SkyHavlicekFinishHonza je stabilním a spolehlivým členem repre týmu již od roku 2013, kdy v Canazei bodoval jak na Sky, tak i na VK. Podobně tomu bylo i následující rok na MS v Chamonix. V roce 2015 se mu moc nevyvedl závod Zegama, ale zabodoval pro tým opět na VK v Chamonix. I přes neúplný počet započítávaných závodů se umístil v celkovém pořadí SWS VK na výborném 18. místě. Pro letošní MS ve Španělsku s Honzou počítám pro tým na VK i Sky. Věřím, že bude ve formě.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš?

Výkonu na Dolomitenmannovi a ty tři vertikální kilometry, které jsem běžel, jsem nešel úplně špatně.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS? Jakých? Případně něco dalšího v horách?

Je to hodně otevřené. S jistotou nedokážu říct téměř nic.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová série pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto sérií máš pro letošní rok v plánu?

Ještěd SkyRace. Dál zatím nevím.


SAM_3114_small


4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně?

Teoreticky mám přípravu mnohem lépe zvládnutou, v praxi se u mě nezměnilo v podstatě nic, snad se to tedy projeví alespoň u mých svěřenců.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip?

Večer, když už je všude ticho, tak sedím a snažím si srovnat myšlenky.

6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu? Řekněme, kde chceš být v roce 2017?

Pokud jde o mé běhání, tak to nedokážu říct.


VK_CANAZEI_Havlicek


7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat?

Nerozumím tomu. Pokud jedu na závod, snažím se podat maximální výkon, zaběhnout co nejlépe. Jet někam, jen abych se zúčastnil, abych si to odběhl, mi přijde divné. To bych raději vyrazil na výlet nebo si odběhal nějaký pěkný trénink.


SAM_2863_small


8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Pokud to nemusí být závod, tak Bob Graham Round.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu? A na jaké distanci?

Závodů už je hodně. Asi není nutné, aby vznikaly další. Snad jen, že mi vždycky chyběly klasické přespoláky podobné těm, co se běhají v Anglii, po loukách a polích, na měkkém a těžkém terénu. Krom závodu na pardubickém dostihovém závodišti a občas mistrovství republiky jich, myslím, moc není.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě?

Hledání a podpora mladých talentovaných běžců a běžkyň.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď?