StCaterinaCzechVKPoslední červnový víkend se odehrál další díl seriálu SWS dvojzávodem v italské Santa Caterina a Livignu.

Zatímco páteční Vertical Kilometer® v Santa Caterina měl již svou historii, v případě SkyMarathon® se startem a cílem v Livigno, se jednalo o premiéru. Protože na návrhu a přípravě trati se podílel skvělý běžec a donedávna velmi vyrovnaný soupeř Kiliana Jorneta na kratších tratích Marco de Gasperi, dalo se čekat, že závod bude těžký, tvrdý a krásný.

Toto se myslím jednoznačně potvrdilo i přesto, že trať musela být v některých úsecích pro velké množství sněhu v horních partiích trochu pozměněna.

V obou závodech mělo Česko bohatou účast. A to nejen zastoupenou běžci z Czech Skyrunning Team, kteří přijeli bojovat o body do SWS a co nejlepší umístění, ale i těmi, kdo možná vyjeli do takto vysokých hor a na takový typ závodu poprvé, ochutnat, co to vlastně skyrunning opravdu je.


StCaterinaGotschVK


V pátek v 15:00 se vydalo na trať Vertical Kilometer® s délkou necelých tří kilometrů 152 běžců z 15 zemí. Z Czech Skyrunning Team startovali Ondra Fejfar, Tomáš Lichý, Tomáš Bystřický a Tomáš Maceček. Po výborném výkonu na Transvulcania VK jsem nejen já, ale i web skyrunnerworldseries.com věřili Ondrovi. Ondrovi ale asi nejvíce sedí závody VK, kde se dá víc běžet, kde se dá víc odrazit. Zde to byl především „choďák“ a tak prvním z našich byl v cíli Tomáš Lichý na 17. místě. Ondra však bojoval a s body za 21. místo mu patří průběžná třetí pozice v hodnocení SWS VK. Další z našich reprezentantů se bohužel na Vk do bodované třicítky nevešli. Tomáš Bystřický finišoval na 38. místě (35. v mužích) a Tomáš Maceček na 50. místě celkově (46. v mužích).


OndraFejfarVKStCaterina


StCaterinaGotsch1VK


Na čele závodu jasně dominovali v mužích Ital Philip Götsch a v ženách Francouzka Christel Dewalle. Oba jsou specialisty na VK a oba zlepšili stávající rekord trati. Dalším v pořadí pak uběhli „o parník“. Philip měl na druhého Itala Hannese Perkmanna náskok 2:26, třetí Ital Urban Zemmer a legenda této discipliny zaostal za vítězem o 2:47.


StCaterinaDewalle1VK


Podobně skvěle zaběhla i ženská vítězka Christel Dewalle, když druhá výborná běžkyně Španělka Laura Orgue měla ztrátu 2:16. O tom, že se dá i takto anaerobní disciplina běhat ve vyšším věku pak přesvědčuje třetí žena v pořadí Italak a běžkyně týmu La Sportiva Francesca Rossi. Ve svých padesáti letech nejen že vybojovala třetí místo v ženách se ztrátou jen 9 sekund na skvělou Lauru Orgue (vítězka SWS 2015), ale v celkovém pořadí skončila na 33. místě a pouze naši první dva kluci ji dokázali porazit …


StCaterinaDewalleVK


MUŽI

1. Philip Goetsch (ITA) – 33’52”

2. Hannes Perkmann (ITA) – 36’17”

3. Urban Zemmer (ITA) – 36’39”

ŽENY

1. Christel Dewalle (FRA) – 40’39”

2. Laura Orgué (ESP) – 42’55”

3. Francesca Rossi (ITA) – 43’03”

CELKOVÉ VÝSLEDKY VK

V neděli 26.6. v 8:00 se pak na trať nového závodu SkyMarathon® vydalo početné pole běžců. Vybíhalo se do zpočátku krásného jasného počasí, ale předpověď o příchodu deště a bouřky v průběhu závodu se vyplnila. Ta pak závod učinila ještě těžším, než by byl za sucha slunce. O tom jaký závod byl vypovídá i lakonický komentář andorských bratrů a velmi zkušených závodníků. Marc a Oscar Casal Mir, kteří doběhli na osmém resp. čtrnáctém místě závod zhodnotili slovy: „Hard, hard, hard !“


