SAM_2528_smallPavel se zúčastnil repre akcí již v roce 2014 na MS v Chamonix a v roce 2015 na ME při ITT ve Val d‘Isere jako čtvrtý český muž dokonal velmi úspěšné vystoupení naší reprezentace an tomto závodě svým bodovaným umístěním. Pavlovi zcela jasně vyhovují závody a akce, kde čím víc extrémů, tím lépe. To dokazuje i jeho dvojnásobné vítězství a druhé místo na velmi těžkém britském The Spine Race nebo jeho hodně dobré osmé místo na premiéře závodu skutečně SKY EXTREME, kterým byl loni ELS 2900 v Andoře.

I letos je Pavel v širší nominaci Czech Skyrunning Team a jsem hodně zvědavý právě na jeho účinkování v nově otevřené části SWS Sky Extreme.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš?

No, to je oříšek hned na začátek. Spine Race se mi povedl, ale ten má se skyrunningem společného asi jako párky s masem. Na ME to nebylo špatné, ale nebylo to úplně ono. Dobře jsem rozběhl ELS 2900, útočil na bednu, ale na závěr mi trochu došly síly. Takže nakonec to bude asi paradoxně etapový Dragon’s Back Race, kde jsem sice díky zranění v první etapě byl celkově nehodnocen, ale pokračoval jsem, každou etapu se zlepšoval a poslední vyhrál. A hory ve Walesu to je skyrunning podle mého gusta.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Mě hodně potěšila nová série Sky Extreme, takže tam bych se chtěl vydat. Opět na Els 2900 a hned na konci dubna mě čeká Yading Skyrace ve vysoké nadmořské výšce v Číně. Čím dál víc mě to táhne do vysokých hor, ať už na závody, FKT nebo prostě jen tak tam běhat.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu?

Prvořadě jsem spojen se závodem Kraličák Skyrace, kde se starám o trať a kam chci všechny pozvat. Mám z té tratě opravdu radost. Někde se určitě objevím, ale dopředu to naplánováno nemám.


SAM_8351_small


4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně?

Změnil jsem trénink, a to docel výrazně. Již neběhám tolik objemy, přece jen už běhám dlouho, a hledám jiné cesty jak zrychlit. To ostatně chtějí všichni, každý chce zrychlit. V tomto roce jsem se dost zaměřil na ekonomiku běhu, ale u mě to je práce na dlouhou dobu. První změny se již projevují, ale čekám, že pořádně se to projeví až příští rok.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip?

Pro mě je relaxací právě to běhání! Jak pracuji na volné noze a snažím se skloubit více aktivit dohromady, tak vlastně nikdy nejsem úplně jen v práci a nikdy nemám úplně jen dovolenou. Ale při závodě nebo běhu vypustím vše okolo a soustředím jen závod.


PaloncyEls2900


6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu? Řekněme, kde chceš být v roce 2017?

Chci se vydat do skutečně vysokých hor – jestli to bude v rámci nějakého závodu nebo vlastní projekt, je teď vedlejší. Něco mám vyhlídnuté, ale je to zatím dost neurčité, tak o tom nechci mluvit. Především bych chtěl, aby mě běh stále bavil, i když o to nemám strach :) A pak doufám, že se vše podaří, trénink vyjde tak, jak chci a budu schopen něco zaběhnout i na nějakém kratším závodě než je ultra.

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat?

Mě osobně to trošku komplikuje situaci, protože se snažím tyto závody kombinovat s jinými (často týmovými), kde tento trend není. Takže často skyrunningové závody otvírají registrace a jiné závody ještě ani nemají vypsaný termín a já už prudím tým, ať se rozhodnem, kam pojedem. Takže to je pak takové žonglováni s termíny.

Ale beru to, že to je prostě daň za to, že se skyrunning bouřlivě a dynamicky rozvíjí. Hory nejsou nafukovací, termíny v kalendáři také ne, lidí je také jen omezený počet, takže je jasné, že současný trend je neudržitelný. Buď zájem opadne a zůstanou jen někteří nebo se to více institucionalizuje – vzniknou výkonnostní skupiny, žebříčky, ligy. Nedělal bych z toho vědu, každý sport si tím prošel a nějak se s tím popral, i skyrunning si poradí.

8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Chci se vrátit do Andorry na Els 2900, ten mě hodně vzal. Někdy bych chtěl běžet ve vysokých horách – tak vysokých, že v Evropě nejsou.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu? A na jaké distanci?

Uvítal bych něco skutečně ve skalách, třeba v pískovcích nebo i jinde. Labák, Adršpach, Hrubá skála, Český ráj, Broumovsko… Možností je spousta, ale všechny mají stejný problém, ochranáře. Když jsem se ještě věnoval více OB, jezdil jsem tam v létě na závody a vždycky se mi tam moc líbilo. Běhám hlavně ultra, ale ta městečka jsou často malá, i SkyRace či SkyMaraton by byl krásný.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě?

Nemyslím, že by bylo třeba něco zásadně měnit. Myslím, že jdeme správným směrem a výsledky to potvrzují, přitom atmosféra je pořád výborná. A není to práce systému, ale práce jednotlivých lidí, kteří do toho dávají spoustu energie, protože to dělají rádi. Ať už je to Sam, který dělá první poslední nebo další co zařizují, domlouvají a podobně. Samozřejmě bylo by hezké jít tím směrem rychleji. Myslím, že by k tomu pomohlo, kdyby se někdo zabýval možností různých grantů, tam je podle mě pole neorané. A ze sportovního pohledu bych uvítal společné/á běžecká soustředění někde v horách.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď?

42