wcportugallogoDnes odcestovali do Portugalska tři naši běžci a tři běžkyně na 2016 IAU Trail World Championships. Nejedná se sice o akci skyrunningu, ale po dohodě s Danem Orálkem jako šéfem České asociace ultramaratonců se tým nominoval z české skyrunningové reprezentace, kde se přeci jen spíše najdou běžci a běžkyně pro podobné typy tratí. Podobně tomu bylo i loni ve francouzském Annecy.

Z původní nominace po zranění na Nezmar SkyMarathon® vypadl Vítek Otevřel. Ten byl nakonec nahrazen neméně kvalitním běžcem Liborem Trtkem, který si svými výkony začíná říkat o zařazení do Czech Skyrunning Team, kde by i díky své rychlosti na delších tratích mohl být velkým přínosem.


general_cm_2


Jak tedy vypadá skladba českého týmu, který odjíždí v minimální sestavě pro možnost být hodnocen i v týmové soutěži, kde se počítají výsledné časy tří nejlepších závodníků a závodnic.

ŽENY

Michaela Mertová

Kateřina Matrasová

Zuzana Urbancová

MUŽI

Petr Žákovský

Jan Bartas

Libor Trtek



Na závodníky v Portugalsku čeká trať dlouhá 85km s převýšením 4680m. Podle všeho by tato trať měla být poměrně běhatelná a ne příliš technická. Snad by i mohla našim závodníků vyhovovat proto, že neleží ve vyskokých nadmořských výškách, na které by bylo třeba se aklimatizovat. Také profilem je trať blízká tomu, co mohou naši běžci natrénovat a najit doma v Česku. Nejsou zde dlouhá mnohakilometrová stoupání a seběhy známá ze závodů ve vysokých horách, jakými jsou Alpy a Pyreneje. Spíše je to trať stále nahoru/dolů, jak ji můžeme znát i z českých hor.


graf_genral_cm


Ale i přesto, že by našim trať mohla vyhovovat, určitě to nebudou mít snadné. Do Portugalska se sjíždí skutečně velká konkurence, a tak odhadovat předem naše šance v jednotlivcích nebo týmech je víc než těžké. Nakonec posuďte sami z výčtu jmen, která můžeme čekat na startu v sobotu 29.10.2016 v 5:00 a která jsou jen jistým výběrem.



FRANCIE

MUŽI

Silvain Court – obhájce loňského titulu z Annecy

Ludovic Pommeret – pátý loni v Annecy, vítěz UTMB 2016, druhý na Diagonales des Fous 2009 a 2014

Benoit Cori – dvojnásobný vítěz Templiers 2014 a 2015,

Nicolas Martin – sedmý loni v Annecy, vítěz CCC, druhý na Templiers 2015 a druhý na Transvulcanii 2016

Michel Lane – vítěz CCC, druhý Marathon de Mont Blanc 2014 a třetí na Templiers 2013

Aurélien Collet

ŽENY

Caroline Chaverot – mistryně světa 2016 v Ultra SkyMarathon® ze Španělska, vítězka UTMB 2016, Mont Blanc 80k, Madeira Island Ultra Trail, Transgrancanaria

Nathalie Mauclair – loňská vítězka z Annecy a UTMB, třetí na Western States a UTMB 2014

Anne-Lise Rousset – čtvrtá loni v Annecy

Maud Gobert

Hodně silný tým, ne ?

ŠPANĚLSKO

MUŽI

Luis Alberto Hernando – mistr světa 2016 v Ultra SkyMarathon® ze Španělska, netřeba představovat další jeho úspěchy, patří dlouhodobě k absolutní světové špičce.

Cristofer Clemente – vítěz SWS Ultra Sky 2016

Tofol Castanyer

Yeray Duran

Pablo Villa

ŽENY

Azara Garcia – mistryně Evropy z 2015 Zegama

Uxue Fraile

Gemma Arenas

Teresa Nimes

Tak kdo vyhraje ? Francie nebo Španělsko ?

Další výborní běžci a běžkyně

Tom Owens, Andy Symonds, Eirik Haugnes, Tom Erik Halvorsen, Bhim Gurung, Tirtha a Purna Tamang, Brendan Davies, Florian Reichert a další uvedeni v preview irunfar.

Emelie Forsberg, Jo Meek, Ester Alves, Lisa Borzani, Ragna Debats a další uvedené v preview irunfar.

https://www.youtube.com/watch?v=nJdxZsSoEzY