Skyrunner-World-Series-Logo-transparentTento rok jsme si museli na termínovku SWS počkat ještě déle než loni.

Při jejím vytváření to není jednoduché a ISF musí balancovat mezi mnoha aspekty, které jsou často protichůdné.

Je třeba, aby závody byly pokud možno rovnoměrně rozděleny do relativně krátké sezony.

AKTUALIZOVÁNO 28.12.2015

SWS již není jen soutěží, která by se týkala hlavně Evropy a je tedy nutné, aby v ní byly zastoupeny závody i na jiných světadílech. Severní Amerika, Asie i Austrálie a Oceánie již dnes mají na svém území svoje skyrunning asociace a federace, často i velmi dobré závodníky a závodnice a po právu si přejí mít nějaký závod i na svém kontinentu. Pro rok 2016 se nedostalo na Austrálii.

Letos se se zájmem o zařazení závodu do SWS přihlásilo ještě mnohem více pořadatelů než v minulosti. To svědčí o vzrůstající popularitě tohoto sportu, ale na druhou stranu ISF musela ze všech vybrat ty, kdo dávají jistou záruku kvalitní organizace, zajištění všech podmínek, které ISF na pořadatele klade.

V neposlední řadě je třeba přihlédnout i k zájmu partnerů ISF. Jistě by nebylo přijatelné, aby všechny nebo valná většina závodů v SWS měly jen jednoho hlavního partnera a sponzora.

Nyní tedy máme před sebou konečnou termínovku závodů SWS 2016, ke kterým se nebude jako v 2015 připočítávat výsledek World Skyrunning Championships.

Přinesla řadu očekávaných závodů, ale i několik překvapení, kterým se společně s dopadem na českou reprezentaci a české závodníky budu věnovat v druhé části článku po prezentaci kalendáře pro rok 2016. Tuto část doplním průběžně, takže si tento článek zobrazte i opakovaně.

Ze zařazených závodů do SWS budou do hodnocení jednotlivých disciplin i do celkového hodnocení započítány nejlepší dva výsledky z kategorie Sky Extreme, tři z kategorie Ultra, čtyři z kategorií Sky a stejně tak čtyři z VK. 

Dvacet šest závodů v deseti zemích napříč třemi kontinenty.

Skyrunner® World Series 2016

SKY

April 30 – Yading Skyrun – 29 km, Sichuan – China
May 22 – Maratón Alpina Zegama-Aizkorri – 42 km, Zegama – Spain
June 26 – Livigno Outdoor Race Experience – 30 km, Livigno – Italy
July 17 – Dolomites SkyRace® – 22 km, Canazei – Italy
July 31 – SkyRace® Coma Pedrosa – 22 km, Andorra
August 20 – Matterhorn Ultraks 46K – Zermatt – Switzerland                 
September 4 – The Rut 25K – Big Sky Montana – USA
October 15 – Limone Extreme SkyRace® – 23 km, Limone sul Garda – Italy

SKY EXTREME

August 7 – Tromsø SkyRace® – 50km, Tromsø – Norway
August 28 – Kima Trophy – 50 km, Valmasino – Italy
September 18 – Glen Coe Skyline – 53 km, Glen Coe – Scotland

ULTRA

May 7 – Transvulcania Ultramarathon – 75 km, La Palma – Spain
June 4 – Ultra SkyMarathon® Madeira – 55 km, Madeira – Portugal
July 10 – High Trail Vanoise – 68 km, Val d’Isère – France
September 4 – The Rut 50K – Big Sky,  Montana – USA
September 24 – Ultra Pirineu – 110 km, Bagà – Spain

VK

May 5 – KM Vertical – La Palma – Spain
June 24 – Santa Caterina Vertical Kilometer – Sondrio – Italy
July 10 – Kilomètre Vertical Face De Bellevarde – Val d’Isère – France
July 15 – Dolomites Vertical Kilometer® – Canazei – Italy
August 5 – Blaman Vertical – Tromsø – Norway
September 2 – Lone Peak Vertical Kilometer® – Big Sky, Montana – USA
October 14- Limone Extreme Vertical Kilometer® – Limone sul Garda – Italy

WORLD SKYRUNNING CHAMPIONSHIPS

22.-24.7.2016 – Barruera, Španělsko

http://www.buffepicrun.com/trail/en/

Skyrunner® World Series ceny

V konci sezony bude rozděleno 36,000Euro mezi šampiony v každé disciplině (stejně pro muže i ženy).

Budou uděleny medaile a tituly v každé disciplině. Bude rovněž hodnoceno umístění týmů, kde se z každé discipliny počítají pro tým nejlepší tři muži a jedna žena.

