ZegamaTratAtmosferaLetos na rozdíl od minulého roku, kdy se zde konal European Skyrunning Championschip, se tento víkend Zegama-Aizkorri poběží bez české účasti.

Vím, je to hrozně daleko a ani případná letecká dorava tam není z Česka jednoduchá, ale škoda, že někdo z repre se pro tento závod nerozhodl. Myslím, že jedno, dvě místa pro naše dobré běžce by se pořídit dala.

Tento ikonický SkyMarathon® svou diváckou atmosférou přirovnávaný občas k Tour de France letos slaví 15. výročí. A i přesto, že řada špičkových běžců a běžkyň zde bude chybět pro zranění a zdravotní problémy, bude zde beztak skvělá konkurence a jak diváci, tak běžci si přijdou na své.


Atmosféra závodu Zegama Aizkorri

Atmosféra závodu Zegama Aizkorri


Koho bychom měli vidět v popředí závodu a koho bychom měli vidět na podiu …



MUŽI

Největší pozornost se jistě bude upírat na Kiliana Jorneta, který zde dokázal zvítězit již sedmkrát. Loni na ME po jistých zdravotních problémech na trati jen doklusal. Věřím, že letos již bude opět bojovat o vítězství.


Zegama2014_KilianUp1


Zcela jistě mu bude silným soupeřem celá řada dalších špičkových běžců.

Luis Alberto Hernando, který je jen pár měsíců čerstvým otcem sice říkal, že má aktuálně o trochu méně času na trénink, ale znáte to, skoro každý tvrdí, jak málo trénuje a skutečnost je někde jinde :)

Hodně se dá čekat od Tadei Pivka, který zde loni zvítězil a stal se také celkovým vítězem SWS Sky 2015.


zegama-aizkorri-2013-fotos-43


Zajímavé bude sledovat Švýcara Remi Bonneta, který loni ovládl dost suverénně několik závodů. U tohoto závodníka jsme především zvědavý, jak dlouho mu při jeho fyziognomii vydrží zdraví.

Další Švýcar Marc Lauenstein skvěle zaběhl letošní Three Peaks. A i když Zegama je trochu jiný závod, ve své formě by mohl být vysoko.

Z Transvulcanie se do Zegamy přesunul i Kolumbijec Saul Antonio Padua, který na „Kanárech“ vyhrál VK před Ondrou Fejfarem a ten mu zase vítězství oplatil na trati halfmarathon. Saul má běh v genech. I jeho otec byl skvělým horským běžcem. Vzhledem k tomu, že Saul běžně běhá i v těch nejstrmějších VK (například v Canazei) a nepřechází do chůze, bylo by zajímavé vidět video s jeho výběhem za San Spiritu.

Vysoko budou určitě mířit i Manuel Merillas, Zaid Ait Malek, Tom Owens, i místní hrdinové Baskové Aritz Egea a Jokin Lizeaga.

Do širšího výběru favoritů na přední umístění v TOP-10 se dají řadit dále Ionut Zinca, Eirik Haugsness, Pere Rullan, Hassain Ait Chaou, Jessed Hernandez nebo Nil Cardona.

Naopak, koho jistě ve startovním poli neuvidíme je famózní běžec minulosti Marco de Gasperi, který oznámil ukončení své závodní kariéry.



ŽENY

U žen začnu těmi, které na startu neuvidíme, protože letos jich je docela dost.

Po zranění ze skialpů neuvidíme Emelii Forsberg. Zraněná je i loňská vítězka SWS Sky i VK Laura Orgue, nebo Elisa Desco i Stevie Kremer. Podle všeho by měla chybět i loni druhá žema Paula Cabrerizo a nejasná je i účast Maite Maiora.


SAM_7493_small


O vítězství a podium se tak bude bojovat hlavně mezi loňskou vítězkou Azara García, které se bude jistě snažit obhajobu znepříjemnit loni druhá žena SWS Sky Megan Kimmel.

Podobně jako v mužích loni „vylétl“ Remi Bonnet, v ženách se totéž dá říci o Norce Yngvild Kaspersen, která může pomýšlet klidně i na vítězství.

Místní budou jistě svým povzbuzováním tlačit vpřed svou Oihanu Kortazar, která již léta potvrzuje výbornou výkonnost a Zegamu zná velmi dobře.


SAM_7330_small


O TOP-10 budou jistě bojovat Anna Comet, Ester Alvez nebo další z výborných Španělek Marta Molist Codina, Aitziber Iberia a Eva Maria Moreda Gabaldon.