MrklovskyOndra Mrklovský je dalším mladým klukem, kterého to táhne ke skyrunningu. I on bude bojovat o účast na MS v Itálii. Tak jako u jiných i u Ondry jsem zvědavý na jeho reálnou jarní formu.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Asi 2.místa v Lysacupu. Je to sice hlavně trénink na léto, ale tahali jsme se o něj do poslední etapy a tak to pro mě má hodnotu. Kromě toho jsem si na Slezkém maratonu zkusil trochu delší štreku a za 4:22 jsem napoprvé rád :)

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Kromě juniorských skyrace si chci zaběhnout i něco delšího. Vyrazím na Slovensko – v červnu Nonstop beh hrebenom Nízkých Tater a v srpnu na Tatranskou šelmu Ultra.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Určitě nebudu chybět na žádném z Beskydských závodů a rád bych přijel i na MČR do Krkonoš, uvidíme jak to dopadne.

4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Nic moc, snad jenom se snažím nabrat co nejvíce výškových metrů, mám tu kopec 550 mnm takže běhám nahoru, dolů, všelijak :D.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Baví mě lezení – u toho si nohy odpočinou. Jinak sauna, vana, válení se u televize, případně film atd..

6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

Když se budu běháním pořád bavit a budu si ho užívat bez nějakých zdravotních trablí, tak budu spokojený. Ale jenom tak klusat pro radost by mě nebavilo, chci se dál zlepšovat a zjistit čeho jsem schopný.

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

U nás se to ještě dá, když si dáš pozor kdy se registrace otevírá tak to jde. Na druhou stranu díky tomu boomu máme hromadu nových závodů, což je super. Chápu, že hold tratě / ochranáři mají nějaké omezení. Ale kdo hledá, tak podle mě najde třeba v Alpách závod méně profláknutý, se srovnatelným zážitkem i náročností.


Mrklovsky


8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Hodně mě láká KIMA.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

Těžko říct, dneska už jsou závody skoro všude. Třeba Králický Sněžník, tam to mám hodně rád, nedivím se že tam vznikl už 3. závod.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

Juniorská soutěž je určitě krok správným směrem a myslím, že to i ostatní kluky motivuje se do toho pořádně opřít, mě teda jo. Soustředění by určitě taky bylo super, snad by se i ve skupině daly trochu stlačit náklady cesta / ubytování?

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?