LivignoPivk


V mužské části závodu se poměrně velmi rychle vykrystalizovala vedoucí trojice Ital Tadei Pivk, Švýcar Pascal Egli a Katalánec Jan Margarit Sole. Pascal byl v čele v prvních fázích závodu a byl první i na nejvyšším bodě trati. Zkušený Tadei pak zaútočil v posledním stoupání a v následujícím seběhu do cíle si již své vítězství pohlídal.


LivignoMargarit


Výborně se závod povedl mladému ještě ne dvacetiletému Janu Margaritovi. Pro kterého to byl první závod SWS na Sky distanci. Po celý závod se držel v kontaktu se svými zkušenějšími spoluběžci a nakonec si zaslouženě doběhl pro druhé místo. Jan je v nominaci španělského týmu pro červencové MS mladých v Itálii a tohoto výborného běžce a jednoho z možných favoritů na titul dostane do své věkové kategorie David Novák. Řekl bych, že Tomáši Lichému se o jednu pozici zlepšily šance … :)


LivignoPivkMargaritEgliSevennec


V ženách se do startovního pole po zranění vrátila Elisa Desco, partnerka Marca de Gasperi. Asi to nebylo jen důvěrnou znalostí tratě postavenou Marcem, že se již od startu usadila na čele ženského závodu a s komfortním náskokem šesti minut zvítězila před Ibarbiou Aitziber z výběru Baskicka a Američankou Megan Kimmel.


LivignoDesco


LivignoAitziber


I v tomto závodě jsme měli naše reprezentanty na bodovaných místech.

Výborně zaběhla Míša Mertová, která stejně jako loni v Limone obsadila krásné sedmé místo. V mužích pak příjemně překvapil Tomáš Maceček, který se dokázal prosadit do TOP 20 a doběhl na výborném 19. místě. Honza Zemaník sám nebyl se svým výkonem 100% spokojený, ale i přesto se vmáčkl do velmi nabitého pole bodující TOP 30 na konečné 27. místo.


TomasMacecekCilLivigno


VyhlaseniLivignoZeny_MisaMertova


Podobně jako ve VK, jen kousek za bodovanými pozicemi zůstal další reprezentant Tomáš Bystřický. Věřím, že mu to vyjde v Canazei, nebo ještě lépe v Barruera.

MUŽI

1. Tadei Pivk (ITA) Crazy Idea / La Sportiva – 3h55’27”

2. Jan Margarit (ESP) Salomon – 3h58’00”

3. Pascal Egli (SUI) Dynafit – 4h06’52”

4. Alexis Sevennec (FRA) – SCOTT Sports – 4h07’17”

5. Pablo Villa (ESP) Salomon – 4h12’37

ŽENY

1. Elisa Desco (ITA) SCOTT Sports – 4h48’54”

2. Ibarbia Aitziber (ESP) Euskal Selekzioa – 5h04’57”

3. Megan Kimmel (USA) Asics – 5h05’39”

4. Sheila Avilés (ESP) AE Matxacuca – 5h’06’35”

5. Marta Molist (ESP) – FEEC – 5h09’26”

CELKOVÉ VÝSLEDKY SKY

Za pozornost jistě stojí výsledek sobotního kratšího závodu Livigno Trail s necelými 18km délky a převýšením 1000m.

Z důvodu pošetření sil před ME v běhu do vrchu v následujícím víkendu se Tomáš Lichý ze SkyMarathon® přehlásil na tento kratší závod a s obrovskou převahou zvítězil.


StCaterinaCzechVK


V článku použity fotografie s laskavým svolením Alta Valtellina Skyrunning Experience.