SAM_9989_smallOndra je dalším ze skupiny běžců kategorie U23, kteří budou usilovat o účast na Youth Wrld Skyrunning Championships v Itálii v konci července. Zastnil se i nultého ročníku v minulém roce a má i zkušenosti ze závodů SWS. Slušně zaběhl loni ve finále SWS v Limone. Bohužel jsem zaznamenal, že prodává číslo na první letošní závod Ještěd SkyRace®. Snad se jedná jen o nějaké drobnější zranění a na Perun již bude v pořádku a připravený ukázat, že na letošní MS patří.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Určitě si cením účasti na nultém MS juniorů pro mladé a taky svého výsledku na Hostýnské osmě, kde jsem měl premiéru v kategorii ultra a nedopadl jsem tak špatně, ale věnovat se tomu zatím nechci, ještě je moc brzy!

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Na akci v Italii se určitě těším a doufám, že se mi povede tam dostat i přes počáteční zdravotní problémy v přípravě, které mě provázely. V termínovce mám i nový závod v rámci SWS v Livignu na, který se opravdu těším, přeci jenom to je závod SWS a v jiném prostředí takže člověk posbírá cenné zkušenosti.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu?

V první polovině roku mám v plánu objet všechny závody z juniorské série. Začíná to dost slušnou „párty“ na Ještěd Skyrace, pak se chystám na, jak slýchávám na „dětského“ Perun a na konec závodem v rámci L4L tady u nás v Beskydech.

4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně?

Přidal jsem snad jenom více pohybu v horách a zařadil do toho i nějakou tu kvalitu. Jinak jsem začal trochu experimentovat se smoothie koktejly a chystám se na výkonnostní lívance!


KUKLA_SAM_6690small


5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip?

Když mám volný den od tréninku tak nejčastěji používám k regeneraci saunu nebo si jdu jen zaplavat do bazénu. Na regeneraci je taky super kolo, tak si někdy ordinuju kolo jako druhou fázi.

6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu? Řekněme, kde chceš být v roce 2017?

Sám jsem zvědavý až si to budu číst jestli se to splní, ale chtěl bych být schopný konkurovat našim nejlepším skyrunnerům a udělat nějaký výsledek na SWS.

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

Na jednu stranu je fajn, že tento sport přitahuje stále více a více lidí. Ale vede to taky k tomu, že se závodů stávají masovky a to já moc nemusím…

8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Určitě bych chtěl jednou absolvovat závody z nové série Extreme a jednou si zaběhnout Siere-Zinal.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu? A na jaké distanci?

Tento rok už vzniklo tolik další závodů tak bych už snad další ani nechtěl. Myslím, že je z čeho vybírat. Ale kdyby přeci jenom tak bych něco vymyslel u našich sousedů v Tatrách.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě?

Je super, že vznikla samostatná série pro mladé. Je tak větší možnost udělat výsledek a trochu se ukázat případně zaujmout nějakého sponzora, protože většina z nás jsou ještě studenti a tak se každá koruna hodí. Určitě by se hodil nějaký silný sponzor případně vyvolat diskuzi s příslušnými orgány a snažit získat peníze, které jsou určitě potřebné k rozvoji toho sportu.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?