SAM_8396_smallAno, sezona 2015 byla pro český skyrunning opravdu úspěšná. Úspěšnější než bych mohl v těch nejodvážnějších snech před sezonou čekat. Nevěřím ani, že by v podobné výsledky týmu věřil kdokoli ze závodníků nebo kdokoli jiný.

Úspěšná byla ve více ohledech. Zkusme si ji tedy zreakpitulovat a zhodnotit.

České skyrunning závody

V roce 2014 jsme měli v Česku 4 závody. Dva na distanci SkyMarathon® a dva v Ultra SkyMarathon®.


SAM_6987_small


V roce 2015 jsme pak již měli naplánováno závodů sedm 2x SkyMarathon®, 3x Ultra SkyMarathon® a 1x SkyRace®. Bohužel z důvodů vyšší moci a kalamity po letní vichřici se jedno Ultra a SkyRace® na Kraličáku neuskutečnily.


SAM_9623_small


O tom, jakou si tento typ závodů a tento sport získává popularitu nejen ve světě ale i u nás, svědčí fakt, že pro rok 2016 již máme přislíbeno a uvedeno v termínovce 14 závodů v Česku a pravděpodobně jako první na světě oficiálně otvíráme národní Skyrunner® Czech Series JUNIOR s osmi tuzemskými závody.


SAM_9797_small


Velké díky patří všem pořadatelům, kteří se organizaci těchto závodů věnují, dávají tomu spoustu svého času a dokázali z nuly vybudovat krásné závody s rostoucí kvalitou a z toho resultujícím i rostoucím počtem závodníků. I bez vysokých hor jsou schopni postavit náročné tratě, které si minimálně v parametrech délky a převýšení nijak nezadají se závody v zahraničí. A podle mých zkušeností by mohly tyto závody být po organizační stránce nebo alespoň některých jejích aspektech někdy těmto závodům v zahraničí vzorem.


NezmaOtevrelKrchova


NezmarVyhlaseniMuziUltra1


NezmarVyhlaseniZenyUltra1


Děkuji ale i všem závodníkům a závodnicím, kteří se do závodů, které zde v Česku donedávna vůbec nemohli zkusit, vrhají s ohromnou chutí a nadšením a dávají tomu všemu smysl. A ty díky patří nejen těm na špici, ale všem, kdo se postaví na startovní čáru a dokončují třeba hodiny po vítězi. Když vidím, jak stále častěji pak vyjíždějí naši běžci poté, co je zaujmou skyrunning závody v Česku do Alp či Pyrenejí a stále častěji zde i dosahují úspěchy, cítím, že to má smysl.

JUNIOŘI

V roce 2014 se na ISF mítinku v Chamonix zmiňovala potřeba podpory mladých závodníků ve skyrunningu. Letos se tato podpora prezentovala tzv. nultým Mistrovstvím světa Juniorů nebo také „Youth Test Event ISF“, které se odehrálo v létě v Itálii v rámci závodu Gran Sasso SkyRace®.


IMG_0012


I díky podpoře organizátora se nám podařilo ve velmi krátkém čase dát dohromady český juniorský výběr a na tuto akci jej poslat. I přes ne tak velkou konkurenci, jakou lze čekat již na prvním oficiálním Mistrovství světa plánovaném na rok 2016, je výborné, že se našim mladým podařil výborný výsledek a v podání Lůcy Luštincové a Davida Nováka jsme brali bronzové medaile za SkyRace® i Vertical Kilometer®.


IMG_0370


IMG_0518


Tomáš Lichý, který se letos velmi dobře prosadil i ve velké konkurenci SWS pak zde vybojoval stříbrné medaile za výborným italským závodníkem Nadirem Naguetem, který se rovněž prosadil v SWS patnáctým místem na VK.


IMG_0820


Je to velký příslib pro budoucnost a věřím, že již na prvních jarních závodech na Ještědu a Perunu, případně na L4L uvidíme nejen již známé tváře, ale i nové běžce, kteří se pokusí do reprezentace na MS dostat. Především bych uvítal větší účast mladých dívek a u kluků i v kategorii 16-19 let, odkud v příštím roce někteří dobří přejdou do U23. Na těchto třech závodech se rozhodne o konečné nominaci na MS v Itálii.


