2Asi každý dříve nebo později, stržen módní vlnou nebo reálnou potřebou, dojde k závěru, že by nebylo špatné to trailové běhání posunout o něco dál a zvládat delší běhy nebo závody zcela soběstačný. Dnes se podíváme na jednu z možností na trhu, která by takovou soběstačnost měla poskytovat.

1 


Společnost Compressport nedělá jen kompresní doplňky. Do portfolia produktů zařadila i trailovou vestu ULTRUN 140 G. Jedná se o velmi lehkou vestu pro středně dlouhé trailové závody až maratony, případně lehčí ultra, které nemá tak přísné požadavky na povinnou výbavu. Vesta sama o sobě nepojme asi vše potřebné pro horské stomílovky, ale do 100km u zahraničních závodů na výbavu může stačit (některé závody požadují striktně dlouhé kalhoty, dlouhé nepromokavé kalhoty, triko s dlouhým rukávem a nepromokavou bundu, plus jídlo, pití, lékárničku atd. – to vše se do vesty bohužel nevejde).

Design

Černo červenou kombinací s bílými prvky nejde nikdy nic zkazit a loga s nápisy Compressport kolem dokola vestu ještě zatraktivňují. O tom žádná. Designově povedené.

Vesta se vyrábí v jednotné velikosti a ve dvou střihových variantách – pánská a dámská. Dámská varianta je přizpůsobena střihem ženskému tělu a mj.má méně dírek (dvě místo tří) na Xtenexovou stahovací gumu plus má nastavovací ramenní popruhy – viz obrázky.

2


3Celá vesta je šita jemnými a pevnými švy.

4Vesta má na místech, kde hrozí největší pohyb a tření z vnitřní strany silikonové pruhy pro stabilizaci.

Vnitřní strana vesty je tvořena jakoby šusťákem. K mému překvapení ale velmi dobře propouští pot ven od těla. Zároveň ale chrání před větrem, kterého bylo na vrcholcích hor na Perun skymarathon docela dost.

5Vesta nasáklá „potem“ (samozřejmě bez hmotnosti mísy).

Zajímavé info – vesta váží sama o sobě cca 169g, ale to je jen po vybalení, případně v šuplíku. Při závodě, kdy je vesta (bez zátěže) nasáklá potem, může se dostat hmotnost na cca 236gramů, což je reál, se kterým musíte počítat.

Kvalitou se vesta zdá být velmi dobrá. Pevné švy, co se netrhají, při oblékání se nikde nezadrhává, je pevná (co se poškození týká), zároveň tvárná, takže sedne na jakékoliv oblečení.

Obsah

Vesta by měla umět pojmout:

2x 500-750ml bidon v předních kapsách

1x 1,5l hydrovak na zádech

1x další softflašku zasunutou do spodní příčné kapsy (tam jsem nosil bundu)

6Compressport bidon na 750ml, v druhé kapse pak Hydrapak softflask 500ml.

Celkem prý až 4 litry tekutin. To asi nikdo nikdy nevyužije, ale místo tekutin tam nacpete povinnou výbavu. Nicméně bych nechtěl vidět cenu povinné výbavy na UTMB, která by se do této vesty vměstnala (platí totiž pravidlo – čím skladnější, tím dražší).

Praktičnost a funkčnost

Kromě vzhledu se v designu jedná i o design funkční (rozmístění úložných prvků). Zde jsem byl zprvu trochu skeptický. Chyběla mi kapsa, jakou mají produkty Salomon, kdy zkroutím ruku za záda a do kapsy sáhnu. Je zde „jen“ jedna průvlečná kapsička, ideálně na lehkou bundu (opravdu hodně lehkou – větrovku – GTX bunda se tam nacpat nedá). Vesta má jednu velkou kapsu na hydrovak a dvě síťované – menší a další ještě menší s překryvem, aby se z ní nevysypal materiál.

7zdá se malý, ale nacpete do něj mraky věcí

8kapsa s překryvem proti vypadnutí obsahu

9Příčná kapsa s přístup z obou stran. Pojme i bidon, ale lepší je na bundu.

Při použití jsem ale zjistil, že se do těchto kapes dá poměrně lehce sáhnout, když ohnete ruku v lokti a sáhnete za hlavou na záda. Ano, je to těžce představitelné, ale je to tak a to i pro tak málo ohebného člověka jako jsem já. Pokud nedosáhnete, můžete do věci, kterou lovíte ve vestě, šťouchnout ze spoda druhou rukou – jako kdybyste se pokoušeli dotknout se prsty obou rukou za zády. Tento manévr funguje i s hůlkami v rukou (opakovaně vyzkoušeno na Perun skymarathon).

