SAM_9179_smallČtvrtý ročník Lysohorského čtyřlístku – L4L, který se koná již potřetí jako MČR v Ultra SkyMarathon® se letos odehraje dva měsíce před dříve obvyklým termínem, tedy již za devět dní v začátku června.

Start 4.6.2016 v 7:00 na Grúni, cíl na stejném místě.

Ve stejném termínu se uprostřed Atlantiku odehraje druhý závod Skyrunner® World Series v Ultra SkyMarathon® na Madeiře. Toho se zúčastní čtyři členové Czech Skyrunning Team Honza Bartas, Honza Zemaník, Zuzka Urbancová a Anka Straková. Honza Zemaník i Anka Straková na L4L již v minulosti zvítězili, druzí dva neměli to štěstí si trať přes Lysou horu a výbornou organizaci závodu bratry Bednarzovými vyzkoušet. Tak věřme, že se této čtyřce na Madeiře bude dařit a přivezou nějaká pěkná umístění. (Preview k tomuto závodu bude následovat na našem webu)

Ale i bez těchto jmen se na start v Grúni postaví velice dobrá konkurence. Vždyť v mužském závodě startuje sedm současných nebo minulých členů české reprezentace a v ženském pak tři.

Koho tipovat na pódium ?

Největším favoritem pro mě v tomto závodě je Zdenda Kříž, který z plného tréninku famózně zaběhl Perun a kdyby se běželo ještě jednou kolem, kdoví, jak by to nakonec na bedně vypadalo … :).


PERUN2016_SAM_0650_small


Petr Žákovský na Perunu ještě nebyl plně zotavený po výborném výkonu na Istrii. Jeho loňské přesvědčivé vítězství a letošní rekord na 100km na Istrii dělá z Petra jasného favorita na umístění na bedně.


SAM_8813_small


Kdo tuto dvojici doprovodí na bednu už není pro mě tak snadné tipovat. Adeptů je několik a bude hodně záležet na momentální formě, počasí, zkrátka každém detailu.

 

Petr Král se po zdravotních problémech dostává opět do formy. L4L ale bude jeho první ostrý test ve větší české konkurenci.


SAM_7583_small


Petr Míl nabíhá tréninkové kilometry na MS ve Španělsku. Na Perunu to nebylo úplně ono, ale Petr raději delší věci. Možná i L4L je ještě pořád moc krátký.


PERUN2016_SAM_0747_small


Standa Najvert patří k stabilním účastníkům L4L a zatím na bedně nechyběl. Letos to nebude mít určitě jednoduché.


SAM_9194_small


Vítek Otevřel je známý svými stabilními dobrými výkony. I on pojede na MS do Španělska a pozice na bedně L4L by se mu určitě líbila.


PERUN2016_SAM_0690_small


Aleš Palko sice dobrovolně opustil repre tým pro rok 2016, ale to v žádném případě neznamená, že by výkonnostně šel dolů. Je s ním jistě třeba počítat dost vysoko.


IMG_8919__OK


MUŽI s ambicemi na čelní umístění (abecedně)

Causidis Marek

Král Petr

Kříž Zdeněk

Míl Petr

Najvert Stanislav

Otevřel Vít

Palko Aleš

Štverák Tomáš

Žákovský Petr

Když se podívám do startovky ženského pole, je přeci jen trochu chudší než mužská. A také zde bych si asi mohl troufnout tipovat minimálně dvě holky na bednu s velkou jistotou.

Loňská vítězka Míša Mertová se v začátku sezony zaměřila trochu víc na silnici a zkusila si dva maratony. Ty se jí asi nepovedly přesně podle jejích představ, ale já věřím, že s přechodem znovu do kopců jí forma půjde opět nahoru k tomu, co běhala v druhé části loňské sezony.


SAM_9398_small


Denisa Krejčiříková se zdárně dostala ze svých problémů s patou. Dva týdny před závodem sice trochu bojovala s laryngitidou, ale věřím, že na startu bude v pořádku a zabojuje podobně jako na Perunu, kde doběhla v pěkném čase jen o chlup přes pět hodin.


PERUN2016_SAM_0774_small


Kdo doplní tyto dvě pro mě největší favoritky závodu na bednu bude podobně jako u chlapů otázkou momentální formy a pohody.

Lada Zrzavecká letos nestartovala ani na Ještědu ani na Perunu a tak chybí odhad, v jaké formě se po zimě a jarní přípravě nachází.

Kristýna Chmelková zaběhla velmi slušně oba první závody Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zvláště její čtvrté místo na Perunu bylo pěkné a je možné, že z ní vyroste podobně spolehlivá běžkyně, jakým je její přítel Vítek Otevřel.

Haně Holoubkové se pak povedl Ještěd SkyRace®, kde finišovala šestá jen dvě sekundy za Denisou Krejčiříkovou.

ŽENYs ambicemi na čelní umístění (abecedně)

Holoubková Hana

Chmelková Kristýna

Krejčiříková Denisa

Mertová Michaela

Zrzavecká Lada

MAPA L4L


L4LUltraProfil


66km/4000m


 


L4L SkyRace®

Kategorie Junior (16-19let) a U23 (20-23 let)


L4LSkyRaceMapy


Start: Ostravice, hráz přehrady Šance 11:00 (převoz závodníků na start autobusem z Grúně, kde je i cíl závodu)

Na L4L se letos odehraje i třetí závod letos nově otevřené ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR a U23. A nebude to procházka. Jedná se v letošní sezoně o jasně nejdelší závod pro tyto kategorie mladých s délkou necelých 30km a pozitivním převýšením přes 1900m.

Již v prvních dvou závodech se ukázalo především pár kluků, kteří mohou být velkým příslibem pro budoucnost českého skyrunningu a několik z nich bude startovat i zde od hráze přehrady Šance.

V kategorii JUNIOR (16-19 let) se jeví jako jasný favorit David Novák, který dokázal ve své kategorii zvítězit v obou předchozích závodech Serie a na Perunu pak s velkou převahou. Na jeho výkony na MS v itálii jsem hodně zvědavý.


PERUN2016_SAM_0433_small


Na bednu by ho snad mohli doprovodit Marek Czeczotka a snad již zdravý Ondra Nezval.

V kategorii U23 (20-23 let) je pro mě podobně jako u mladší kategorie největším favoritem Adam Chloupek, který po druhém místě na Ještědu zvítězil na Perunu.


PERUN2016_SAM_0370_small


Na bednu k němu tipuji určitě Tomáše Křivohlávka. Kdo je doprovodí na bednu se pravděpodobně rozhodne mezi Lukášem Košutem, Michaelem Pozdenkovem nebo Matějem Urbaczkou.


S laskavým svolením autora (Lukáš Budínský)

S laskavým svolením autora (Lukáš Budínský)


U holek je situace o dost složitější. Snad jen Lůca Luštincová, pokud se již stačila dostat z útlumu, který se na ní projevil na Perunu, by měla být jasnou adeptkou na bednu. Obecně však mi u mladých holek chybí větší konkurence. Možná jen ještě řada těch dobrých nenašla cestu do kopců nebo se jejich trenérům, zvyklým na stereotyp dráhy nebo silnice je nechce na tyto dost jiné tratě pouštět.

MAPA L4L SkyRace®


L4LSkyRaceProfil


29km/+1915m, -1755m