kilpiceladnaV sobotu 8.10. v 11:00 vyběhnou závodníci na trať posledního letošního závodu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series i ATEX Skyrunner® Czech Series Junior a U23 na české půdě. Poběží se v Beskydech v Čeladné již posedmé, ale po šesti ročnících Ondřejnické patnáctky se trať prodloužila na 21km, zvýšilo se převýšení na 1250m a závod získal statut SkyRace®.


ondrejnik-lichy


I když o vítězi Serie v mužích i ženách je rozhodnuto, přesto se zde ve startovce ukazují některá zajímavá jména a minimálně na dalších pozicích ještě může dojít k přesunům.



V mužích to bude určitě velmi zajímavé, když se na startu schází pět reprezentantů. Zvlášť jsem zvědavý na výsledek mezi třemi preferujícími kratší tratě. Ondra Fejfar, letos jasně nejúspěšnější skyrunner v SWS, si vyzkouší formu týden před velmi důležitým závodem a finále SWS v Limone, kde bude bojovat o pozici na bedně v disciplině Vertical Kilometer® a o TOP10 v disciplině Sky. Myslím, že o podiové umístění s ním budou bojovat další dva běžci z repre, beskydští Honza Zemaník a Tomáš Lichý. Tomáš Lichý navíc je jasným favoritem kategorie U23 a také již jistým celkovým vítězem Serie v této věkové kategorii. Naposledy poměrně jasně ovládl závod na Ještedu.



Na čele by je měli doplňovat další členové Czech Skyrunning Team Honza Bartas a Petr Žákovský. Předpokládám, že ani Marek Causidis by neměl chybět v popředí závodu.



V ženách tak silná sestava pro čelo závodu asi není, ale přesto bude zajímavé sledovat po týdnu a po Nezmaru opět souboj vedoucí závodnice Serie Zuzky Urbancové s Kristýnou Chmelkovou. Ve startovce nechybí ani třetí z podzimního Ještědu Martina Hampejsová a jsem zvědavý na výkon Terezy Gecové.



V kategorii Junior je ve startovce jediný člen repre z Itálie Ondra Nezval a po smůle na Nezmaru si bude chtít spravit chuť. K dnešnímu dni má ve startovce další tři soupeře své věkové kategorie.


13886473_262329337485146_2807932146456036628_n


Početnější pole pak nabízí kategorie U23, kde je jasným favoritem Tomáš Lichý. Na bednu by ho měl doprovodit v dobré formě běžící Nezmara Matěj Urbaczka a dále někdo z devíti dalších závodníků.

Holky jsou v kategorii U23 jen tři a ani jedna ještě letos v Serii nebodovala. Pokud se nedohlásí ještě nějaká další, netroufnu si tipovat, jejich výkon a pořadí.

Bohužel opět nejslabší je to s těmi nejmladšími holkami v kategorii Junior (U19). Doposud na startu není žádná. Přitom právě v dívkách bychom potřebovali do skyrunningu nové talenty. Věřme, že se v příštím roce na závodech víc mladých holek objeví. Třeba i jen na odskočení si od svého dalšího sportu, aby si skyrunning vyzkoušely.