LustincovaALE_1501uLůca žije v horách a tak sporty spojené s horami jsou pro ni asi nejpřirozenější. V Česku patří k skialpinistické špičce a letos se stala mistryní ČR ve Špindlerově Mlýně. Jako i pro mnoho jiných běžců z Alp a Pyrenejí je pro ni optimální kombinace zimního SKIMO a letního skyrunningu. Již loni se zúčastnila Youth Test Skyrunning Event na Gran Sasso /nulté neoficiální MS mladých) a získala zde dvě bronzové medaile. Letos jin na oficiálním MS na stejném místě to bude jistě v silnější konkurenci, ale věřím, že ani tak se zde Lůca neztratí.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Nejvíce si asi cením výsledku na závodě Marathon du Mont Blanc v Chamonix. Byl to můj první závod, kde běžela i světová špička (závod vyhrála Elisa Desco). Nejenže prostředí bylo naprosto úžasný, ale celkově byl závod zorganizovaný na jedničku, a byť se mi neběželo úplně nejlíp, protože jsem v půlce spadla při seběhu a narazila si hrudník a hůř se mi dýchalo, doběhla jsem na 14. místě celkově v ženách a na 1. místě v kategorii. Dále taky samozřejmě výsledku na Youth Test Event v Itálii – 2x 3. místo.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Letos se zase jako na jediný delší závod chystám na Marathon du Mont Blanc. Díky loňským problémům na podzim, kvůli přetížení, jsem závody zkrátila, takže letos se držím pouze závodů typu SkyRace a VK a právě pouze jeden maraton v Chamonix a podle pocitů a formy ještě jeden v ČR. Ze SWS bych se ráda zúčastnila závodu Dolomites SkyRace a na konci sezóny Limone Extreme SkyRace.


SAM_6886_small


3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

V plánu mam zatím závody všechny, tak uvidím, jak to bude běhat a jestli opravdu všechny odběhnu, ale určitě to plánuju.

4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Asi jsem nic zásadního nezměnila. Pořád mě trénuje moje skvělá trenérka – paní Grohová, spolupracuji nadále s Adidasem a pořád jím na co mám chuť.:) Změnila jsem jedině délku závodů, abych to zase nepřehnala a nemusela mít zase 2 měsíce v sezóně „volno“. Začala jsem k tomu přistupovat asi trošku zodpovědněji. Zdraví máme jenom jedno a na maratony a delší závody mam ještě čas.


IMG_0212


IMG_0359


5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Letos jsem začala spolupracovat s Jančou Svatošovou – výbornou fyzioterapeutkou, která mi teď hodně pomáhá od všech bolestí a prostě mě dává dohromady. Jinak mi samozřejmě připadá jako nejlepší forma regenerace spánek. Myslím, si, že je to i nejúčinnější. Celé tělo prostě vypne a odpočívá.

6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

Tak každý závodník má asi ty nejvyšší cíle a chce být co nejúspěšnější. Já většinou řeším další rok závodění podle uplynulé sezóny, takže nejsem schopna říct, co bude dál. Podle toho, jak se bude trénovat a závodit v letošním roce, uvidím, co naplánuji na např. rok 2017. Samozřejmě ale trénuji proto, abych to měla kde prodat, takže věřím, že tam zase budu mít nějaké svěťáky a tak.

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

Stal se z toho ohromný trend, to je pravda. Pro všechny závodníky je to určitě trošku komplikace. Naplánujeme si sezónu a najednou třeba několik krásných závodů odpadne z důvodu vyprodání. Ale s tím se prostě nedá nic nedělat. Přijde mi, že lidí bude čím dál tím víc a pořadatelé prostě nemohou udělat neomezenou kapacitu, nedalo by se to pak zorganizovat. S tímhle se musíme asi smířit.:)


LustincovaALE3052 (2)u


8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Ani nevím, proč mě ten závod tak zaujal, ale jednou bych si chtěla zaběhnout Transvulcanii – Ultramarathon. Viděla jsem jen fotky, videa, ale závod mě hrozně nadchnul, takže to je do budoucnosti moje přání.:)


Lustincova136820_n


9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

Já jsem spokojená s tím, co je. Sice je hodně závodů v Beskydech, kde to mam trošku z ruky, ale Beskydy jsou krásný a já si tam na to zvykla.:) I když trošku víc závodů v Krkonoších by se mi líbilo, je tu vlastně jen jeden v srpnu.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

Myslím, si, že by bylo fajn, kdyby se občas uspořádala nějaká soustředění, kde by se slezla česká špička i další závodníci, co do skyrunningu teprve chtějí proniknout. Závodníci si mezi sebou mohou radit, předávat zkušenosti a zažít během sezóny dobu spolu, kde mezi sebou nebudou soupeřit, ale společně si užívat natrénované kilometry.

Také myslím, že český skyrunning už dost promlouvá do světa a dostává se na takovou úroveň, kdy bychom mohli o nějakou státní podporu určitě usilovat.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?

Asi ne. Snad bychom jen všichni měli vyjádřit velký DÍKY tobě, Same. Určitě by nebyl skyrunning tam, kde je teď, kdyby si se tomu nevěnoval s takovým úsilím a s takovým množstvím stráveného času nad vším plánováním, organizováním, sháněním sponzorů atd. DÍKY.:)