Anka v cíli 2008 v novém rekordu

Anka v cíli 2008 v novém rekordu

V roce 2015 získali nejvíce bodů v SWS pro Czech Skyrunning Team Zdenda Kříž a Anka. Společné mají to, že patří v týmu k „veteránům“ a stále dokáží velmi dobře konkurovat a porážet mnohem mladší běžce a běžkyně. Oba jsou rychlí, na trati. Ale všimněte si, že zatímco Zdenda mi poslal své odpovědi skoro obratem a jasně první, od Anky, i když ji mám doma, dostávám odpovědi až jako do posledního z týmu. :)

V horách se Anka pohybuje už dlouho a sbírala skvělé výsledky nejen v skyrunningu, ale dříve i mnohá medailová umístění na vrcholných akcích v běhu do vrchu i na silnici. Když vyberu jen ty podstatnější, je to seznam, kterým se v Česku nemůže pochlubit nikdo:


Seběh pod vrcholem Climbathon- Anka

Seběh pod vrcholem Climbathon- Anka


  • 2. místo World Trophy (MS) ženy Arta Terme/ITA, 2001

  • 3. místo European Championship Madeira/POR, 2002

  • Osobní rekord v maratonu 2:32:39 v Duluth v Minnesotě (2. místo), 2002

  • 2. místo World Trophy (MS) Sauze d’Oulx/ITA, 2004

  • 1. místo Europe Championship Korbielow/POL, 2004

  • 28. místo v maratonu na OH v Aténách 2004

  • 3. místo World Trophy (MS) Wellingtin/NZL, 2005

  • 2. místo Europe Championship Grossglockner-Heiligenblut/AUT, 2005

  • 1. místo Europe Championship Úpice/CZE, 2006

  • 1. místo World Trophy (MS) Ovronnaz/SUI, 2007

  • 2. místo Europe Championship Cauterets/FRA, 2007

  • 1. místo World Trophy (MS) Long Distance Three Peaks/GBR, 2008

  • 1. místo World Trophy (MS) Long Distance (Kaisermarathon, course record) Soll/AUT, 2009

  • 5x vítězství Mt. Kinabalu Climbathon (course record)

  • 4x vítězství Sierre-Zinal (course record)

  • 6x vítězství v prestižním běhu Mt. Washington (uvedena do Hall of Fame)

  • 9. místo Comrades marathon 2010 (gold medal) 6:51:34 (89,3km) – největší a nejstarší ultramaraton na světě – v roce 2010 to byl již 85. ročník

  • 7. místo European Skyrunning Champs – Ultra SkyMarathon – Valdagno/Italy 2013

  • 15. místo World Skyrunning Champs – Ultra SkyMarathon – Chamonix/France 2014

  • 15. místo European Skyrunning Champs – Skymarathon – Zegama/Španělsko 2015

  • 3. místo European Skyrunning Champs – Ultra SkyMarathon – Val d’Isere/Francie 2015

  • 10. místo v Skyrunner World Series (SWS) 2015 – Ultra SkyMarathon

  • 13. místo v Skyrunner World Series (SWS) 2015 – SkyRace/SkyMarathon

  • Vítězka Skyrunner Czech Series 2015

Doufám a přeji, aby jí to běhalo ještě dlouho tak dobře a aby jí běh i závody přinášely radost.


Anna Pichrtova women's first place Teva Mnt Games.


1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Určitě 3.místo na European Skyrunning Championships v Ultra SkyMarathon® ve Val d’Isere, pak 8.místo na MS v ultratrailu v Annecy a nakonec vítězství na 1.ročníku GGUT, Grossglockner Ultra Trail.


SAM_8396_small


2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Vrcholem sezony bude určitě MS v ultra ve Španělsku. Přemýšlím ještě o účasti na Tecnica MaXi-Race v Annecy, kde jsme běželi MS v trailu loni anebo o Ultra na Madeiře. Uvidíme, jak se věci vyvinou. O pozdějších závodech se budu rozhodovat začátkem léta.


SAM_8337_small


3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Teď poběžím Peruna a pak se uvidí. Krásných závodů je hodně, jak venku tak u nás, ale tělo máme bohužel jenom jedno a musíme ho hýčkat.

4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Ani bych neřekla, běhám dle chuti a hlavně časových možností. Nejdůležitější je pro mne zůstat zdravá a vše ostatní přijde s tréninkem. Zatím nemám natrénováno dostatek km v horách a kopcích, ale sezona se teprve rozebíhá, tak doufám, že vše dohoním. P.S. Po Ještěd SkyRace® jsme měly s Leilou odjíždět do Alp. Leila ale bohužel dostala neštovice :-( … Trénink tedy bude zachraňovat opět můj oblíbený Ještěd.


AnkaJested3


5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Třeba trénink s dětmi, které už přes dva roky vedu k běhání v přírodě. Pak také samozřejmě čas strávený s rodinou někde v přírodě. Taky miluji saunu a dobrou knížku. A nakonec ještě nesmím opomenout naši novinku přístroj Compex SP 8.0. Máme s ním společně se Samem, i když zatím po krátkodobém používaní, super výsledky!

6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

Jé, kde chci být v roce 2017 to zatím nevím, ale vím přesně, kde být nechci. V běžeckém důchodě :-)!


UTVA_Ankatrat1


SAM_3744-cpr


7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

Jelikož já vůbec nejsem dobrý plánovač a o všem se rozhoduji na poslední chvíli, pro mne je to určitě problém navíc. Přiznám se, že dost často sázím na své jméno a věřím, že mne organizátor vezme i na poslední chvíli…a pokud ne, najdu si jiný závod. Jinak tento trend svědčí o popularitě závodů v horách a není se vůbec čemu divit! Stačí si nějaký závod zkusit a nemusíme se bavit, proč jsou lidi po závodech v horách tak posedlí :-)!


SAM_9983_small


8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách, kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Krásných závodů je spousta, některé nesmírně náročné jak na zdraví tak i na psychiku, je z čeho si vybírat. Mě třeba láká Ronda del Cims, Tour des Giants (na to asi zdravotně nemám :-)) a pak i americký Hardrock. Možná ještě návrat na Sierre Zinal s kvalitním výkonem.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítala vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

Myslím, že na naše možnosti máme dost závodů a sezona je opravdu pro naše milované hory krátká. Možná Šumava, ale otázka, jestli by se tam vůbec dala vytyčit odpovídající skyrunning trať. Škoda, že Česko nemá alespoň Tatry :-(.


SAM_7373_small


SAM_7662_small


10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

Už tady dost lidiček psalo o společném soustředění a když u nás byl naposled Zdenda, říkal, že by se v tom rád sám trochu angažoval, především pro mladé. Určitě se k němu ráda přidám, i když musím přiznat, že jsem spíše individualista a běhám po horách nejraději sama, kde chci a jak se mi zachce. Ráda ale poradím a v případě pomoci se i přizpůsobím :-).

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?

Same, tobě děkuji moc za všechnu tvou práci, kterou pro skyrunning u nás děláš, makáš mnohokrát na úkor svého volného času… vlastně téměř vždy! A všichni vidíme to ovoce, co to přináší ve formě parádních výsledků a ještě parádnějších zážitků! Díky!

A taky si moc přeji, aby ti letos už konečně vyšla Ronda, budeme tam s Leilou pro tebe!!!


S laskavým svolením - Lukáš Budínský

S laskavým svolením – Lukáš Budínský