Skyrunner-World-Series-Logo-transparentPo dolaďování kalendáře vrcholných soutěží skyrunningu vedením ISF tak, aby pokud možno nedocházelo k vážným termínovým kolizím mezi SWS a kontinentálními šampionáty, byla termínovka pro rok 2015 zveřejněna na webu ISF. Přinesla řadu očekávaných závodů, ale I několik překvapení, kterým se společně s dopadem na českou reprezentaci a české závodníky budu věnovat v druhé části článku po prezentaci kalendáře pro rok 2015.

Zásadní novinkou pro Skyrunner® Series 2015 je její další rozšíření do nových zemí a kontinentů a úprava hodnocení SWS. Ze zařazených závodů do SWS 5 SKY / 5 ULTRA / 5 VK budou do hodnocení jednotlivých disciplin I do celkového hodnocení započítány nejlepší tři výsledky z pěti závodů v disciplině, ale nově lze započítat I čtvrtý závod z kontinentálního mistrovství podle volby závodníka.

3+1

Dvacet sedm závodů v pět zemích napříč pěti kontinenty. Africa, Australie a Čína jsou poprvé zařazeny do takových vrcholných soutěží, podobně jako velmi těžký závod v Norsku za severním polárním kruhem.

V roce 2015 jsou ohlášeny podobně jako poprvé loni Skyrunner® National Series (v některých případech to jsou v podstatě kontinentální série) s cílem přiblížit skyrunning závodníkům blíž k jejich domovům a porovnat v dlouhodobé soutěži výkonnost závodníků z jedné země, jednoho regionu. Pro rok 2015 jsou v tuto chvíli jisté následující série: Africa, North & South America, Andorra, Canada, Czech Republic, France, Greece, Italy, Oceania, Poland, Portugal, Russia, Spain.

Skyrunner® World Series 2015

SKY

July 19 – Dolomites SkyRace® – 22 km, Canazei – Italy
August 22 – Matterhorn Ultraks 46K – Zermatt – Switzerland
September 5 – The Rut 25K – Big Sky Montana – USA
October 4 – Suunto Lantau 2 Peaks – 21 km, Hong Kong – China
October 18 – Skyrunning Extreme – 23 km, Limone sul Garda – Italy

ULTRA

May 9 – Transvulcania Ultramarathon – 75 km, La Palma – Spain
June 27 – Mont Blanc 80K – Chamonix – France
August 2 – Tromsø SkyRace® – 45 km, Tromsø – Norway
September 6 – The Rut 50K – Big Sky,  Montana – USA
September 19 – Ultra Pirineu – 103 km, Bagà – Spain

VK

July 10 – Kilomètre Vertical Face De Bellevarde – Val d’Isère – France
July 17 – Dolomites Vertical Kilometer® – Canazei – Italy
August 1 – Tromsø Vertical Kilometer® – Tromsø – Norway
September 4 – Lone Peak Vertical Kilometer® – Big Sky, Montana – USA
October 16 – Limone Extreme Vertical Kilometer® – Limone sul Garda – Italy

SKYRUNNING CONTINENTAL CHAMPIONSHIPS

SKYRUNNING-CONTINENTAL-LOGO-CTL1

EUROPE

May 17 – SKY: Maratòn Alpina Zegama-Aizkorri – 42 km, Zegama – Spain
July 12 – ULTRA: Ice-Trail Tarentaise – 65 km, Val d’Isère – France
June 26 – VERTICAL: KM Vertical, Chamonix – France

AFRICA

July 18 – SKY: Ti DoDo Trail – 25 km, Black River Gorge – Mauritius
July 18 – ULTRA: Xtreme DoDo Trail – 50 km, Le Morne – Mauritius

ASIA

February 7 – SKY: Sai Kung – 26 km- Hong Kong – China
February 7 – ULTRA: Sai Kung – 50 km, Hong Kong – China

N. AMERICA

July 19 – ULTRA: Audi Power of 4 50k – 50 km, Aspen – Colorado
October 3 – SKY: Flagstaff SkyRace® – 39 km, Flagstaff – Arizona
October 4 – VERTICAL: Flagstaff Vertical Kilometer®, Flagstaff – Arizona

OCEANIA

11 April – ULTRA: Buffalo Stampede Ultra SkyMarathon®– 75 km – Australia
12 April – SKY: Buffalo Stampede SkyMarathon® – 41 km – Australia

Skyrunner® World Series ceny

Bude rozděleno $25,000 mezi šampiony v každé disciplině (stejně pro muže i ženy).

SKY: $ 3,000 / 1,500 / 750.  ULTRA: $ 3,000 / 1,500 / 750. VERTICAL: $1,000 / 700 / 300.

