JanZemanikCilChamonix2014Honza Zemaník je součástí Czech Skyrunning Team již od jeho počátku v roce 2013. Tomu, kdo se trochu zajímá o běhání v horách ho určitě není potřeba příliš připomínat. Od jím dříve preferovaným Ultra přešel již loni víc ke kratším tratím s cílem se zrychlit. Také pro letošní World Skyrunning Championships je nominován pro SkyMarathon®. Věřím, že se mu povede minimálně podobně jako loni na Mistrovství Evropy.

1. Jakého největšího výsledku v horách v roce 2015 si ceníš ?

Jednoznačně 21. místa na španělské Zegamě, byl to můj první zahraniční SkyMaratohon®, navíc Mistrovství Evropy, v parádní atmosféře a těžké konkurenci. Obětoval jsem tomu přípravu, nestartoval jsem nakonec ani na Perunovi, tenhle výsledek mi opravdu udělal radost.

2. Vrcholem pro většinu lidí z repre je pochopitelně jejich možná nominace na MS ve Španělsku nebo pro mladé v Itálii. Plánuješ účast na dalších vrcholných závodech v SWS ? Jakých ? Případně něco dalšího v horách ?

Jedním z vrcholů letošní sezóny bude Madeira Ultra SkyMarathon® (55km/4000m). Madeira je dle všeho nádherný ostrov, s hezkou přírodou a skvělými kopci. Čekám těžký závod s kvalitní konkurencí a také proto se tam moc těším! Na konci června se chci podívat do Livigna, nikdy jsem tam nebyl, a tak to rovnou spojím se závodem na 30 km – Livigno Outdoor Race Experience. Sice je to v dost velké nadmořské výšce, ale zkusím se tím popasovat lépe, než s loňským Ice Trailem.


Vítěz - Honza Zemaník

Vítěz – Honza Zemaník


3. Letos opět přibylo závodů v seriálu Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a zároveň byla oficiálně vyhlášena i nová serie pro mladé ATEX Skyrunner® Czech Series JUNIOR. Jaké závody z těchto serií máš pro letošní rok v plánu ?

Je pravda, že závodů je nyní spousty a je těžké to všechno nějak skloubit a vymyslet. Každopádně chci běžet dubnový SkyRace® na Ještědu, květnový Perun SkyMarathon® a s velkou pravděpodobností i něco dalšího na podzim.

4. Je něco, co jsi oproti loňskému roku zásadně změnil/a ? Z hlediska tréninku, zdraví, výbavy a podobně ?

Nic zásadního, vypustil jsem většinu zimních závodů a trochu jsem to svoje klusání zrychlil. Uvidíme co z toho bude.


SAM_7432_small


5. Jaká je tvá nejpříjemnější forma relaxace ? A je i nejefektivnější, nebo na to máš nějaký jiný tip ?

Den, kdy nemusím vůbec nic dělat a řešit (takových je, ale jen pár za rok). Takže chodím relaxovat do sauny a nebo v netréninkovém tempu někde na hory.

6. Nebudu se ptát na cíle pro rok 2016. Na ty se ptá každý. Ale co chceš v skyrunningu dosáhnout v trochu delším horizontu ? Řekněme kde chceš být v roce 2017 ?

To je těžká otázka, sám nevím, je to daleko a může se toho hodně stát. Takže v roce 2017 bych chtěl být hlavně zdravý a připravený postavit se na start nějakého zajímavého závodu.

7. Co říkáš na současný trend, kdy stále více závodů a to nejen v zahraničí se vyprodá v řádu hodin nebo dnů, pořadatelé jsou nuceni přistupovat k loteriím pro registrace do závodů, zkrátka pro mnoho lidí je dost těžké se do vybraných závodů dostat ?

Běhání je teď v módě a s tím, že se závody rychle vyprodají je třeba počítat a brát to jako realitu. Samozřejmě, že ti lepší běžci tohle řešit nemusí a příjde jim pozvánka a to je nadruhou stranu hezká motivace.

8. Nějaké závody už máš za sebou, nějaké plánuješ nebo jsi už přihlášený/á pro letošní rok. Kdybys měl/a jmenovat jeden závod v horách kam by ses chtěl/a vrátit, nebo který bys chtěl/a alespoň jednou v životě absolvovat.

Chtěl bych si jednou zaběhnout Sierre-Zinal, je to klasika, ten závod má svou historii a ta oblast je má srdeční záležitost.

9. V jaké lokalitě v Česku bys uvítal vznik nějakého nového závodu ? A na jaké distanci ?

Myslím si, že běžeckých závodů je až moc, jsem z Beskyd a někdy je těžké si o víkendu vybrat.

10. Určitě tušíš, že Czech Skyrunning Association má pro svou činnost jen určitý omezený budget (jednoduše od státu nemáme ani korunu). Přesto se tě zeptám, co bys rád/a, aby se změnilo, na co bys myslel/a, že by bylo dobré dát důraz s ohledem na další rozvoj skyrunningu v Česku a jeho výsledky ve světě ?

Jelikož z vlastní zkušeností vím, že není lehké sehnat peníze na podporu sportu, jsem rád a vážím si i sebemenší podpory ze strany CZSA a ostatních partnerů.

,,Ale jinak by bylo fajn mít všechny výjezdy na SWS, soustředění (aspoň měsíc) a samozřejmě regeneraci plně hrazené :-D :-D,,

11. Je něco dalšího, na co jsem se nezeptal a no co bys rád/a dal/a názor nebo odpověď ?