ada_3490Skoro mi bylo líto kluků z Beskyd, kteří letos již podruhé přijeli takovou dálku na Ještěd za závodem Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a opět Ještěd neviděli. Hustá mlha a déšť, který naštěstí před startem ustal ho udělali podobně jako na jaře „neviditelným“. Nakonec si ale spravili chuť alespoň svými výkony a výsledky. A to je skoro podstatnější, že ?

Teplotní skok z tropických veder o minimálně 15°C dolů spojený s lijákem pravděpodobně odradil mnoho přihlášených. Z více než 300 přihlášených závodníků a závodnic nakonec odstartoval zhruba polovina a dokončilo 148. Ti, co nepřijeli, zaváhali. Dobře připravená trať se spoustou pořadatelů na trati a občerstvením, které muselo stačit všem, byla dostatečně náročná a přitom zůstala hodně běhavá a v podání těch nejlepších i velmi rychlá. A to i přesto, že podmáčený terén na některých místech vyžadoval hrubší vzorek na botách a často některým ani ten nestačil.


ada_3497


ada_3595


Podobně jako na jaře za to hned od startu vzal Tomáš Lichý a šel do čela. Tentokrát se ho ale Honza Zemaník držel výrazně lépe a na ještědský hřeben na vrchol sjezdovky Skalka vybíhá Tomáš jen s asi 100m náskokem před Honzou. Za Honzou je již díra trochu větší a na třetím a čtvrtém místě spolu bojují dva další reprezentanti. Vítek Otevřel s juniorem Markem Czeczotkou, který zde běžel výborný závod.


ada_3600


ada_3613


ada_3623


Jako první žena se na Skalce objevuje Lada Štalzerová, některým možná více známá pod jménem Mandlíková, když v roce 2014 zvítězila na Krakonošově stovce i na Nezmar Ultra SkyMarathon®. Ještěd byl také jejím prvním větším závodem po narození syna Petra, který si začal užívat s maminkou i stupně vítězů.


ada_3803


ada_3806


Výborně v ženském poli běží také mladá Eva Galaczová z Třince, druhá celkově a vítězka kategorie U23.


ada_3835


ada_3853


ada_3879


Po výběhu na Skalku čeká závodníky traverz pod Ještědem a seběh skoro až dolů do Horního Hanychova. Odtud se dostávají na vrchol Ještědu a z něho sbíhají na druhou stranu ještědského hřebenu do Světlé pod Ještedem.

Následuje ve velké míře běhatelné stoupání na Pláně, kde čeká závodníky občerstvení. První již s náskokem možná 800m je zde Tomáš Lichý a pokud by se nestalo něco mimořádného, zdá se již v této chvíli rozhodnuto o vítězi. A to přesto, že Honza Zemaník na druhém místě nevypadá vůbec špatně. Nakonec tato ještedská varianta počasí je přesně to, co Honza miluje. Boj o třetí místo graduje. Vítek s Markem dobíhají na občerstvení spolu a spolu i odbíhají. To slibuje pěkný souboj.

Z Plání závodníci běží po hřebeni na Šamalovu chatu a odtud s druhou cestou se seběhem a opětným výstupem zpět na občerstvení na Pláně. Tato druhá polovina závodu do cíle, kdy z Plání se již běží přímo na Skalku a sjezdovkou do cíle na centrálním parkovišti pod Ještědem je již snazší než ta první a je to vidět i na časech. I když sbíhám z Plání přímo dolů po modré značené cestě v okamžiku, když Tomáš vychází na občerstvení, jeho doběh nestíhám a přibíhám do cíle když vidím již jen jeho záda. Tedy jen Honzovi mohu pogratulovat k druhému místu přímo po doběhu.


ada_3936


ada_3938


ada_3944


ada_3995


ada_4000


ada_4051


Mezitím se souboj o třetí místo rozhoduje v pro sebe v posledním seběhu ze Skalky Vítek Otevřel a těsně za ním probíhá na čtvrtém místě vítěz juniorské kategorie Marek Czeczotka.


ada_3988


Velmi pěkně se s tratí vypořádala po Lada Štalzerová po mateřské dovolené. Doběhla v ženách první a celkově 35. v čase 2:11:48. Jen něco přes dvě minuty za Ladou finišuje nadějná Eva Galaczová, která si začíná říkat o místo v repre týmu v kategorii U23. Věřím, že se ještě letos na nějakých Sky závodech ukáže. Příležitost má nejen na závodu ATEX Skyrunner® Czech Series v Čeladné, ale třeba i první víkend v prosinci opět zde na Ještědu na 1. Winter Ješted SkyRace®.


ada_4013


Třetí celkově a vítězně v kategorii F44 dobíhá Martina Hampejzová, která se opravdu hodně poctivě účastní závodů v Česku. Mohla by se zkusit i podívat někam ven, aby měla srovnání a další krásné zážitky.


ada_4396


ada_4381


ada_4404


ada_4309


Byl to pěkný, povedený závod. Nezbývá než poděkovat pořadateli za výborně zvládnutou organizaci, jak je jeho dobrým zvykem. Poděkovat všem závodníkům a závodnicím, kteří na Ješted dorazili a bojovali na trati. A dík patří i těm, kteří i přes nevlídné počasí zůstali i do vyhlášení výsledků. Myslím, že to patří k dobrému vkusu počkat a zatleskat těm, kdo byli lepší …

Výsledky závodu