IMG_0851


Czech Skyrunning Team

CzechTeamSkyrunningLogoLetošní tým mě doslova příjemně šokoval. Ze sedmnácti jmen reprezentantů, kteří startovali alespoň na některém závodě ME nebo SWS bodovalo 15 jmen (10 mužů a 5 žen). Naprosto neuvěřitelné a svědčí to zvyšující se úrovni českého skyrunningu a rozšiřování doposud úzké špičky na mnohem širší pole. Navíc Zuzka Krchová, která nebodovala, se bohužel již na ME na Zegama-Aizkorri zranila na pozici, kdy měla k bodům velmi blízko a věřím, že když ne tam, tak v případě možnosti startu ještě na jiných závodech by na body rovněž dosáhla. Jednoznačně skvělý a velmi překvapivý výsledek, který dává jasně najevo, že máme v Česku běžce a běžkyně, kteří jsou schopni konkurence i na světových závodech.

Většina totiž nebodovala náhodně pouze v jednom závodě, ale přivážela body ze závodů SWS opakovaně.

5x – Anka Straková

4x – Honza Havlíček, Vítek Otevřel (za zmínku stojí, že jako jediný dokázal bodovat ve všech třech disciplinách)

3x – Honza Bartas, Zdenda Kříž, Tomáš Lichý, Iva Milesová

2x – Ondra Fejfar, Míša Mertová

1x – Tomáš Bystřický, Aleš Palko, Pavel Paloncý, Honza Zemaník, Zuzana Urbancová, Lada Zrzavecká

Kromě této řady individuálních úspěchů jednotlivých běžců na konkrétních závodech, je nutné vypíchnout některé více vyčnívající.

Jako první určitě uvedu nádherné třetí místo Anky Strakové na Euro Champs v Ultra Sky na ITT ve Val d’Isere, kde je doslova vybojovala a vydřela v posledním seběhu. Bylo to historicky vůbec první umístění někoho z Česka na bedně na nějakém šampionátu Evropy nebo světa.


ITT_AnnaStrakova

Použito s laskavým svolením Ian Corless (iancorless.org)


 

AnkaITT_3401


 

AnkaCilITT2015


Zde však úžasně zabojoval celý tým a po sedmé pozici v průběžném pořadí týmů (po Sky a VK) se vyšvihl na celkové čtvrté místo v týmech hned za vítězné Španělsko, Itálii a Francii. To, že se na bodovaných místech umístili čtyři muži a dvě ženy (19. Honza Bartas, 26. Aleš Palko, 30. Vít Otevřel, 32. Pavel Paloncý, 3. Anka Straková, 6. Míša Mertová) považuji za jasně nejlepší týmový výsledek v jednotlivém závodě nejen tohoto roku, ale i celé krátké historie českého skyrunningu.


 

Použito s laskavým svolením iancorless.com

Použito s laskavým svolením iancorless.com


IMG_8919__OK


SAM_8345_small


SAM_8351_small


SAM_8364_small


Zcela výjimečný výkon pak předvedl na finále SWS v Ultra Sky na Ultra Pirineu Zdenda Kříž. V nabité konkurenci zde doběhl na skvělém devátém místě jen 30 sekund za celkovým vítězem celé SWS Ultra Sky Luisem Albertem Hernandem. Famózní. I tento výborný výsledek mu pak pomohl k 17. místu v celkovém hodnocení SWS Ultra Sky (dva body za Kilianem :) )


ZdenekKrizUltraPirineu2015_1


ZdenekKrizUltraPirineu2015_Cil1


V chlapech se do desítky na závodě SWS dostal ještě Ondra Fejfar, který do repre týmu naskočil až v průběhu sezony, ale svým bodovým ziskem za 14. místo v Hong Kongu (Lantau 2 Peaks) a devátým na VK v Limone mu v celkovém pořadí hodně pomohl.


zavod1


Tomáš Lichý je pro český skyrunning jednoznačně objevem roku. Nejen že zvítězil na MČR na Perunu a udělal nejlepší výsledek na Youth Test Event v Itálii, ale výrazně přispěl bodově i týmu v SWS, když především na finále SWS v Limone výborně zaběhl jak na VK (12.) tak i o den později v ještě nabitější konkurenci Sky (18.).


SAM_9925_small


Honza Bartas dal do letošní sezony opravdu hodně. Soustředil se na svou hlavní disciplinu Ultra Sky a do posledního závodu Ultra Pirineu měl velmi reálnou šanci na celkové 10. místo v SWS. Bohužel nedostatečné zregenerování po Trans Alpine mu neumožnilo UP dokončit. Přesto s třemi bodovanými závody skončil na výborném 18. místě, které by určitě před sezonou bral všema deseti.


