logoEngadinUltraksMnozí z Vás znají, buď startovali nebo letos budou startovat, stejně jako já, na známějším Matterhorn Ultraks. Matterhorn Ultraks je zařazen do seriálu Skyrunner® World Series, ale také do českého skyrunningového seriálu a světe div se, i do švýcarské série. A právě v té švýcarské mu letos přibyl mladší sourozenec v jihovýchodní části Švýcarska, v Engadinu.

Bez uzardění se přiznám, že tuto část Švýcarska, kolem Svatého Mořice, mám asi nejraději; a to tato nádherná alpská země nabízí velkou konkurenci „nej“ lokalit. Sv. Mořic, resp. údolí, ve kterém se nachází, leží v nadmořské výšce 1800 m a kolem se tyčí spousta třítisícovek a sem tam i nějaká „čtyř“, jako třeba Piz Bernina (4049 mnm); červené krvinky se tu množí jedna radost a ne nadarmo zde tráví soustředění nejeden profi sportovec. Údolí samotné je dlouhé zhruba 20 kilometrů (od sedla Maloja do Celeriny) a pokud to protáhneme až do Zernezu, pak je to asi 50. Je tu nepřeberné množství cest, jak pro běhání, tak pro kolo, a to jak po rovině, tak do libovolně prudkého kopce.

9. km - Výstup z ůdolí Roseg na Furcla Surlej

9. km – Výstup z ůdolí Roseg na Furcla Surlej

Samotný Engadin Ultraks startuje v městečku Pontresina, zhruba 10 kilometrů od Sv. Mořice. Pořadatelé nabízeli běžcům 3 trasy: Pitschen (16 km, D+ 1300 m), Media (30 km, D+ 1719 m) a Grand složený s předchozích dvou okruhů (46 km, D+ 3019 m); pořadatelé připravili i dětské závody v Pontresině. Já jsem běžel, jako jediný Čech, Grand verzi; startovní pole čítalo 74 závodníků a celkově se Engadin Ultraksu zúčastnilo přibližně 500 závodníků na všech tratích, takže se jednalo spíše o komorní akci.

10km_Eng UTX 10. km – Piz Bernina v ranním slunci (4049 mnm, vlevo)

10km_Eng UTX 10. km – Piz Bernina v ranním slunci (4049 mnm, vlevo)

Na trati bylo minimum asfaltu, a to jen v Pontresině. Jinak povrch byl opravdu pestrý: od širokých šotolinových cest, až po kamenné moře, takže každý si našel to své. Celá trasa je i přes prudké kopce nahoru i dolů běžitelná, tedy alespoň pro ty nejlepší. Vzhledem k délce a sklonu stoupání i klesání jsou hůlky výhodou.

Po stratu v Pontresině se běželo 7,7 kilometru malebným údolím Roseg, většinou po měkké lesní pěšině a v závěru po široké šotolinové cestě. Ideální na úvodní zahřátí. Od chaty Roseg (1999 mnm) začal první výstup, zhruba 5 km s D+ 700 m, do sedla Fuorcla Surlej (2755 mnm). Odtud seběh po široké cestě na první občerstvovačku u mezistanice lanovky Murtél (2687 mnm) na 13. kilometru. Mimochodem občerstvovačky nabízely vodu, jonťák, čaj a později bujón, ovoce a nějaké další pamlsky; ale spíše byly chudší, než je třeba zvykem v Itálii nebo Francii, nicméně podle mě dostačující sortiment k doplnění energie.

