Stverak_SAM_6883Myslím, že Tomáš by se rád také podíval s týmem mladých na MS do Itálie. Také on se zkusí ukázat na jarních závodech a zabojovat o nominaci. Upřímně jsem hodně zvědavý na jeho výsledky, protože zatím sbírá dobré a výborné výsledky především na ultra distancích. Bude zajímavé jeho srovnání na krátkých tratích mezi 20-30km se smečkou dalších mladých tváří a často v skyrunningu nováčků. První příležitost vidět, jestli ho ty ultra příliš nezpomalily budeme mít už v půlce dubna na Ještědu.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Asi 2. místa za Zbyňou Cyprou na Horské výzvě 24 hodin, dále jsem rád jak se mi podařilo zaběhnout Pražskou stovku. No a letos si strašně moc vážím 3. místa na LH24, to je asi zatím můj největší úspěch.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Jednoznačný vrchol sezony pro mě bude Ronda del Cims v Andoře, ke které směřuje veškerá příprava. Už aby to bylo :D.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Zatím jsem přihlášený na Ještěd Skyrace, kde se pokusím poprat s rychlíky, především v JUNIORECH. No a dál poběžím Peruna a Čtyřlístek, kde jsem zatím přihlášený na dlouhé trasy.


StverakSAM_8697_small


4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Největší změnou je asi to, že mě začala podporovat italská značka Montura, která mě kompletně oblékla a za to jim strašně děkuju. Dále se rýsuje ještě další spolupráce se značkou CEP. Také jsem změnil skladbu tréninku, tak uvidíme co z toho bude.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Strašně dobře si odpočinu v sauně nebo v bazénu. Ale úplně nejlepší je, když se po nějakém těžkém závodě vyvalím na masérský stůl :D.

6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

No hlavně být zdravý a vydržet trénovat minimálně jako do teď. A samozřejmě, že bych chtěl nakouknout do nominace na MS světa dospělých v Ultra :D.


StverakSAM_8944_small


7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

Těžko říct jestli jeto dobře, nebo špatně. Ale jak vidím, jak všichni běhají, tak se tomu vůbec nedivím. Běhaní je prostě v kurzu.

8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Těch závodů, které bych chtěl absolvovat je strašná spousta, ale jeden snad úspěšně zvládnu letos. A dále se uvidí, kam mě nohy donesou.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

Myslím, že těch závodů už je dost, takže za mě už žádné nové závody.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

Určitě by bylo super nějaké společné soustředění.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?