



Druhou linkou, která probíhala skrz celý kemp byly aktivity skupiny Tvoje Forma, kde přítomné dívky nejen zajišťovaly masáže a fyzioterapii, ale s účastníky absolvovaly dvě aktivity naplněné cvičením, kompenzačními cviky, posilováním, protahováním a podobně.


kempkrkonoseindoor1


kempkrkonoseindoor3


Pro všechny účastníky kempu pak bylo k dispozici i několik přístrojů Compex, který mohli využívat k regeneraci po výbězích a přípravě na další aktivity. Všechny přístroje byly prakticky neustále kromě výběhů využívány.

Asi by mohla být zajímavá informace pro mnohé, že Compex v akci do konce roku 2016 dává slevu na své přístroje ve výši cca 30%. Tedy máte mimořádnou šanci získat tyto přístroje do konce roku ještě levněji než se slevou od CZSA.


kempkrkonosenastenka


Také příjemná sauna s ochlazovacím rybníčkem vystavěném vedle sauny na potůčku, kde se zprvu musela rozbít ledová krusta, byla plná celé podvečery a večery.

Program pak byl doplněn povídáním a přednáškami o stravě (Ivan Rybařík), o technických pomůckách pro sportovce a tedy i běžce od STRYD, PowerBreathe a Compex (Robert Kleiner), o čelovkách Petzl a hodně pro všechny zajímavé povídání o sezoně Ondry Fejfara, který dosáhl výborných výsledků zvláště v disciplině Vertical Kilometer®.

K zapůjčení a vyzkoušení pak měli účastníci kempu k dispozici hole LEKI, boty Dynafit, čelovky Petzl.


kempkrkonosenocni


V průběhu kempu proběhlo také mnoho různých soutěží a řada vyhodnocení, kde snad skoro každý z účastníků získal nějakou tu cenu od partnerů kempu.

A aby i večer byl trochu veselejší přivezl zástupce firmy United Brands nespočet lahví výborných sektů a vín k ochutnání, které se ani v průběhu dlouhé sobotní noci nepodařilo zdolat.


kempkrkonoseindoor2


V sobotu večer pak proběhlo i předání cen vítězům Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a ATEX Skyrunner® Czech Series Junior a U23.


kempkrkonosevyhlasenipowerbreath


kempkrkonosevyhlasenifejfarmertova1


Vítězi se stali:

Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series

Celkově: Zuzana Urbancová, Ondřej Fejfar

SKY: Michaela Mertová, Ondřej Fejfar

VK: Eva Galaczová, Ondřej Fejfar

Ultra: Zuzana Urbancová, Jan Bartas


kempkrkonosevyhlasenimladi1


vyhlasenimladiceny1


ATEX Skyrunner® Czech Series Junior

Celkově: Markéta Lubinová, David Novák

SKY: Markéta Lubinová, David Novák

VK: David Novák

ATEX Skyrunner® Czech Series U23

Celkově: Barbora Kožnarová, Tomáš Lichý

SKY: Barbora Kožnarová, Tomáš Lichý

VK: Eva Galaczová, Tomáš Lichý

Vyhlášení se bohužel nezúčastnila absolutní vítězka Zuzka Urbancová a tak za ni cenu převzala Kamča Křížová. V Serii mladých se kempu a tedy i vyhlášení zúčastnili David Novák a Bára Kožnarová. Báře patří speciální dík a obdiv, protože na kemp neváhala přijet až z Mnichova, kde je v současné době na studijním pobytu. Věřím, že oba nelitovali a že z kempu jako jediní zástupci letošní mladé repre odjížděli spokojeni. Škoda, že se mladých nepřidalo víc. I s ideou právě mladé běžce a běžkyně posouvat výš jsou tyto kempy koncipovány. CZSA jim na kemp přispívala částkou 1500,-Kč.

O perfektní fotodokumentaci a videoprezentaci kempu se postaral jistě všem známý fotograf Lukáš Budínský. Každý z účastníků tedy jistě najde své profesionálně pořízené fotky jako připomenutí toho krásně stráveného prodlouženého víkendu (link všem účastníkům již byl poslaný e-mailem). Ti, kdo se kempu nezúčastnili si budou moci prohlédnout výběr z fotek a videí na webu Trailcamps.


kempkrkonose7


kempkrkonose6


Samozřejmě hlavním bodem programu ale zůstalo běhání. A Ondra Fejfar se Zdendou Křížem připravili pěkné trasy. Zdenda si místo aktivní účasti na kempu odbyl v pátek operaci kolene a všichni jsme plni optimismu, že se vše nadstandardně povedlo a Zdenda bude moci brzy začít s pohybem, tréninkem a i během. Jak ho znám, na jaře bude opět připraven v plné formě. Anka jako další plánovaný ambasador byla pro tuto edici mimo hru. Přeci jen v pátém měsíci těhotenství už nebyla ve stavu, aby všem ukázala, jak konkurovat světové špičce v sebězích … :)


kempkrkonose2


kempkrkonose4


Jako aktivní ambasadoři se tedy kempu zúčastnili Ondra Fejfar, Míša Mertová, Petra Mücková a Milan Janata. A vedli si výborně. Věřím, že všichni účastníci byli s jejich prací a jejich vedením spokojeni. Během těch tří dní se odehrály čtyři výběhy. V pátek nejprve dopolední běh s délkou kolem 17km, který byl následován večerním asi šesti kilometrovým výběhem v noci s čelovkami. Sobota patřila dalšímu dopolednímu a techničtějšímu běhu po polské straně hřebene do Sněžných jam a po hřebenu zpět, kde se běžci a běžkyně vyrovnávali s větrem na hřebenech blížícím se síle vichřice. V neděli pak do výběhu Ondra s Milanem zařadili nácvik běžeckých cvičení na rovince u Brádlerových bud.


kempkrkonose1


kempkrkonose5


Bylo to vše moc fajn. Každý tu poznal kromě již případných kamarádů a známých řadu dalších prima lidí, podobně poznamenaných láskou k běhu a horám. Věřím, že se to většině líbilo minimálně tak jako mně a že se s mnoha tvářemi člověk bude mít šanci vidět i na dalších vydáních Trailcamps. Jen mám pocit, že Honza Dušánek bude po úspěchu tohoto prvního kempu muset počítat s rezervou na navýšení počtu účastníků. Nebo si zájemci budou muset sakra ohlídat začátek registrace.


kempkrkonose3


Další kemp se odehraje u jezera Lago di Garda a Honzou na kempu oznámený termín je 24.-29.3.2017. Ideální trénink před sezonou :)