SAM_9645_smallV sobotu 8.8.2015 se v Krkonoších odehrál první skyrunning závod v těchto nejvyšších českých horách. Pořadatelská agentura Sport Group to jistě neměla jednoduché prosadit v KRNAPu trať, která by byla dostatečně tvrdá, pěkná a zajímavá.

Martin Dvořák ale má jasně schopnost umění možného a tak vznikl nový závod, nová trať, která určitě nenudila. Ve spojení s tropickým počasím, které se nevyhnulo ani horám, závod dal zabrat doslova všem. Těm na špici pole i těm, kdo do závodu šli s cílem dokončit.

Jak se již před závodem předpokládalo, především druhá a těžší polovina závodu řádně zamíchala pořadím a pro řadu běžců byl jejich konečnou pohled na sjezdovku Stoh vzdušnou čarou velmi blízko k cíli, ale po trati ještě s dvěma pěknými kopci.


SAM_9645_small


Zde skončily šance i do té doby výborně běžícího Honzy Mrázka.

S tratí, která měla slušné převýšení, ale přeci jen neměla velkou technickou náročnost terénu obvyklou z Alp nebo Pyrenejí se jasně nejlépe vyrovnal Vít Pavlišta, který využil svůj rychlostní potenciál. Svými výkony na rovině (především na maratonské vzdálenosti) jasně převyšuje ostatní závodníky ve startovním poli a na běhatelných úsecích to musí být znát. Vít má i řadu zkušeností z klasických běhů do vrchu, takže již na startu to byl jasný favorit číslo jedna.


SAM_9692_small


Tuto roli favorita potvrdil přesvědčivým vítězstvím, když náskok na druhého Miloše Kratochvíla činil v cíli skoro 19 minut. Kdyby Vít měl chuť zkusit i nějaký skyrunning závod v zahraničí, bylo by to jistě hodně zajímavé, kam by ho jeho rychlost ve výsledcích posunula. Neznám jeho plány, ale takový finálový závod Skyrunning World Series v Limone v půlce října, kde se sejde celá světová špička a kam jen z Česka se chystá už dnes více než dvacet běžců a běžkyň, by byl pěkným testem. Třetí pak doběhl mladý Adam Chloupek a byl bych hodně zvědavý na jeho srovnání se specialisty na skyrunning v těžším terénu. Možná má potenciál na dobré výsledky.


SAM_9702_small


SAM_9706_small


V ženách opravdu výborným výkonem zcela přesvědčivě zvítězila Kateřina Matrasová, když doběhla jako pátá v celkovém pořadí a druhou Barboru Nekolovou za sebou nechala o víc než 40 minut. I u ní vidím velký potenciál pro skyrunning. Předpokládám, že její orienťácké zkušenosti s během v terénu by mohly stačit na dobrou schopnost běhu i v těžkém horském terénu. Kdyby měla zájem zkusit v skyrunningu něco ukázat, i pro ni bych doporučil jako ideální test říjnové Limone Extreme. Třetí v pořadí pak doběhla Zuzka Urbancová, která se již „oklepala“ z těžkého závodu v Tromso jen 6 dní před Krkonošemi.


SAM_9721_small


Pro mě byl velmi zajímavý i přímý souboj dvou běžců, kteří budou pravděpodobně do konce bojovat o celkové vítězství v GARMIN Skyrunner® Czech Series. V sobotu z tohoto srovnání vyšel lépe Aleš Palko, který na 12. místě doběhl o zhruba 23 minut před Honzou Bartasem, který skončil dvacátý. I zde se projevila vyšší základní rychlost Aleše v méně technickém terénu. Na obou se pak ale již projevila jistá únava z náročného programu. Aleš si po krásném výsledku ME ve Val d’Isere na ITT střihl hned další víkend VK i Sky v Canazei a víkend před Krkonošemi se vytrápil na MČR v Beskydech (L4L). Honza Bartas pak po velmi úspěšném ITT měl v programu týden před Krkonošemi náročný závod v Tromso, kde se mu podařilo pěkně bodovat do SWS.

