EPIC_ogoO mistrovství světa (World Skyrunning Championships) v roce 2016 projevily tři kandidátské země. Itálie, Španělsko a USA. Popravdě jsem byl dost napnutý, kdo bude výkonným výborem ISF vybrán a trochu se i strachoval, že by si to mohli pro sebe „vylobovat“ Američané. Představa nákladů pro tým na takovou výpravu například do již známých míst v Coloradu nebo Utahu mě děsila a neměl jsem moc představu, jak by se tým podařilo kvalitně postavit. Ne každý by měl tolik peněz, aby si větší část nákladů mohl hradit ze své kapsy a bohužel sponzorů, kteří by pokryli takový rozpočet zatím moc nemáme.

buff-epic-run-World-Skyruning-Championships-2016Naštěstí však jsem dostal od presidenta ISF Marina Giacommetiho v neděli 14.6. soukromou informaci a dnes byla potvrzena oficiálně, že pro pořádání MS 2016 bylo vybráno Španělsko, město Vall de Boí a pořadatel známého závodu EPIC BUFF RUN Aigüestortes. Mistrovství se tak dostává zpět jen kousek od míst, kde se konalo v roce 2012 neoficiální mistrovství nazvané SkyGames a v termínu 22.-24. července 2016 se máme na co těšit.

Zhruba 40 minutové video se vším podstatným z této akce doporučuji shlédnout. Nejen proto, že Vertical Kilometer® na této akci se běží z Barruery, kde je centrum závodu EPIC BUFF RUN Aigüestortes a dá se předpokládat, že na stejné trati se poběží i MS v příštím roce, ale především proto, abyste si udělali představu, kam se za pouhé tři roky posunul světový skyrunning. Jak se změnila konkurence, jak kromě VK dnes na ME i MS běhají závody muži i ženy společně, jak se změnila četnost použití holí při závodech. Uvidíte zde ale i některé další skyrunning discipliny, které nejsou na závodech běžně k vidění.

Zde pak najdete zkrácená videa z jednotlivých disciplin.

SkyMarathon®

Vertical Kilometer®

SkySpeed

SkyRaid

SkyBike


Co ale bude čekat závodníky příští rok na MS v centru katalánských Pyrenejí …

Kromě již výše zmíněného Vertical Kilometer®, kde závodníci překonávali na 3km převýšení 1100m to budou Ultra SkyMarathon® a z kratších letošních závodů pak SkyMarathon®.

Ultra SkyMarathon®

105km/8000m

Minimální výška: 1.094 m

Maximální výška: 2.751 m

Maximální sklon: 56,2%

Průměrný sklon: 15,2%



EPICUltraMapa


EPICUltraProfil


O závodě a účasti na loňském ročníku psal Honza Bartas a Zuzka Urbancová.

Mapa a profil: http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7360903

Letos jsou nově přidány dvě kratší tratě a ta delší SkyMarathon® se startem v Espot bude ta, na které se poběží v roce 2016 i MS.

Buff®  Epic Trail SkyMarathon®

42km/3200m


EPICSkyMarathonMapa


EPICSkyMarathonProfil


http://www.buffepicrun.com/trail/en/race-42km

SkyRace®

21km/+1050m, -800m


EPICSkyRaceMapa


EPICSkyRaceProfil


http://www.buffepicrun.com/trail/en/race-21km

Na tomto závodě bude letos startovat mistr České republiky v SkyMarathon® Tomáš Lichý, takže bude mít možnost poznat okolí příštího MS důvěrněji. A možná získáme informace o trati a tomto kratším závodě z první ruky.


Buff® Epic Trail Vertical Kilometer® bude pro specialisty na tuto disciplinu opravdová lahůdka s délkou 4.7 km a převýšením na trati 1,380m. Průměrný sklon je 30.7% a v nejprudších pasážích dosahuje až 50.4%.