13km_Eng UTX 13. km – Murtél (2687 mnm) mezistanice lanovky na Corvatsch (3451 mnm), 2. občerstvovačka

13km_Eng UTX 13. km – Murtél (2687 mnm) mezistanice lanovky na Corvatsch (3451 mnm), 2. občerstvovačka

Z Murtélu následoval jeden z nejkrásnějších úseků: panoramatický traverz s fantastickými výhledy na jezera v údolí Innu a okolní velikány. Běží se zde po kamenitém trailu, takže je potřeba pozorně koukat, kam člověk šlape. Při jednom kochání se výhledy jsem se rozplácnul na záda, ani nevím jak. Po asi 3 kilometrech za občerstvovačkou se padá prudce dolů přes kamenné moře, kde prověříte svoje kvadricepsy. Dostanete se k horské restauraci u malebného jezírka Hanensee (2200 mnm). Dále se klesá, místy poměrně prudce, po kamenité a kořenovité pěšině k lesnímu kostelíku ve Svatém Mořici na zhruba 22. km. Zde je „picí“ občerstvovačka (jen voda a jonťák). Aby se závodníci nenudili, tak se jde hned zase nahoru; vždyť je to skyrunningový závod. Nejprve se stoupá po měkké lesní pěšině, později širší cestě ve stínu stromů, asi 5 km do výšky 2215 mnm na horskou louku Muottas de Schlaringa. Než k ní doběhnete, otevírají se Vám po levé ruce opět nádherná panoramata na údolí Sv. Mořice. Pouze je potřeba občas koukat pod nohy na kořeny a šutry. Cestou se překračuje hodně horských potoků, kde se dá osvěžit. Z Muottas de Schlaringa spadnete zhruba 3 km do Pontresiny (1805 mnm) o nějakých 400 metrů. První půlka seběhu je prudká a běží se po vymletém singltrailu, cik-cak dolů.

14km_Eng UTX 14. km – Pohled nahoru do sedla Furcla Surlej (2755 mnm, vlevo nahoře)

14km_Eng UTX 14. km – Pohled nahoru do sedla Furcla Surlej (2755 mnm, vlevo nahoře)

Dole před Pontresinou naběhnete na širokou písčitou cestu, abyste přes louky doběhli do centra městečka, kde je další občerstvovačka. Běžci verze Media zde sprintují do cíle; odsud také před námi stratovali závodníci nejkratší, ale o to „výživnějsí“ trasy Pitschen. Na nultém ročníku Engadin Ultraksu vládlo vedro, ostatně, jako ve velké části Evropy. V údolí bylo 28° C, ve výšce kolem 2500 m mohlo být tak 20-22° C. Vzhledem k vedru byl asfalt v Pontresině rozpálený a všechny nápoje na občerstvovačce se blížili bodu varu ? . Přetrpěl jsem horký jonťák a kilometr asfaltu a raději mířil do poslední třetiny. Po odbočení z asfaltu se stoupá prudce po louce pod lanovkou, pak se symbolicky běží kolem místního hřbitova; pozor zde není občerstvovačka! Pak začne opět nekonečné stoupání, předposlední na nejdelší trase. Na 4 kilometrech se překoná cestou na Alp Languard (2326 mnm) zhruba 800 výškových metrů. Nejprve lesem po měkké, ale prudce stoupající cestě. Po vystoupání nad hranici lesa se jde po prašném trailu.

17km_Eng UTX 17. km – Výhled do ůdolí na jezera Silvaplana a Silsersee

17km_Eng UTX 17. km – Výhled do ůdolí na jezera Silvaplana a Silsersee

Cestou se kříží párkrát horská říčka, kde se dá svlažit hrdlo i tělo. Zde nás pořadatelé trochu psychicky potrápili: jakmile vyběhnete z lesa, vidíte nad sebou Alp Languard, kde je chata a občerstvovačka, ale trasa vede stále vzhůru a od tohoto záchytného bodu. Musíte nejprve oběhnout skalnatý hřebínek, odkud je nádherný výhled na údolí od Pontresiny směrem k pasu Bernina s bočními údolími Roseg a Morteratsch, zakončenými ledovci a zasněženými štíty třítícovek. Asi 1,5 kilometru před Alp Languard konečně začnete klesat, s mírným výběhem po překonání říčky, abyste doběhli na kýženou občerstvovačku. Odsud se běží po tříkilometrovém traverzu – „balkónu“ mírně z kopce na Unterer Schafberg (2243 mnm). Toto je další famózní úsek, kde se dá jednak běžet poměrně svižně a k tomu i kochat výhledy. Z Unterer Schafbergu, kam zhruba po 5 kilometrech ještě jednou přiběhnete, začíná poslední, ale o to výživnější krpál na chatu (chamana) Segantini (2731 mnm). Je to zhruba 500 výškových metrů na 2 kilometrech.

