SAM_8081_smallZuzka se loni sice s repre nezúčastnila European Skyrunning Championships, ale dobře zaběhla na dvou závodech SWS a bojovala také na MS v Ultratrailu ve francouzském Annecy. Její výkonnost zdá se roste. S převahou zvítězila na P100 v prosinci 2015 a i když to není úplně relevantní závod pro srovnání se závody v Alpách a Pyrenejích, obrázek o zlepšování určitě dal více než dobrý. Bude zajímavé srovnání jejího výkonu na BUFF EPIC z roku 2014 a letos při World Skyrunning Championships. Věřím, že budeme všichni spokojení.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Největší zážitek bylo jednoznačně závod Hamperokken Skyrace v norském Tromso. Jsem hlavně ráda, že jsem se v limitu dostala do cíle a ještě k tomu se mi podařilo vyběhnout body pro Czech Skyrunning Team.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Naplánováno toho mám dost. Ze SWS série celkem 3 závody – Madeiru, Kimu a Glencoe Skyline. Hodně se těším a zároveň bojím na Kima Trophy, kde budu skládat reparát. Před dvěma lety jsem v půlce nestihla limit a nedoběhla. Jsem zvědavá, jak se s tou extrémní trasou poperu letos. No a pak mi ještě visí jedna nedokončená práce v Tatrách, není to závod, jen pokus přeběhnout je z východu na západ, nejlíp za 24 hodin.

3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Nemůžu si nechat ujít otvírák sezóny Ještěd Skyrace®, myslím, že to bude velká pecka. Jak znám Honzu Dušánka, tak ještě nevytáhl všechny trumfy. Těším se hlavně na tu pozávodní část :)

4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Strečink! Budu se protahovat! Častěji a déle. Taky chci mnohem víc odpočívat a prostě se nestresovat, že něco musím.:) I když na druhou stranu se mi nejednou potvrdilo, že čím víc se mi nechce (do tréninku nebo závodu), o to lepší to nakonec je.

5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Ideální je když se spojí sobotní odpoledne s čerstvou voňavou kávou, rodinou nebo přáteli, na terase, na horách ozářených zapadajícím sluncem. Ale spokojím se i jednotlivostmi :)


UrbancovaZuzana1


6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

Tak to už bych ráda byla na mateřské :) Ale předtím bych ještě ráda zaběhla nějaký pěkný výsledek v horách.

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

Je určitě fajn, že se tolik lidí chce po těch horách pohybovat, závodit a poznávat. A taky je dobře, že je limit účastníku nějak regulován, protože hory nejsou nafukovací. Já mám radši komornější závody s omezeným počtem účastníků a s tou nejistotou startu se musí počítat.

8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Jen jeden? :) Mám takový tajný sen, jednou si zaběhnout něco v opravdu velkých horách, třeba Himalájích…


SAM_8073_small


9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

Mám pocit, že potenciál našich hor v oblasti skyrunnigu už je pomalu na svém limitu. Moc by se mi líbilo rozšířit závodní pole i k sousedům na Slovensko.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

Loňské výsledky byly skvělé a pokud to takhle bude pokračovat dál, věřím, že se skyrunning bude jen rozvíjet. Teď mě třeba napadá, že by mohlo být přínosné, kdyby CZSA měla nějaký podpůrný tým (fyzioterapeuta, ortopeda :), maséra,…), prostě sdružit odborníky, kteří by byli zvyklí vídat lidi, pro které je takový druh sportu denním chlebem a mohli se pak o nás a členy asociace v případě potřeby postarat.

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?

Same, díky, že i nám, sportovním samoukům umožňuješ ochutnat něco z velkého závodního světa. Já se na oplátku budu v letošní sezóně ze všech sil snažit nebýt jen dopočtu a urvat dovézt ty body!! :)