startnezmar2016V letošním roce se zázemí, start i cíl přemístilo do areálu základních škol v Bystřici a bylo to jistě pozitivní rozhodnutí. Bohužel se do závodu na Ultra distanci přihlásilo velmi málo běžců a pořadatelský tým vedený Makym Žuškou se asi rozumně rozhodl vrhnout všechny síly a kapacity na kratší SkyMarathon® a Ultra pro letošní ročník zrušil. Toto jistě není definitivní rozhodnutí, které by snad mělo vyřadit Ultra z programu závodů pořádaných Makym. Právě naopak. Pro příští rok se chystá řada změn, které si myslím zvednou účast a popularitu závodu v tomto cípu Beskyd. Nechte se překvapit, věřím, že nejpozději v konci roku se o všem na našem webu dočtete.

Ale vraťme se k letošnímu závodu. Konečně Nezmaru také přálo počasí. V ideálních podmínkách se vydali závodníci a závodnice na trať, která měla jen minimum změn oproti loňsku. Bohužel se ukázalo zvláštní specifikum vlastní snad jen českému prostředí. Podobně jako v červnu na Lysé hoře při L4L, i zde došlo ke strhání a pozměnění značení lidmi, pro které marně hledám vhodné přívlastky. Snad většina startovního pole se hned v počátku zamotala a naběhla si tu více tu méně k originální délce kursu.

Na předních pozicích závodu se pohybovali reprezentanti Vítek Otevřel a Honza Bartas, který si vlastně do Beskyd přijel jen potrénovat a možná pofandit Zuzce Urbancové. Narazil tady ale na dobré kamarády Vítka a mě a ti mu i přes jeho úpornou snahu se závodu vyhnout zařídili startovní číslo. Vpředu bojoval i další beskydský běžec Standa Najvert a jak se později ukázalo, přijel si na Nezmar pro vítězství v tomto závodě Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series. Vítek Otevřel na vítězství i na pozici na bedně musel zapomenout po zranění vazů v koleni a do cíle jen došel již mimo závod. Jak se vyplácí si poslechnout předzávodní informace pořadatele si asi zapamatuje jak Vítek, tak Honza Bartas. Tento rok byla z kursu vypuštěna smyčka přes Stožek. Když Vítek s Honzou docházeli v prudkém kopci ke křižovatce, kde se odbočovalo doprava směrem na Filipku, poslal Vítek Honzu nahoru. Prostě „kamarád“. Honza tím s největší pravděpodobností přišel o první bednu na závodech české Serie. Přesto po jeho Pyrenejském etapovém dobrodružství a následném Glen Coe Skyline to byl pěkný výkon.


img_3900


Takto tedy za vítězným Standou Najvertem doběhl na druhém místě Misiak Bartosz a třetí Jakub Uherek. Neztratili se ani mladí, kteří tento závod měli dodatečně přeřazený do ATEX Skyrunner® Czech Series Junior a U23.

U23 vyhrál Lukáš Košut, který doběhl v absolutním pořadí čtvrtý a juniory pak vyhrál Tomáš Štverák v absolutním pořadí sedmý.

 


img_3912


Také první žena v kategorii U23 a reprezentantka v Youth týmu z MS v Itálii Bára Kožnarová zabojovala a celkově v ženách skončila na čtvrtém místě.

V ženách se zde sešla velice slušná konkurence, když na trati bojovaly loňská vítězka Zuzka Krchová, asi nejčastější účastnice na podiích české Serie Kristýna Chmelková a po Nezmaru vedoucí závodnice Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series Zuzka Urbancová. O první místo až do posledního seběhu bojovaly obě Zuzky a nakonec tento boj pro sebe rozhodla Zuzka Krchová, která zvítězila o 69 sekund. Třetí doběhla Kristýna asi sedm minut za Zuzkou Urbancovou. Ten rozdíl mohl být určitě menší, kdyby něco času neztratila pomocí zraněnému Vítkovi Otevřelovi na trati závodu.


img_3894


Byl to pěkný závod. Po roce jsem se zde opět i já „proběhl“. A musím udělat reklamu dresu od ATEX. Ačkoli po pádu na kamenité cestě před druhou občerstvovačkou má sedřené koleno, loket a naražené rameno, že ztěžka zvednu ruku, dres stačilo jen vyprat a je bez jakéhokoli poškození.

Věřím, že v roce 2017 se na Nezmaru objeví již podstatně větší startovní pole a bude zde i mnohem širší zastoupení české špičky.


img_3904


Celkové výsledky