Vrchní přístup do kapes je proti konkurenci výhodnější ve chvíli, kdy máte přes vestu oblečenou bundu – zde stačí rozepnout jen horní polovinu a za límcem dosáhnu do vesty. U Salomonu musím rozepnout bundu celou, abych dosáhl do zadní kapsy.

Další věc, která mě potěšila jsou přední kapsy na bidony. Proti Salomon vestám (nejbližsí konkurent je Salomon Sense Ultra Set) umožňuje Compressport vesta umístit do kapes jakékoliv bidony (standardní 500-750ml), tak i mnou oblíbené Hydrapack softflask bidony s širokým hrdlem. K vestě nejsou dodávány standardně žádné bidony, což ve výsledku nevadí, protože nejste vázáni na jednu značku, ale použijete svou oblíbenou výbavu.

10Celkem šikovné lahve od hydrapaku. S Compressport vestou se osvědčily na výbornou.

Vychytávkou je pak u kapes na bidony elastický pruh se silikonem z vnitřní strany na zaháknutí pítka, aby se při běhu neodchlipovaly bidony od těla a netahaly vestu od hrudníku.

11Provázek od píšťalky, co zachraňuje životy, ale někdy celkem drásá nervy.

Co mě nenadchlo byla píšťalka, jejíž napevno přišitý provázek se mi neustále motal k pítku na bidon a krytu na bidonu. Jakoby nevadil fyzicky volnému přístupu k lahvi, ještě vyloženě bije do očí díky jasně svítivé barvě. Jak jsem zmínil, provázek je přišitý a píšťalka nejde přivázat jinam, byť je na vestě poutek požehnaně. Dokonce jedno přímo nad píšťalkou.

Na kapsách na bidony jsou našity strečové kapsičky na gel, odpadky, případně jiné drobnosti.

12Poutko na hydrovak.

Compressport myslel i na uživatele hydrovaku, pro který je na zádech hlavní kapsa o objemu 1,5litru. Je zde i poutko na vak a výstup na hadičku lemuje reflexní obdélník. Ale má volba jsou bidony, takže do největší kapsy putoval můj telefon.

Co je ale trochu problém (z mého pohledu), že je na trhu velmi málo hydrovaků, které přesně sednou do vesty Compressport. Skoro to až vypadá, že tam příprava na hydrovak je jen, aby „tam byla, kdyby jej někdo opravdu vyžadoval“, ale v reálu do vesty nepadne perfektně snad žádný. Za mě ale nepodstatný problém, jelikož vesta je dělána na závody a závody jsou rychlé, včetně občerstvovaček, zatímco plnění hydrovaku zdržuje. U bidonu sundáte hrdlo, naplníte, běžíte dál.

Tímto se dostávám k celkem problematickému bodu. Trend poslední doby jsou co nejvetší telefony, na kterých se dobře pracuje. Ne každý má ale extra telefon na závody, takže i já si beru iPhone 6 na závody. Ve vestě není jediná dostupnější a rozměrům vyhovující kapsa, než ona od hydrovaku. Pokud bychom telefon dali do některé ze strečových kapes na zádech, mohl by poskakovat.

13Boční kapsičky se suchým zipem.

Menší telefony se dají nacpat bez problému do bočních kapsiček, nicméně pak nebudete mít po ruce potřebné gely, pro které jsou tyto kapsy ideální. Ke kapsičkám mám také výtku. Drží totiž pomocí suchého zipu, namísto, aby byly více staženy strečovou síťovinou, která je zde již použita. Při závodě se do kapes sice leze dobře, ale hůře se zapínají (paradoxně – je horší se trefit na zip zpět. Pokud máte rukavičky, suchý zip se za ně rád chytá).

14Popruh na uchycení holí.

Pod kapsou na bidony je na každé straně elastický popruh. Ty se dají využít na přichycení hůlek – ideálně skládacích. Teleskopy pak překáží díky délce při složení – ale skládačky jsou OK. Jediný nedostatek je, že guma, kterou Compressport standardně dává na poutko vesty, je moc krátká, takže – dodělej si sám.

15Poutko, kam by se měla uchytit spodní část hole vedoucí od popruhu pod bidonem.

Ergonomie

Vesta je tvárná a vzhledem k univerzální velikosti ji musíte nastavit tak, aby sedla dokonale. Pozor – není to batoh, je to vesta a tak má sedět jako vesta ideálně co nejvýše a ne nízko na bedrech.  

16Umístění vesty výše na trupu. Sedí dobře i po 35km.

