LOGO_UM15V polovině dubna začíná prvním pohárovým závodem COPA DE ESPAÑA ULTRATRAIL FEDME.

Závod ULTRA MONTSENY – UM15 je vcelku slušně dostupný i závodníkům z Česka a mohl by být dobrou přípravou na hlavní sezonu v době, kdy v Alpách je ještě tolik sněhu, že jediné, co se zde dá pořádat jsou SKIMO závody.

UltraMontseny1


Závod startuje 11.4.2015 v 6:00 v malém městečku Sant Esteve de Palautordera, které je snadno dosažitelné ve vzdálenosti asi 70km severovýchodně od letiště v Barceloně, poblíž dálnice na Francii.



UltraMontseny2


Z městečka se vybíhá ihned do terénu a převážná část závodu asi 80% se běží v Parc Natural del Montseny, kde trať vytváří jeden velký okruh. Pořadatel v propozicích tvrdí, že závod je 100% trail a když se člověk podívá na mapu, tak těch metrů po asfaltu je zde opravdu zcela minimální počet. Jsou to snad jen krátký výběh po startu a doběh do cíle a pak jen pár přeběhů silnice.


UltraMontseny3


Tento národní park, kterým závod vede, je nejstarší v Katalánsku a je také jedním z nejdůležitějších, protože na relativně malém území se nachází typická rostlinná společenstva pro tři hlavní evropské biomy: středomořský, evropsko-sibiřský a boreoalpino (alpské pastviny). I proto byl v roce 1978 prohlášen organizací UNESCO za biosférickou rezervaci.


ProfilUM15small


Na vzdálenosti 80km běžci nastoupají a opět naklesají 4600m a limit 24 hodin by měl být dostupný i těm trochu pomalejším. Podle videí a fotografií z trati by se zde měly střídat běžečtější úseky s těmi více technickými. Závod by měl být pestrý a tím, že nejvýše se jde zhruba do výšky 1650m, je skoro jisté, že zde již nebude žádný sníh. Ostatně větší šance je zde spíše na opačný extrém, tedy přes den na pořádné vedro.


MapaUM15_gran


Pomineme li občerstvení v cíli, je na trati 10 občerstvovacích stanic a to je opravdu dost na to, aby člověk nemusel moc pití a jídla tahat v pinglu.

Startovné je poměrně rozumných 75 Euro.


UM15_1


A co konkrétně pro mě je na tom závodu extrémně zajímavé, je fakt, že start závodu je cca jeden kilometr od továrny a sídla hlavního partnera mé firmy ve Španělsku (SALICRU S.A.), a tak spojím příjemné s užitečným. V záplavě španělských, katalánských závodníků jsem v tuto chvíli pravděpodobně prvním cizincem přihlášeným do tohoto závodu.


UM15_2


UM15_3


UM15_4


LOGO_UM15big