SAM_9925_smallTomáš Lichý je bezesporu skyrunning objev roku 2015. Na svém prvním skyrunning závodě MČR na Perunu zcela jasně dominoval a s náskokem a v rekordu zvítězil. Na nultém neoficiálním MS Juniorů vybojoval tři stříbrné medaile. V závěru sezony ve finále SWS v Limone skvěle bodoval výbornými výsledky jak ve Vertical Kilometer®, tak i v SkyRace®. Letos mě moc mrzí, že MS ve Španělsku a Youth World Skyrunning Champs v Itálii jsou jen týden po sobě. Dát kvalitně těžký SkyMarathon® v Barruera a necelý týden na to startovat již na dalším MS v Itálii je asi nepravděpodobné. Tomáš tedy s největší pravděpodobností bude preferovat start v Itálli na MS v kategorii U23 s velkou šancí na medailová umístění. Při svém mládí a talentu má rozhodně na to, dostat se v dalších letech minimálně do širší světové špičky.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Určitě dvou druhých míst ve VK a SKY na neoficiálním MS U23 ve skyrunnigu v Gran Sassu a taky 12. a 18. místa z VK a SKY na finálovém závodě SWS v Limone. Doma pak vítězství na Perunovi, které vlastně nastartovalo mojí skyrunningovou kariéru.


IMG_0073


2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Chtěl bych se opět zúčastnit MS mladých, protože už loni to byla fakt super akce. Skvělá parta, nádherné hory a ty výsledky taky ušly. V SWS bych se pak chtěl angažovat ve SKY sérii, kde mám v plánu tyto čtyři závody: Livigno Outdoor, Dolomites Skyrace, Matterhorn Ultraks a finále v Limone. Možná k tomu ještě připojím nějaké vertikaly, které se konají dva dny před některými Skyrace. Když už tam člověk jede takovou štreku tak přeci nepoběží jen jeden závod :) Velké MS ve Španělsku je taky ještě ve hře, ale musel bych obhájit Peruna a to rozhodně nebude jednoduché.


IMG_0460


3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Určitě poběžím dubnový Ještěd Skyrace, který vypadá jak organizačně tak i startovkou hodně našlapaný a moc se na něj těším, protože jsem na Ještědu ještě nikdy nebyl. Pak samozřejmě obhajoba titulu na dlouhém Perunovi a možná na podzim Ondřejnický Skyrace. Měl jsem toho v plánu z české série sice víc, ale nakonec dostanou přednost kratší závody na dráze, silnici a běhy do vrchu.

4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Teď v zimě jsem po dvouleté pauze šel pár závodů na skialpech, ale nachozeno mám na nich nakonec míň než loni. Zima byla v Beskydech opět mizerná a nebylo moc kde trénovat. Běžecké vybavení mi od loňského roku začal kompletně dodávat Salomon a Suunto, což je hodně velká pomoc a jejich produkty pro skyrunning jsou na špičkové úrovni.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Nemám nic extra. S kámošema chodíme do sauny nebo na bazén. Mamka je fyzioterapeut, takže mě dává dohromady, když už mám nějaký větší problém.


SAM_6549_small


6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

To je fakt hrozně daleko. Budu rád, když mě bude běhání v horách pořád bavit a najdu si na něj dost volného času, jelikož moje vysokoškolské “studium“ se rychle chýlí ke konci a asi budu muset dělat i něco jiného než jen běhat.

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

Je to samozřejmě daň za stále vzrůstají popularitu. Na druhou stranu může třeba zvětšený zájem o skyrunning časem zlepšit podmínky pro elitní závodníky.


limone-extreme-2015-TomasLichy


limone-extreme-2015-TomasLichy3


8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Lákal by mě třeba The Rut, ale jinak nějaké sny co se týče startu na běžeckých závodech nemám. Spíš na skialpech bych se rád aspoň jednou zúčastnil Pierra Menty a taky nějakého svěťáku, nicméně na to budu muset ještě trochu potrénovat.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

V Česku mě nic nenapadá, ale kdyby se pořádal nějaký klasický Vertical Kilometer na Slovensku, tak bych do toho šel. Myslím, že trať, která by splňovala VK parametry by se v Tatrách měla najít.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

V repre v bězích do vrchu, které jsem taky součástí, jsou vždy veškeré náklady na vrcholné akce (ME, MS) plně hrazené a koná se například i reprezentační soustředění. Kdyby se na tuto úroveň za čas dostal i skyrunning tak by to nebylo vůbec špatné. Myslím si, že co se týče atraktivity a zájmu je skyrunning daleko před běhy do vrchu, takže by si lepší podmínky pro repre zasloužil. Nicméně chápu, že sehnat finance není vůbec jednoduché. Kvalitní trenér by se reprezentaci taky hodil.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?