MattCarpenter_vail

Matt Carpenter – Colorado Vail (plné léto)

Něco z historie skyrunningu. Kromě současného presidenta ISF Marina Giacomettiho je zde i Sergio Roi, president FISKY a Vice President a Medical Director ISF.

Z legend skyrunningu se pak na trati i podiu Mistrovstí světa v roce 1998 představí Bruno Brunod, Ricardo Mejia a Matt Carpenter.

V pár záběrech uvidíte, jak se tehdy běhalo a že současná trať ve Val d‘Isere přes Grande Motte rozhodně nemá rekord v nejvyšší dosažené výšce v skyrunning závodu v Evropě. Zde se běželo přes vrchol Breithornu ve výšce 4165m.

O tom, že i v minulosti existovali běžci, kteří by mohli dnes konkurovat Kilianu Jornetovi svědčí například neuvěřitelné výkony Matt Carpentera na Pikes Peak Marathon.

Nejenže se zde stal dvanáctkrát vítězem, ale je držitelem traťového rekordu, který snad nebude nikdy překonán.

Pro srovnání. V roce Matt běžel nahoru za 2:01:06 a dolů za 1:15:33. Rekordem tak je neskutečný čas 3:16:39. Když zde v roce 2012 zvítězil Kilian dosáhl nahoru čas 2:18:45 a dolů 1:21:41. Celkově tedy 3:40:26. I když ten horší čas je asi ovlivněn i tím, že na Kiliana v tom roce nikdo moc netlačil a druhý Alex Nichols skončil skoro sedm minut za Kilianem, přesto rozdíl mezi Kilianem a Mattem 23 minut a 47 sekund je propast.