AdamChloupekOrienteering1Adam, podobně jako řada dalších výborných skyrunnerů má základ v orienťáku. Pohyb v terénu mu rozhodně problém nedělá a letošní rok pravděpodobně rozhodne, co u něj získá přednost. Zda se vrhne do hor a ke skyrunningu naplno, nebo zůstane alespoň jednou nohou v orienťáku. Loni asi nejen mě překvapil svým výkonem na Krkonošském SkyMarathon®, když finišoval na výborném třetím místě. Letos má poslední šanci se zúčastnit Youth World Skyrunning Championships v Itálii v kategorii U23 a nejen pro jeho účast, ale i pro jeho další směřování bude určitě moc důležitý Ještěd SkyRace®, kde se pokusí ukázat v plné formě.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš?

Pořádný Skyrace jsem ještě neběžel a jediný závod tomu podobný byl loňský Skymarathon ve Špindlu. A s mojí premiérou jsem byl spokojený, zážitek výborný a výsledek nebyl taky špatný.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Já mám letos v plánu se rozkoukat a získat nějaké zkušenosti. Musím se přiznat, že jsem nad tím moc ještě nepřemýšlel, hlavním cílem pro mě je zdárně odstátnicovat, to bude mít přednost. Ve vzduchu ale visí plán o přeběhu Korsické GR20ky během prázdnin, což by mohl být vydařený zážitek.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Jelikož jsem zatím 100% orienťák a termínovka se docela kříží, tak se budu muset rozhodnout, čemu dát přednost. Samozřejmě se pokusím zúčastnit co nejvíce závodů. Jak to dopadne, to se uvidí po závodě v Liberci.


AdamChloupekOrienteering


4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Všechno při starém. Jen mi dost přibylo studijních povinností, takže trénink přizpůsobuji škole.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Zbožňuji saunu, hlavně přes zimu. Není nic lepšího, než v ní na chvíli vypnout a relaxovat. Ještě taky rád chodím plavat, na zatuhlé nohy a stažená záda to pravý ořechový.

6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

Jak už jsem psal víše, nejdřív se musím rozkoukat a hlavně otestovat, na co mám a z toho vyvodím nějaké střízlivé zhodnocení. Výhledově bych chtěl být konkurecneschopný našim Sky-borcům.


AdamChloupekKrkonoseSkyMarathon2015


7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat?

Je to daň za popularitu. Otázkou je, jestli se přetlak na závody dá nějak řešit… Osobně do toho nevidím, ale nemám tyto situace rád. Pokud o právu startu rozhoduje náhoda, tak je něco špatně.

8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě?

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?

Na pár otázek jsem neodpověděl, protože zkrátka nevím, co na ně odpovědět či mi přijde, že nejsem hodný na ně odpovídat, když neznám pozadí. :)

Mám rád hory, pohyb v přírodě a překonávání sebe samého a posouvání svých hranic. Proto jsem se rozhodl letos jít do skyrunningu. Je důležité mít nějaký cíl, ale musí být také reálný. Proto jsem si za cíl letos dal zkusit se nominovat. Uvidíme, jak to dopadne a podle toho se budu rozhodovat dál. Ale pro mě osobně je důležité být spokojený se svým výkonem a výsledek je pro mě podružná věc.

Co by mě ale zajímalo, jaký je tvůj názor na otázku č.7 a na masivní rozvoj zájmu o tento sport a jaké úskalí to nese. Funguje princip i nějakých divokých karet na právo startu? A jaké tvoje přání o pozici skyrunningu v Čechách, vnímání tohoto sportu veřejností a jestli je nějaká šance podpory státu pro svaz. Budu rád, když díky tvým názorům budu moci nakouknout do „politického“ pozadí skyrunningu.


Fajn, tak já zkusím odpovědět také. Boom běhání v horách, skyrunningu, ultra trailu je dnes prostě realitou. Zdá se, že stále více lidí přestává bavit běhání po silnicích, po městech. I když samozřejmě i zde nejsou výjimkou desetitisícové startovky velkých městských maratonů.

Na rozdíl od té silnice a měst jsou tratě v horách mnohem více limitované co se týká možného počtu závodníků. Tím se situace ještě zhoršuje.

