GranSasso2016Sotva skončilo Mistrovství světa ve Španělsku a je třeba říci, že úspěšně pro naši reprezentaci, hned další víkend budou o mistrovské tituly, medaile i umístění bojovat závodníci do 23 let v Itálii.

V srdci Apenin v bezprostředním okolí nejvyššího vrcholu Gran Sasso se uskuteční od 29.7. do 31.7. první oficiální mistrovství světa (Youth World Skyrunning Championships).

Závodit se bude na trati Vertical Kilometer® s parametry 3,5km/1000m a na trati SkyRace® 21,6km/2226m (tedy průměrné stoupání a klesání je větší než 20%). Kategorie Youth A běží kratší trať 17km/1600m.


GransassoProfil


Na rozdíl od závodů mladých v Česku jsou pro MS vypsány tři věkové kategorie Youth A – 16-17 let, Youth B – 18-20 let a U23 – 21-23 let.

Loni na nultém zkušebním ročníku této soutěže se našim závodníkům dařilo a sesbírali individuální i týmové medaile. Letos ale předpokládám již bude konkurence silnější a dostat se na podium možná o dost těžší. Na druhou stranu myslím, že do našeho týmu jsou vybráni ti, kdo buď již v předchozích letech, nebo i letos na jarních závodech ukázali, že si zaslouží účast na takové akci a že mohou i přivézt z těchto závodů slušné nebo i výborné výsledky.

Do Itálie nakonec po zranění Markéty Lubinové odjede deset členů výpravy. O dobré mladé holky je zatím v Česku trochu nouze a tak s devíti kluky jede pouze Bára Kožnarová.

Konečná soupiska našeho týmu

KAT S Jméno VK SKY
U23 M Lichý Tomáš W W
Youth B M Novák David W W
U23 M Křivohlávek Tomáš W W
Youth A M Nezval Ondřej W W
Youth B M Štverák Tomáš W W
Youth A M Kozlovský Vladimír W W
Youth B M Křeček Jiří W W
Youth B M Czeczotka Marek W W
U23 M Chloupek Adam W W
U23 F Kožnarová Barbora W W
KAT S Jméno VK SKY
WordPress Table

V průběhu závodu by mělo být možné sledovat live výsledky na této adrese:

http://gransassoskyrace.sportraxs.com/

Protože na rozdíl od kategorie dospělých se Youth World Skyrunning Champs bude konat každý rok (přeci jen u mladých přechod mezi kategoriemi je rychlejší), věřím, že i dobré výsledky našeho týmu budou povzbuzením a motivací pro další mladé závodníky ukázat se a dostat se do výběru repre pro rok 2017. Optimální pro to je nejen účast na zbývajících závodech ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR, ale i zkusit si alespoň jednou, dvakrát ještě letos vyjet na nějaký závod do vysokých hor.