SAM_9222_smallS Míšou Mertovou jsem se poprvé setkal v 2009 na Sierre-Zinal. A těch společných dní v horách bylo docela dost. Podobně jako pár dalších členů Czech Skyrunning Team, je Míša jeho součástí již od založení asociace v roce 2013 a nutno dodat platným. V loňské sezoně šel její výkon průběžně nahoru a výborně zaběhla ve finále SWS na těžkém SkyRace® v Limone, když v závěru závodu stahovala a finišovala jen sekundu za Američankou Megan Kimmel, která ještě před závodem měla vítězství v Sky Serii zcela ve svých rukou. Zajímavostí, o které se možná moc neví, je fakt, že Míša již od roku 2009 drží traťový rekord na populárním SkyRace® Lodrino-Lavertezzo časem 3:20:45.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Za loňský rok si asi nejvíce cením výsledku na ME v ultra skymaratonu ve Val dIsere. První polovinu roku jsem neměla moc dobrou, a na tomto závodě přišel zlom. Navíc závod byl opravdu pěkný a poměrně náročný. 6. místo, které jsem získala, mě opravdu mile překvapilo. Celkový dobrý dojem ze závodu umocnil i výborný výsledek Aničky, která skončila třetí.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Ze závodu SWS bych se letos ráda zúčastnila Matterhorn Ultraks. Již jednou jsem tento závod běžela a opravdu se mi líbil. Hory v okolí Matterhornu jsou nádherné a ráda bych se tam vrátila. Dalším závodem je závěrečný závod SWS v italském Limone.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Ráda bych se zúčastnila nového závodu na Kralickém sněžníku. Mám tu oblast hodně ráda, je to taková moje krevní skupina. Jsem na závod hodně zvědavá. Také plánuji účast na Lysohorském čtyřlístku a ráda bych letos našla cíl Nezmar maratonu :).


SAM_9970_small


4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Pokusila jsem se trochu pozměnit zimní přípravu. V posledních letech jsem se v zimě zaměřovala zejména na velké objemy a sílu, letos se pokouším popracovat trochu na rychlosti. Hodně se poslední dobou věnuji kompenzačním cvičením.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Běhání, zejména běhání v horách :). Asi jako většinu z nás, mě živí něco jiného než běh, a tréninkem se odreagovávám od práce. A pokud zrovna nepracuji nebo netrénuji, pustím si nějakou hudbu a vezmu knížku.


SAM_2247_small


6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

Hlavně zdravá, a běhat v pohodě a s chutí.

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat 

Na jednu stranu to vnímám velmi pozitivně. Je dobře, že se zvyšuje zájem o běhání v horách a o běhání vůbec. Určitě za tím stojí i výborná práce Sama Straky, který věnuje značné úsílí k propagaci skyrunningu u nás. Na druhou stranu mě trochu děsí masovost a komercionalizace horských běhů. Na trať se dostávají kromě opravdových běžců často i běžci, jejichž aktuální forma neodpovídá parametrům daného závodu. Formu se potom snaží dohnat drahou výbavou, ale o tom běh v horách opravdu není.

8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Andorra Mitic, Sierra – Zinal


SAM_9398_small


9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

Jeseníkách, a délka? Kolem maratonu, nebo lehce přes.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

Určitě by byla dobrá podpora reprezentace, určité příspěvky na soustředění v horách. Určitě by to šlo řešit i formou hromadných soustředění, např. reprezentace, v rámci kterého by se lidé i vzájemně lépe poznali. Bohužel tady asi narazíme na problém nejen financí, ale i časový u většiny členů. A určitě by bylo dobré podpořit mladou generaci.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?

Poděkování Samovi za jeho čas, úsílí, podporu, entuziasmus, které do českého skyrunningu vkládá.