IMG_6750Czech Skyrunning Association (CZSA) byla založena v březnu 2013. O tom, co vedlo k jejímu založení, jaké byly bezprostřední začátky jsem už psal dříve.

Nyní tedy má oficiální skyrunning za sebou v Česku již více než tři roky a snad mi prominete, když se tak trochu sám pochválím a konstatuji, že se ho povedlo někam dostat. Pro vyrovnání této „chvály“ uvedu i několik bodů ve kterých se ne vše plně daří.

Co se podle mě povedlo …

  • Již od počátku fungování CZSA má Česko svou oficiální reprezentaci Czech Skyrunning Team, která se pravidelně a myslím i úspěšně účastní všech ME i MS.

  • Kromě mnoha výborných výsledků našich závodníků na bodovaných místech těchto mistrovství, získal náš tým za dobu existence dvě individuální bronzové medaile (Iva Milesová VK 2013 – Canazei a Anna Straková Ultra Sky 2015 – Val d‘Isere) a jednu stříbrnou týmovou medaili z MS 2016 – Barruera. V roce 2015 pak Czech Skyrunning Team dokázal vybojovat třetí pozici v soutěži týmů v SWS za giganty, jakými jsou týmy Salomon a La Sportiva.


VK_CANAZEI_IvaBedna


SAM_8396_small


  • Jako jedni z prvních na světě jsme konkrétním způsobem začali podporovat skyrunning u mladých kategorií juniorů a U23. Vyslali jsme úspěšně reprezentační tým jak na nultý testovací ročník Youth World Skyrunning Champs 2015, tak i na první oficiální Youth World Skyrunning Champs 2016 v Itálii, kde jsme získali osm medailí (1x zlato, 5x stříbro, 2x bronz). Vedle Španělska, Itálie a Japonska jsme zemí, která pro rozvoj skyrunningu u mladých závodníků dělá nejvíce a další projekty jsou plánovány.


13879230_1039609352801656_8084262602378649549_n


  • Jako vůbec první na světě jsme oficiálně vyhlásili národní Skyrunner® Serii pro mladé kategorie juniorů a U23.

  • Prestiž naší asociace i ocenění naší práce se projevuje i ve vztahu k International Skyrunning Federation. Nejen že mnohá naše vyjednávání jsou z tohoto důvodu jednodušší, ale na letošním výročním mítinku ISF byla do vrcholného orgánu ISF Management Committee zvolena Anka Straková jako zástupce běžců.

  • Daří se rozšiřování počtu tuzemských závodů, o které je mezi běžci velký zájem. A to i přesto, že mnozí pořadatelé mají obrovské problémy s povolováním svých závodů v horách, kde tratě většinou vedou chráněnými krajinnými oblastmi.

  • Vyhodnocujeme a zpracováváme dvě dlouhodobé soutěže, kterými jsou Ranking CZSA a Skyrunner® Czech Series (od roku 2016 i pro kategorie mladých juniory a U23).

  • Od roku 2014 jsou pořádány pravidelně Mistrovství ČR v Sky a Ultra Sky. Od roku 2016 i pro kategorie mladých juniory a U23.

  • Věříme, že se nám podařilo najít po určité době hledání a možná i určitých omylů, spolehlivé partnery asociace. Jako generálního partnera asociace a reprezentace společnost Bohemia Industry a jako hlavního sportovního partnera reprezentace společnost ATEX Sportwear.

  • Podařilo se nám navázat spolupráci s řadou dalších partnerů, kteří poskytují zajímavé slevy a benefity pro členy CZSA.

Co se podle mě nedaří nebo by mohlo být jistě lepší …

  • I přes dobré a někdy výborné výsledky našich běžců a běžkyň se nedaří upoutat zájem větších medií (tisk, rozhlas, TV)

  • Počet členů CZSA stále roste, ale i zde vidím velkou rezervu. Porovnám li jména v členské databázi s jmény, která se pravidelně, s chutí a zájmem účastní skyrunningových akcí doma i v zahraničí, sleduje web a FB asociace, je zde ještě stále ohromné množství těch, kdo nejsou z nějakých důvodů členy CZSA. Snad chybí větší informovanost i třeba jen o tom faktu, že často jen využití jediného benefitu našich partnerů je pro člena větším přínosem (úsporou) než činí roční příspěvek. Snad chybí i větší zdůraznění faktu, že každý člen CZSA je podporou pro skyrunning v Česku …

  • Příchodem nového generálního partnera se finanční situace asociace výrazně zlepšila, určitě by se ale v rozpočtu dala najít řada položek, které by zasloužily jejich navýšení. Do ideálního stavu jednoduše stále cosi chybí …

  • Již zde byla snaha o organizování tréninkových kempů nebo srazů příznivců skyrunningu. Prozatím se tato idea nezdařila realizovat.

Když jsem se tak pokusil bez nároku na kompletnost shrnout klady a zápory činnosti asociace za uplynulé více jak tři roky, přicházím k tomu podstatnému, proč tento článek vznikl.

Jestliže to řeknu lapidárně, zhruba 90% a více práce leželo a leží na jednom člověku. Dobře tedy, na mně … :)

Má to svou výhodu a řadu nevýhod. Výhodou je, že většinu práce mohu dělat tak, jak si představuji, že by měla být provedena, nemusím se dohadovat o termínech, kvalitě a neplnění plánů, zkrátka mohu se spolehnout sám na sebe.

Nevýhod je pak více. Jeden člověk a to i v případě, že do nějaké činnosti dává maximum, má jasně menší kapacitu než dobře fungující tým.

Chybí tedy čas i energie na rozvoj některých plánů a ideí, které by bylo hezké realizovat.

Někdy může člověku chybět určitá zpětná vazba od lidí, kteří spolupracují na společné věci.

Občas se člověk může dostat do jistého stresu v případech, kdy se nakumuluje práce nebo povinnosti pro asociaci, pro firmu, rodinu. Nedokáži to objektivně posoudit, ale ten stres může být příčinou chyb.

Mám tedy takové přání. Za ty více jak tři roky jsem mezi lidmi kolem skyrunningu v Česku potkal spoustu lidí. Mezi nimi mnoho lidí, o kterých jsem si udělal názor, že jsou velmi schopní a dalo by se s nimi výborně spolupracovat. Nechci se z mé strany aktivně ptát konkrétních lidí, zda mají zájem se mnou spolupracovat, zda chtějí pro český skyrunning něco dělat. Takový dotaz totiž přivádí dotázaného do nepříjemné situace, pokud chce nebo musí z jakéhokoli důvodu říci ne. Proto chci situaci obrátit. Pokud se mezi vámi nachází ti, kdo jsou ochotni obětovat část svého času a energie pro skyrunning, jsou ochotni snést mé požadavky na „perfektní“ práci a především chtějí spolupracovat dlouhodobě na nějaké konkrétní činnosti, pak přivítám, když mě budou kontaktovat a můžeme se pak spolu bavit o tom, kde by mohlo být jejich místo. Své rozhodnutí si prosím zvažte, nechci se dostat do situace, kdy i v minulosti jsem měl určité nabídky spolupráce, ze které pak sešlo, nebo prostě tiše „vyšuměla“ v definitivní nicnedělání. Navíc, chci li být poctivý, musím přidat i varování. Někdy jsem nesnesitelný tím, že mám pocit, že by i druzí měli reagovat tak rychle, jak se snažím já, že by měli do věci dávat víc energie, že něco jde příliš pomalu …

Díky Sam