Vpředu má v oblasti břicha jednu plastovou sponu na dvojitém elastickém popruhu, který nijak nepřekáží. V horní části se pak pyšní Xtenexovou gumou. Dodnes nevím, zda je to nutnost, nebo designová vymoženost pro odlišení od konkurence, ale bohužel cvoky, kterými se Xtenex guma provléká mírně odírají tkaninu oblečení. Naštěstí nijak markantně – konkurenční produkty jsou na tom o dost hůře. Pokud vás zajímá, jak Xtenex guma drží, nemějte obavy. Je dokonalá a navíc se dá polohovat díky třem dírkám (různým pozicím – dámská verze vesty má pak dírky dvě, ale tam se polohuje ještě nastavením ramenních popruhů).

17Výztuha, kde by mohl být ramenní popruh navíc.

18K téhle vestě mám také výhrady, ale na ukázku – použití poutek na ramenou.

Když zmiňuji ramenní popruhy, nemohu si odpustit poznámku. Konkurenční vesty větší kapacity (5 více litrů) – menším to také chybí – mají na ramenou poutka. U ULTRUN 140G jsou ty černé proužky na ramenou na ramenních popruzích pouze výztuhy. Co ale používám já, že u 12litrové konkurence dávám pod elastické popruhy na ramenou buďto brýle, nebo buff šátky a jiné drobnosti. Maličkost, ale VELMI užitečná.

19Xtenex guma stažena – prázdné lahve po 35.km.

20Doplnění vody před poslední smyčkou – Xtenex povolit.

Při upíjení ze softflašek je nutné dotahovat oba popruhy. To se dá eliminovat klasickým bidonem, který drží tvar při upíjení (ale zase se musí při pití vyndavat z kapes – softflašky ne).

21Popruh se silikonem nad kapsou pro bidon pro uchycení pítka.

22750ml bidon přichycen popruhem.

23Hydrapak 500ml softflask, popruh … a provázek od píšťalky.

24Jako naschvál 500ml softflask od Hydrapaku dodávané k Salomon produktům nejsou nejlepší volbou – opravdu nesedí moc dobře.

Vesta má ramenní popruhy celkem daleko od krku a tudíž neřeže. Chválím.

Nebudu říkat, že o vestě na sobě nebudete vědět. Budete. Stejně, jako víte o jakékoliv jiné vestě od každého výrobce. Co je ale dobré, že vesta drží všechny věci na svém místě, nerozhazuje běžecký styl, ani nepřekáží.

25Neříkám, že díky vestě vyhrajete, ale pomůže k dokončení s úsměvem na rtu (po 60km).

Souhrn

Compressport ULTRUN 140 G je velmi lehká univerzální vesta i pro ultra trail závody s nižšími nároky na povinnou výbavu. Byť se špičkové (rozuměj drahé) vybavení do poskytované kapacity vesty vejde, pro průměrného běžce asi stačit nebude – na 100km závod v horách musíte být buď rychlý, nebo mít více vybavení a zásob na delší pobyt na trati.

Pro rychlíky a horské závody od půlmaratonu, případně traily od maratonu a ultra traily je takováto vesta naprosto ideální a mohu jen doporučit. Jsou zde sice maličkosti, které by se daly poupravit, ale dá se s tím žít a hlavně běhat a závodit.

Vesta je asi trochu drahá pro nahodilé pobíhání, ale pro časté tréninky, kde jste odkázáni sami na sebe a na to, co nesete s sebou, případně na závody, bych doporučil ji zařadit do výběru mezi favority. Má menší nedostatky (z mého pohledu), ale také klady, které u mě převažují.

Klady:

  • do vesty padnou jakékoliv bidony

  • silikonové stabilizační proužky

  • univerzální velikost

  • jiný střih pro muže a ženy

  • proti konkurenci šetrné k oblečení

  • překvapivě jednoduchá manipulace

  • jeden z nejlepších způsobů uchycení holí u takto lehké vesty (vlastně jich je minimum, které u této kategorie mají úchyty na hole)

  • použité materiály

  • kvalitní zpracování

  • úchyty hrdla bidonu nad kapsami

  • rychleschnoucí materiál

  • subjektivně o dost méně smrdí, než konkurenční produkty (po ekvivalentním použití)

Zápory:

  • cena je sice srovnatelná s konkurencí, ale stále je to velká cenovka, která může odradit od nákupu

  • malé kapsičky na bocích mají suchý zip – vhodnější by byla čistě elastická kapsa

  • píšťalka by nemusel být na pevno, ale volně pro umístění dle preference uživatele vesty

  • nestandardní tvar kapsy na hydrovak