Boj o celkové vítězství v české serii je tedy stále otevřený. V současné chvíli vede Aleš o 820 bodů, ale má o závod více. Protože oba plánují do konce sezony mít započítané 3x Sky, 3x Ultra a 2x VK, bude se pravděpodobně rozhodovat právě až v říjnu v Itálii na Limone.


SAM_9794_small


MUŽI

1 Vít Pavlišta 4:31:30

2 Miloš Kratochvíl 4:50:20

3 Adam Chloupek 4:52:13


SAM_9788_small


ŽENY

1 Kateřina Matrasová 5:02:26

2 Barbora Nekolová 5:42:51

3 Zuzana Urbancová 6:16:34

Kompletní výsledky

Fotografie


SAM_9797_small


42. SIERRE-ZINAL

Stejný víkend jako v Krkonoších se konal již 42. ročník slavného závodu Sierre-Zinal.


 

 

 

Tarcis Ancay

Tarcis Ancay


Na závod si odskočil Kilian Jornet a po boji zvítězil již počtvrté před Wiliamem Rodriguezem z Kolumbie o 4 sekundy, když na Weishornu byl ještě třetí. Docílil tak již čtvrté vítězství v tomto závodě a vyrovnal se tak v počtu vítězství legendám tohoto závodu, jako jsou Pablo Vigil a Anna Straková také se čtyřmi vítězstvími a chybí mu již jen jedno na dostižení ve své době fenomenálního Ricarda Mejii s pěti tituly.


Joe Gray - (C) Ian Corless

Joe Gray – (C) Ian Corless


Z Česka zde o přední pozice přijeli bojovat Robert Krupička a Pavel Brýdl. Robert prokázal svou stále velmi dobrou výkonnost svým devátým místem a je možné jen litovat toho, že se rozptyluje běháním po silnici nebo na stále stejných nepříliš náročných závodech a nejde tam, kde je jeho největší potenciál tedy do skyrunningu. Pavel skončil asi i za svým očekáváním na 26. místě.

Závod žen byl nabit velkými jmény a bylo zajímavé, jak dopadne srovnání již „etablovaných“ skyrunning běžkyň s novou tváří z Keni běžkyní Lucy Wambui Murigi, která krátce před Zinalem překonala rekord na závodě Thyon-Dixence.

Ta nakonec všechny včetně jmen jako Megan Kimmel, Elisa Desco, Stevie Kremer Aline Camboulives, Christel Dewalle a další jasně deklasovala a druhou Megan porazila o šest minut čtvrtým nejrychlejším ženským časem historie, když pod 3 hodiny závod dosud běželo jen pět žen (Angela Mudge, Angeline Joly, Elisa Desco, 4x Anka Straková (dříve pod jménem Pichrtová), Lucy Murigi). Je vidět, že nepříliš technicky náročná trať závodu Sierre-Zinal, dobré prize money a velkorysost pořadatele bude stále víc lákat i běžce a běžkyně z Afriky, kteří zde mohou využít svých rychlostních předpokladů. Bude tedy hodně zajímavé sledovat jesli a kdy se někomu podaří překonat doposud neotřesitelné rekordy tratě, které zde drží Jonathan Wyatt – 2:29:12 (2003) a Anka Straková – 2:54:26 (2008).


Vítězové 2008 - Anka a Marco

Vítězové 2008 – Anka a Marco


MUŽI

1. Jornet Burgada Kilian 2:33.13,7

2. Rodriguez William 2:33.17,8

3. Simpson Rob 2:33.34,9

4. Gray Jo 2:34.35,2

5. Cardona Juan Carlos 2:35.43,0

ŽENY

1. Murigi Lucy Wambui 2:56.40,6

2. Kimmel Megan 3:02.40,5

3. Desco Elisa 3:03.08,6

4. Kremer Stevie 3:04.28,7

5. Camboulives Aline 3:07.03,9

Kompletní výsledky