Na rozdíl od té silnice a měst jsou tratě v horách mnohem více limitované co se týká možného počtu závodníků. Tím se situace ještě zhoršuje.

A pak je zde pochopitelně i různá popularita různých závodů. Některé jsou zkrátka „profláknuté“ víc než ty druhé. Jsou zde prostě extrémy typu Zegama-Aizkorri Maratoia, kde se do loterie o 225 čísel přihlásí běžně kolem 8000 běžců a běžkyň.

Samozřejmě, pokud má běžec odpovídající výkonnost, dostane se na skoro na jakýkoli závod. Už za dobu existence CZSA se podařilo pro řadu běžců z Česka získat čísla na jinak vyprodané závody. Když pak patříš i třeba jen k širší světové špičce, máš šanci získat i pozvání od pořadatele s ůhradou startovného, ubytování, jídla, případně u bohatších závodů nebo jejich většího zájmu o tvou osobu i něco na cestu.

Ten boom má ale i druhou stranu efektu. S tím rostoucím zájmem o závody v horách se do pořádání nových závodů pouštějí i noví pořadatelé a tak počet závodů v horách stále roste. Dá se tedy říct, že pokud člověk má chuť, čas a trochu peněz, může se bez problému zúčastnit když ne těch nejpopulárnějších závodů, tak celé řady jiných. Třeba v takové Itálii je v sezoně každý víkend nějaký závod a nezřídka jich je v jednom víkendu několik a i v různých distancích.

Dalším doprovodným efektem toho boomu je chuť velkých i menších firem vyvíjet a vyrábět stále nové produkty pro běžce (boty, oblečení, hole, čelovky, pingly, atd.) Je tedy bohatý výběr všeho a každý může nalézt to, co mu vyhovuje. A i když se to ne vždy dostatečně projevuje, je to i základ pro možnou konkurenci.

Skyrunning v Česku … Jasně, chtěl bych, aby se o něm více vědělo, aby když někde řekneš výraz skyrunning, aby to většímu počtu lidí něco řeklo. To je ale otázka dostat skyrunning do médií. To se bohužel stále nedaří. V situaci, kdy v novinách v rozhlase, v televizi dostaneš informace o kdekteré lokální akci nejen ve fotbale, ale i o řadě jiných malých sportů, člověka trochu mrzí, když bronzová medaile na Mistrovství Evropy ani třetí místo našeho týmu ve světové serii nikoho nezajímá. Mám za dobu existence asociace představu, že bez konkrétních osobních vztahů na kompetentní lidi z médií se to nedá zlepšit.

Mediální pozornost skyrunningu by pochopitelně skyrunningu v Česku pomohla i tím, že by zde mohl vzniknout větší zájem ze strany sponzorů, to by znamenalo možnost zvýšit rozpočet na činnost, dát na rozvoj skyrunningu a podporu závodníkům více peněz. To vše by mohlo český skyrunning dostat ještě o kus dál než kde se nachází dnes. Pomohlo by to především mladým a jejich šanci se posunout alespoň do širší světové špičky.

Podpora od státu … trochu trpký úsměv mi to nahodilo. V současnosti nula a nejsem optimista, že by se to mohlo výrazně zlepšit. Většina peněz do sportu jde přes Ceskou unii sportu jejím členům. I přesto, že z minula mám jisté ne příliš pozitivní zkušenosti s fungováním ČSTV a nedělám si iluze, že by to dnes v ČUS bylo o moc jiné, zkusil jsem ze zvědavosti loni napsat dotaz na ČUS přímo konkrétním lidem, kteří to mají v popisu práce. Zaslal jsem jim představení naší asociace, historii, současnost i plány a dotázal se, jaké jsou podmínky vstupu takové sportovní asociace do ČUS. Odhadneš, co mi odpověděli ? Pokud hádáš, že nic, pak máš správný odhad. Skutečně jsem nedostal ani odpověď ve smyslu „Jděte do háje, nemáme o váš úchylný sport zájem …“ :)

Takže tak. Ale na tom svět nestojí. Dokud nás to bude bavit, dokud se najde pár těch, kdo mají chuť náš sport podpořit, tak to zkusíme tlačit dál a třeba se to i časem zase o něco zlepší.