SAM_8647_smallJiž podruhé se letos na Lysé hoře konalo MČR v Ultra SkyMarathon® v režii týmu kolem bratrů Luďka a Libora Bednarzových. A opět to dopadlo skvěle včetně mnohem příznivějšího počasí než loni.

Obloha byla vymetená, slunce svítilo, ale k loňským tropům to mělo hodně daleko. Poránu dokonce bylo docela chladno a nahoře na Lysé jsem snesl i větrovku. Centrum závodu, start i cíl se oproti loňsku přesunul do Ski Areálu Grůň na chatu Armaturka a bylo to určitě ku prospěchu všeho. Zázemí bylo lepší, kapacita ubytování, parkovišť i občerstvení byly bez problému. Běžci určitě i „ocenili“ zahřátí hned po startu do svahu místní sjezdovky.

SAM_8647_small

Trať závodu byla postavena jak to podmínky a ochranáři umožnili co nejlépe. Na zhruba 65km běžci nastoupali a opět seběhli něco přes 4000m. Škoda, že zde v Česku nejsou podobné podmínky jako mají pořadatelé v Alpách nebo Pyrenejích, kde i v národních parcích mohou trať běžně vést i mimo cesty. Pak by i zde v Česku se daly postavit mnohem krásnější a ještě náročnější tratě. Když navíc podobně jako nyní v Beskydech na Lysé někdo rozhodne o výstavbě horských chodníků, které jsou nepříjemné i pro běžné turisty, pak se člověk nediví že nejen od nich, ale především od běžců slyší nejedno sprosté slovo a nadávku směřovanou na autory toho nápadu. Zkrátka „vše pro lidi“. Nebo možná jen dobrý kšeft za evropské peníze.

Ale zpět k závodu samému.

Po rozpravě vedené Luďkem Bednarzem s humorem jemu vlastním se pole 290 závodníků a závodnic vydalo v 7:00 vzhůru po sjezdovce vstříc čtyřem výběhům na Lysou horu z různých směrů.


SAM_8813_small


SAM_8822_small


SAM_8825_small


Po startu se v čele objevil hned můj tip na vítěze Aleš Palko, ale toto nevydrželo do prvního výběhu nahoru. Zde se objevil s velkým náskokem evidentně s přepáleným začátkem Pavel Šindelek, když se ztrátou za ním běžela dvojice Aleš Palko a Libor Trtek. Budoucí medailisté se pak drželi zatím rozumně zpět. Stejné pořadí bylo vidět i při druhém výběhu na Lysou, ale Petr Žákovský se již vedoucím závodníkům přiblížil a na čtvrtém místě měl minimální ztrátu.


SAM_9175_small


SAM_9179_small


SAM_9186_small


SAM_9190_small


SAM_9194_small


V dalších fázích závodu pak odpadl doposud vedoucí Pavel Šindelek. Na Aleši Palkovi se projevila únava z předchozího náročného programu s velmi kvalitními výsledky z Val d’Isere a Canazei, po 35.km začal ztrácet, ale přesto nezabalil a závod dokončil. Dopředu se výborným výkonem bez krizí dostal Petr Žákovský a postupně si vypracoval obrovský náskok, který byl v cíli přes dvacet minut. Z pole se na druhé místo vypracoval Standa Najvert a podiové pozice doplnil další veterán běžící pěkný vyrovnaný závod Aleš Velička.


SAM_9347_small


SAM_9353_small


SAM_9359_small


SAM_9366_small


V ženách se pořadí pro bednu vykrystalizovalo velmi brzo a v podstatě již po prvním výběhu na Lysou bylo takové, jako pak v cíli.


SAM_8846_small


SAM_8858_small


SAM_8902_small


Ve velmi dobré formě a výborným časem 7:46:56 zvítězila Míša Mertová a po pěkném šestém místu na ME ve Val d’Isere si udělala další radost ziskem titulu mistra ČR pro rok 2015 v Ultra SkaMarathon®. Její celkové umístění na osmém místě včetně chlapů ukazuje na kvalitu tohoto výsledku.


SAM_9222_small


SAM_9245_small


SAM_9290_small


Druhé místo z loňského roku by se na první pohled mohlo zdát, že obhájila stejná běžkyně. Ale opak byl pravdou. Jen si vyměnily role sestry Krejčiříkovy a tentokrát na bedně na druhé pozici stála Denisa Krejčiříková.

Třetí pak zaslouženě doběhla Veronika Tuhovčáková těsně nad osm a půl hodiny, když čtvrtou Ladu Zrzaveckou porazila již o víc než padesát minut.


SAM_9398_small


SAM_9441_small


SAM_9465_small


Co říci závěrem ? Z 290 startujících dokončilo celou trať 210 závodníků a závodnic a to není špatný výsledek. Přesto by asi bylo dobré, kdyby si všichni přihlášení uvědomili, že se jedná o závod a ne turistickou akci. Vím, že pořadatel umožňuje absolvovat i jen menší počet lístků než čtyři, ale toto by měla být spíš alternativa pro případ nepovedeného průběhu závodu. Ne již předem jasná varianta s kterou se počítá už na startu, a která je patrná už po prvním výběhu na Lysou.


SAM_9615_small


SAM_9617_small


Děkuji Luďkovi a Liborovi Bednarzovým za opět výborně připravený závod. Díky patří i všem, kdo jim s tím na trati i mimo ni pomáhali a dali závodu na občerstvení a kontrolách výbornou podporu závodníkům a pomáhali vytvořit atmosféru závodu. Díky také všem závodníkům, kteří se s tratí tu více tu méně úspěšně prali a především pak těm, kteří zde nechali většinu svých sil a bojovali i když to třeba moc nešlo.


SAM_9623_small


Pro všechny, kterým se závod líbil a kteří by si rádi poznamenali a zablokovali termín pro příští rok, je určitě důležitá informace o změně termínu závodu. Dohodli jsme se s Luďkem a Liborem, že v roce 2016 proběhne závod 28.5.2016. Dostane se tak do termínu mimo prázdniny, kdy koliduje i s řadou zahraničních závodů, které mu ubírají kvalitní české běžce. Nebude kolidovat ani s dovolenými běžců, umožní i před sezonou velkých závodů podívat se, jaká je forma naší špičky a případně tak doladit konečnou nominaci na červencové MS v Pyrenejích.

MUŽI

  1. Petr ŽÁKOVSKÝ adidas OUTDOOR team 7:07:51

  2. Stanislav NAJVERT Adidas Team 7:28:17

  3. Aleš VELIČKA Crivit outdoor team 7:30:18

  4. Kamil VYHNIČKA Manin PB 7:34:08

  5. Libor TRTEK adidas OUTDOOR Team 7:35:03

ŽENY

  1. Michaela MERTOVÁ CZECH SKYRUNNING TEAM 7:46:56

  2. Denisa KREJČIŘÍKOVÁ VZS Ostrava 8:16:30

  3. Veronika TUHOVČÁKOVÁ SK Ťapka 8:32:07

  4. Lada ZRZAVECKÁ Den cesty 9:24:39

  5. Eliška VONDRÁČKOVÁ 09:32:50

Celkové výsledky

Fotografie ze závodu