SAM_7977_small


Míša Mertová po ne zrovna povedeném začátku sezony se rozběhla do výborné formy. Její šesté místo na ME ITT bylo první předzvěstí a sezonu zakončila výborným výkonem na Sky v Limone, kde finišovala na sedmém místě jen sekundu za výbornou Američankou Megan Kimmel, která ještě před závodem měla zcela ve svých nohách celkové vítězství v SWS Sky.


SAM_9857_small


Většina běžců se zúčastnila ne jednoho, ale více závodů SWS a bojovali i o své individuální celkové pořadí v SWS jednotlivých disciplin.


IvaMilesovaITT


Ani tady se Czech Skyrunning Team neztratil a tolik závodníků v konečném pořadí jsme ještě neměli (níže uvedu jen muže do 100. místa a ženy do 50. místa – další pořadí naleznete v kompletních tabulkách pořadí).

SKY

13. Anna Straková 181,6

94. Tomáš Lichý 50,4

98. Ondřej Fejfar 50

(Kompletní výsledky)

VK

10. Iva Milesová 164

18. Jan Havlíček 131,6

28. Tomáš Lichý 86,8

37. Ondřej Fejfar 72

(Kompletní výsledky)

ULTRA SKY

10. Anna Straková 154,8

44. Michaela Mertová 66

Lada Zrzavecká 62,5

Zuzana Urbancová 60

17. Zdeněk Kříž 118

18. Jan Bartas 110

85. Vít Otevřel 58,4

(Kompletní výsledky)

V SWS se hodnotí i pořadí týmů. Zde se z konečných výsledků každé discipliny vezmou v týmu tři nejlepší muži a nejlepší žena a jejich bodové zisky se sečtou.

A po počáteční chybě ve výpočtu u ISF a naší reklamaci je to nyní oficiálně potvrzeno, že Czech Skyrunning Team skončil v týmové soutěži SWS 2015 na třetím místě se ziskem 1211,6 bodů za giganty skyrunningu týmy Salomon a La Sportiva, se kterými se podmínky našeho týmu a možná podpora pro naše závodníky nedá srovnávat.

Kompletní výsledky hodnocení týmů SWS 2015

Toto je úspěch, který je zcela srovnatelný, nebo možná ho lze i stavět nad čtvrté místo týmu na ME. Před sezonou naprosto netipovatelná záležitost …

Kdo jak k tomuto skvělému úspěchu přispěl ?

SKY

LICHÝ TOMÁŠ 50,4

FEJFAR ONDŘEJ 50,0

ZEMANÍK JAN 36,0

STRAKOVÁ ANNA 181,6

CELKEM SKY 318 bodů a 9. místo

VK

HAVLÍČEK JAN 131,6

LICHÝ TOMÁŠ 86,8

FEJFAR ONDŘEJ 72,0

MILESOVÁ IVA 164,0

CELKEM VK 454,4 bodů a 3. místo

ULTRA SKY

KŘÍŽ ZDENĚK 118,0

BARTAS JAN 110,0

OTEVŘEL VÍT 56,4

STRAKOVÁ ANNA 154,8

CELKEM ULTRA SKY 439,2 bodu a 3. místo

CELKOVĚ ZA VŠECHNY DISCIPLINY 1211,6 bodu a 3. místo

Celá tabulka bodových zisků členů Czech Skyrunning Team do SWS 2015

Co říci závěrem … Díky. Opravdové a upřímné díky za nádhernou sezonu a vše, co jsme v ní mohli zažít. Díky za vaše odhodlání bojovat v skyrunningu se světovou špičkou i bez možnosti být denně ve vysokých horách. Bez podpory bohatých týmů v situaci, kdy vás to všechny stálo nejen spoustu času, který skyrunningu jistě dáte rádi, ale i peněz, které už bohužel nemá každý v potřebném množství. V situaci, kdy většina z vás má svou práci, studium, někteří rodiny a jestliže se naše asociace mohla pro vaši skromnou podporu finančně spoléhat jen na členské příspěvky a dary od sponzorů nebo i drobnějších dárců, jsou letošní výsledky malým zázrakem.

BohemiaIndustry_BlackGrey2RJá věřím, že s většinou z vás se v Czech Skyrunning Teamu setkám i v příštím roce, roce World Skyrunning Championships ve Španělsku i prvního oficiálního MS juniorů a věřím, že s příchodem nového generálního partnera asociace i reprezentace – firmy Bohemia Industry – se situace možné podpory celkově zlepší.

Děkuji tedy za vstřícnost a korektní jednání Janu Mynářovi jako zástupci Bohemia Industry a věřím, že svého nového partnera svými výsledky v příštím roce nezklameme.