25km_Eng UTX 25. km – Výhled na Sv. Mořic

25km_Eng UTX 25. km – Výhled na Sv. Mořic

Trailík se klikatí v nekonečných zákrutách mezi lavinovými zábranami vzhůru a nezbývá, než se vzpírat v hůlkách a občas občerstvit mozek pohledem do údolí. Na Segantini je poslední „picí“ občerstvovačka. Mě zde chytila krátká, ale hustá přeháňka, která mě přinutila obléct bundu. Pak už se běží jen dolů! Nejprve cesta padá po kamenité cestě, později prudce po naskládaných kamenech přes kamenné moře. Po kilometru a půl naběhnete opět na traverz, opět „kochací“, kterým se vrátíte na Unterer Schafberg. Odsud už jen padáte 400 výškových metrů v serpentinách do cíle v Pontresině. Výhodou závodu je podle mě i umístění cíle: poté co vběhnete do městečka, tak Vás čeká jen asi 300-400 m po asfaltu, tudíž žádná závěrečná asfaltová agónie. Navíc je to, až na posledních 30 metrů, celé z kopce.

34km_Eng UTX 34. km – Předposlední stoupání k Alp Languard, v pozadí Piz Languard (3262 mnm)

34km_Eng UTX 34. km – Předposlední stoupání k Alp Languard, v pozadí Piz Languard (3262 mnm)

Když jsem se mentálně připravoval na tento závod, tak jsem si říkal, že parametry jsou téměř totožné s prodlouženou verzí Zermatt maratonu s cílem na Gornergradu; mj. Zermatt maraton se běžel ve stejném termínu, jako MS v horském běhu. Zermatt jsem běžel vloni za 6:42 (46 km, D+ 3000 m), tak jsem si říkal, že Engadin Ultraks dám podobně. Ejhle, jaká mýlka. Profilem je Ultraks určitě náročnější a přirovnal bych ho spíše k Dolomiti Extreme Trailu, kde jsem 53 km šel 10,5 hodiny! První okruh (Media, 30 km) se mi šlo dobře a v Pontresině jsem byl za zhruba 4:40. Ale ta poslední třetina mi trvala další 4 hodiny! Přiznám se, že do kopců mi to v druhé části vůbec netáhlo, zřejmě vliv nadmořské výšky a nulové aklimatizace, takže jsem se vzhůru ploužil jako šnek. Traverzy se mi běžely parádně a seběhy v rámci fyzických možností. S odstupem hodnotím svůj čas 8:40 za slušný; opět jsem nebyl poslední. Epilogem závodu byla veselá příhoda s mojím autem: při odjezdu z Pontresiny umřel můj multivan, takže pro nás musela přijet z Čech odtahovka s náhradním autem. Náladu nám to nezkazilo, alespoň jsme vyrazili v neděli po závodě na pěšárnu, než odtah dorazil do Švýcarska.

43km_Eng UTX 43. km – Nádherný „balkón“ nad Pontresinou; od středu doprava nahoru ůdolí Roseg, prvních 8 km Engadin Ultraks

43km_Eng UTX 43. km – Nádherný „balkón“ nad Pontresinou; od středu doprava nahoru ůdolí Roseg, prvních 8 km Engadin Ultraks

Engadin Ultraks jednoznačně doporučuji! Předpokládám, že příští rok bude na startu dvakrát tolik závodníků. Příští ročník se bude konat 2. července 2016.