MCRSkyMarathon2016Letos se máme opravdu na co těšit. Kromě nárůstu závodů v Česku, kromě závodů SWS, z nichž některé jsou už dlouho před startem beznadějně vyprodané, kromě záplavy dalších krásných závodů v horách nás čeká letos i pět mistrovství v skyrunningu.

Začneme těmi českými a představíme si i nové trofeje pro první tři závodníky a závodnice na jednotlivých závodech. Mezi těmito závody najdeme i přes krátkou historii českého skyrunningu stálice, jakými jsou Hyundai Perun SkyMarathon® a Lysohorský čtyřlístek.

Perun si stále jasně drží pozici nejtěžšího českého SkyMarathonu a s Makyho pořadatelskou precizností je MČR v SkyMarathon® v dobrých rukou. Navíc se jedná o závod v termínu, kdy hlavní sezona v Alpách a Pyrenejích ještě nezačala a je zde tedy velká šance na velmi kvalitní konkurenci, ve které se ještě mohou vyjasnit i nějaké poslední pozice v repre týmu pro následné MS ve Španělsku resp. U juniorů a kategorie U23 v Itálii.


Trofeje pro MČR v SkyMarathon®

Trofeje pro MČR v SkyMarathon®


S tím, jak letos přibyl počet SkyRace® v české termínovce, nabízí se idea vyhlásit pro příští rok MČR i v této disciplině. Budu rád za vaše názory v diskusi pod článkem.

O měsíc později následuje MČR v Ultra SkyMarathon® na L4L, který se odehraje také již potřetí v režii bráchů Luďka a Libora Bednarzových, tentokrát místo vzačátku srpna o dva měsíce dříve. I zde kromě bojů o mistrovský titul budou mít mladí závodníci poslední šanci se ukázat před svým mistrovstvím světa.


Trofeje pro MČR v Ultra SkyMarathon®

Trofeje pro MČR v Ultra SkyMarathon®


Je trochu škoda, že kromě L4L a Nezmara Ultra v Česku nemáme žádný další Ultra SkyMarathon®. Pravděpodobným důvodem asi bude fakt, že kratší trať se přeci jen snáze prosadí přes ochranáře, myslivce a další orgány. Přitom vytyčit krásnou a těžkou trať by nebylo tak obtížné, pokud by pořadatelé nebyli tak svázáni všemi možnými omezeními.

Posledním českým mistrovstvím pak je MČR v SkyRace® Juniorů a kategore U23, které se premiérově odehraje v Krkonoších. Vedle Krkonošského SkyMarathon®, který již loni figuroval v Skyrunner® Czech Series bude původní 15km trať změněna a prodloužena na cca 21km a převýšením kolem 1700m.


Trofeje pro MČR v Junior SkyRace®

Trofeje pro MČR v Junior SkyRace®


Trofeje pro MČR v U23 SkyRace®

Trofeje pro MČR v U23 SkyRace®


Opravdovým vrcholem sezony 2016 pak bude World Skyrunning Championships v Barruera ve Španělsku od 22.7. do 24.7.2016. Podobně jako tomu bylo v roce 2014 v Chamonix, i nyní se zde v rámci tří dnů konají všechny discipliny tedy Vertical Kilometer®, SkyMarathon® i Ultra SkyMarathon®. Již nyní se rýsuje silný základ týmu a o posledních změnách resp. doplnění se bude rozhodovat během jarních závodů v Česku i v zahraničí.

V současné době jednáme o možnosti získání dodatečných startovních slotů především pro Sky a Ultra a věřím tedy, že ti, kdo budou mít na toto MS výkonnost se tam dostanou.

Jen týden po MS ve Španělsku se odehraje tentokrát již první oficiální Youth World Skyrunning Championships v Itálii na Gran Sasso. Závodit se zde bude v pátek na trati Vertical Kilometer® a v neděli na SkyRace®. Kromě hodnocení jednotlivých disciplin se hodnotí i kombinace součtem dosažených časů v obou disciplinách a dále se vyhodnocuje soutěž týmů, kde rozhodují získané medaile.

Na rozdíl od rozdělení, které praktikujeme v Česku, se na MS bude závodit ve třech věkových kategoriích Youth A 16-17 let, Youth B 18-19 let, U23 20-23 let.

Jistou nominaci na toto MS mají tři nejlepší z loňského nultého ročníku, kteří přivezli medaile. Tedy Tomáš Lichý, Lucie Luštincová a David Novák. O dalších místech se bude rozhodovat v jarních závodech ATEX Skyrunner® Czech Series Junior. Bude se jednat o závody Ještěd SkyRace®, Perun SkyRace® a L4L SkyRace®. Máme zájem obsadit všechny věkové kategorie, takže cesta do juniorského repre týmu je otevřená každému kvalitnímu závodníkovi nebo závodnici. Protože ve startovkách prvních dvou závodů vidím i jména těch, koho jsem ve výsledcích jiného skyrunning závodu zatím neviděl, budu rád, když mě ti, kdo mají zájem bojovat o nominaci budou kontaktovat s případnými dotazy.

O tom, že toto MS bude kvalitně zorganizované svědčí loňský ročník. Že mu mladí závodníci přisuzují velký kredit pak vypovídá i preference Tomáše Lichého, který i přes nabídnutou nominaci do Španělska upřednostnil toto MS v Itálii. Faktem je, že při výkonnosti Tomáše je zcela reálné, že by mohl vážně bojovat na tomto MS o podiové umístění.