LubinovaMarketa2Markéta se zatím prosazovala ve své věkové kategorii v běhu na lyžích. Letos chce skočit pro letní sezonu do skyrunningu a uvidíme ji již na prvních závodech ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR, kde se bude chtít ukázat a přesvědčit o oprávněnosti nominace na MS mladých v Itálii.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Jednoznačně 2.místo v celkovém hodnocení  Českého poháru v běhu na lyžích.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Ráda bych zabodovala v ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Určitě poběžím Ještěd a Perun. Účast na dalších závodech momentálně řeším s trenérem, ale ráda bych jich absolvovala co nejvíc.

4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Zaměřila jsem se více na techniku dýchání při zátěži.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Nejlépe dokážu relaxovat u knížky. Na trénincích se plně soustředím a nejen tělo při nich dostává zabrat. Proto je pro mě tolik důležité pročistit si ve volném čase hlavu. Útěk do jiných světů a příběhů mi pomáhá odreagovat se.


LubinovaMarketa1


6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

Na tuto otázku bohužel momentálně nemohu odpovědět. Ještěd skyrace bude mým vůbec prvním závodem tohoto typu. Netuším, jak se s tím poperu.

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

Je to až neuvěřitelné. Stále více lidí objevuje krásu běhu po horách, proto se ani nedivím, že popularita takto stoupá.

Na jednu stranu je smůla, když se nestihnete zaregistrovat nebo vás nevylosují. Na druhou je v tom kapka napětí, což mi připadá zajímavé.

8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Můj velký sen je zaběhnout si Zegama-Aizkorri Marathon !

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

První volba padá k nám, do Krušných hor. Kde lépe se běhá, než na domácí půdě? Na distanci mi nějak nezáleží.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

Podle mě, jsou závody samy o sobě přitažlivou akcí jak pro závoďáky tak pro diváky. Avšak za předpokladu, že se o něm lidé dozví. Pomohly by plakáty po městech, více upoutávek na internetu..

Možná by nebylo špatné, kdyby ostřílení závoďáci předali pár rad nám zelenáčům. Mají určitě cenné zkušenosti z velkých akcí.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?

Nemohla jsem si nevšimnout, kolik času věnuješ českému skyrunningu. Je to obdivuhodné a určitě nelehké poslání. Doufám, že u toho ještě dlouho zůstaneš :)