Skyrunner® World Series ranking

Hodnocení: Do hodnocení budou započítávány maximálně dva nejlepší výsledky z kategorie Sky Extreme, tři nejlepší z kategorie Ultra a čtyři z kategorií Sky a VK.

Ranking body ve finálovém (posledním) závodě každé discipliny serie budou navýšeny o 20%.

Ranking body od prvního místa sestupně: 100-88-78-72-68-66-64-62-60-58-56-54-52-50 a dále po dvou bodech do 30. místa v mužích a do 15. místa v ženách.

Team ranking SWS

Pořadí týmů bude vyhodnoceno na základě součtu bodů tří nejlepších mužů a první ženy v konečném pořadí SWS v každé jednotlivé disciplině.

V roce 2015 jsme v tomto hodnocení dosáhli na naprosto skvělé třetí místo, kdy náš Czech Skyrunning Team předstihly jen velmi silné týmy Salomon a La Sportiva.

Komentáře k SWS

A začnu novinkami v SWS 2016. Přibyly nové závody, které určitě oživí tu skupinu již tradičních, které se v SWS objevují opakovaně.

V SKY serii najdeme hned tři nové závody a určitě stojí za pozornost.

V konci dubna se odehraje premiéra závodu SkyRace na pevninské Číně v pohoří Sičuan. Závod s délkou 29km se na dostane do závratných 4700m. Web závodu v okamžiku zveřejnění kalendáře SWS není k dispozici a bližší informace zatím nemám. Závod to bude jistě zajímavý a i jen tou vysokou nadmořskou výškou netypický. Pravděpodobně však dostupný především elitním běžcům a běžkyním z bohatých firemních týmů, které budou moci této špičce uhradit cestu a pobyt. Pokud bych zde ve výsledcích našel někoho z Česka a ještě snad z naší špičky, bylo by to pro mě velké a milé překvapení.

Také třetí závod v pořadí SKY serie, který odstartuje v Livignu v konci června (tedy asi měsíc po proslulé Zegama-Aizkorri) neměl v době zveřejnění kalendáře dostupný web (byl ve stavu výstavby/údržby). Není tedy o něm možné toho moc říci, snad kromě toho, že za závodem stojí skvělý běžec Marco de Gasperi, který by měl být zárukou kvality závodu a především tratě.

V konci července, tedy jen týden po MS v Barruera se koná v blízké Andoře SkyRace® Coma Pedrosa. Kdo někdy byl na Ronda del Cims, nejvyšší horu Andorry zná. Přes ni tedy vede velmi náročný závod s délkou 21km a převýšením cca 2300m. Na trati přes Comapedrosu se běželo v rámci SWS již jednou a to v roce 2009. Nevím, jestli letošní trať bude zcela totožná (spíše ne) ale určitou představu o terénu si lze udělat z následujícího videa.

V nově otevřené Sky Extreme serii najdeme kromě již známého závodu v Tromso a Trofeo KIMA hodně zajímavý závod na skotské vysočině Glen Coe Skyline. Tento závod v půlce září je hodnocen po letošní účasti Emelie Forsberg jako jeden z nejhezčích a nejtěžších, které absolvovala. Závod obsahuje mnoho pasáží, kde závodníci potřebují nejen nohy, ale i ruce. Určitě velmi dobře naplní ideu této nové serie, tedy co nejtěžší a extrémně technickou trať.

V Ultra Sky serii je vidět jediný nováček mezi závody. Je jím v začátku června Ultra SkyMarathon® Madeira s působivými parametry 55km/4000m. Největší překážkou širší účasti našich běžců bude asi cena letenky na Madeiru. Jinak si myslím, že to bude těžký a krásný závod v divokém vnitrozemí tohoto portugalského ostrova.

U Vertical serie je jediný nový závod, který je pořádaný souběžně s závodem Sky serie v Livignu. Podobně i pro tento závod zatím nefungovaly stránky, takže podrobnější informace snad později.

Zde budu případně dále doplňovat další komentáře a poznámky k SWS ….

Prosím rovněž všechny aktuální členy širšího repre výběru, ale i ty závodníky, kteří by se do něj pro rok 2016 případně rádi ještě dostali, aby mi poslali na e-mail sam(at)skyrunning.cz svoji zpětnou vazbu a názor na jejich případnou účast na některém ze závodů MS případně i SWS. Pomůže mi to v tom, že budu mít určitou představu, kdo o tyto akce projevuje vážný zájem a v případě nominace mi na poslední chvíli neodmítne účast.