Skyrunning Continental Championships

Budou uděleny medaile a tituly v každé disciplině. Další ceny budou ohlášeny dodatečně …

Skyrunner® World Series ranking

* Hodnocení: 3 Skyrunner® World Series závody + 1 Continental Championship závod v každé disciplině

Ranking body ve finálovém (posledním) závodě každé discipliny serie budou navýšeny o 20%.

Ranking body od prvního místa sestupně: 100-88-78-72-68-66-64-62-60-58-56-54-52-50 a dále po dvou bodech do 40. místa v mužích a do 15. místa v ženách.

Team ranking

Bodování týmů bude založeno na bodech získaných jednotlivými závodníky přihlášenými do závodu za daný tým. Započítány mohou být jen nejlepší tři muži a jedna žena v daném závodě v rámci jednoho týmu.

Byl bych rád, kdyby závodníci i ze širšího výběru reprezentace, který bude zveřejněn a případně i postupně upravován, do svých přihlášek na závody SWS uváděli jako tým Czech Skyrunning Team.

V roce 2014 se stalo, že jsme nevyplněním tohoto údaje do přihlášky zbytečně přišli o body do celkového hodnocení a tým se neumístil tak, jak by případně mohl.

Co se dalo čekat, co překvapilo, co nám rok 2015 přinese

SWS

Ve Sky sérii se objevují známé a respektované závody s krásnými tratěmi a výbornou organizací, v některých případech s dobrou tradicí. To jsou určitě Dolomiti SkyRace, Matterhorn Ultraks a již třetí rok po sobě finálový Limone Xtreme. Zařazení alespoň jednoho závodu do USA bylo zřejmě povinností a má logiku, že byl zařazen závod v Montaně, kde se koná i VK a Ultra Sky (rovněž zařazené do SWS). Co však překvapilo je zařazení vlastně neznámého závodu v Hong Kongu, který měl v roce 2014 svoji premiéru. Tento závod s délkou 21km jistě nebude lehký i přesto, že nedosahuje výše než do 900mnm. Má totiž pozitivní převýšení více než 1700m a to znamená přibližně 17% průměrný spád tratě. Přesto moc nečekám, že by se na tento závod někdo z Česka vypravil.

Ultra Sky sérii začíná podle očekávání Transvulcania. Nejen, že je to populární a kvalitně organizvoaný a bohatý závod, ale je pořádaný v termínu, kdy se v Alpách nebo Pyrenejích ještě kvůli sněhu moc běhat nedá a tak se tím vlastně prodlouží sezona skyrunningu.

Po úspěchu MS 2014 nepřekvapí, že byl zařazen Mont-Blanc 80km. Krásný a těžký závod s výbornou organizací v nádherném prostředí okolí Chamonix bude lahůdkou pro všechny milovníky Ultra SkyMarathonu. Zde bych očekával možnost většího zájmu závodníků z Česka. Pozor ale na to, že normální registrace byla změněna na předregistraci s losováním v případě převisu poptávky. Tato předregistrace je otevřena na webu závodu od 10.11.2014 do 16.11.2014. Limit je 1000 závodníků a vylosovaní budou následně vyrozuměni. Kdo máte o tento závod zájem, zvýrazněte si datum předregistrace do kalendáře. Později již nebude možné se přihlásit.

Opět z povinnosti závod v USA a podobně jako u Sky závod v Montaně The Rut.

Po dvou letech se do SWS vrací opět nádherný závod Ultra Prineu (dříve Ultra Cavalls del Vent). Tento závod patří k nejpopulárnějším Ultra v Katalánsku a je vždy vyprodán. O startovní čísla probíhá losování a jsem zvědavý, jak to bude nastaveno letos, je li závod v SWS. Každopádně doporučuji.

Opět určitým překvapením je zařazení závodu, který měl letos premiéru. Jedná se o závod Tromsø SkyRace®, kde je hlavním pořadatelem výborná běžkyně Emelie Forsberg. Tento závod s délkou 45km mohl být do Ultra Sky série zařazen pouze na základě nového znění pravidel ISF, kde se závody do jednotlivých kategorií zařazují nejen podle délky tratě, ale i podle času mužského vítěze. Zde je sice vzdálenost pod limit 50km, ale vítězný čas byl kolem šesti a půl hodiny, tedy například o skoro dvě hodiny horší než čas vítěze na Matterhorn Ultrak, který měří o kilometr více. Letos zde při premiéře dosáhla výborného výsledku Hana Krajníková, která zde zvítězila v ženské kategorii. Závod je daleko, cesta nebude snadná, ale věřím, že se najdou závodníci, kteří o tento závod projeví zájem a zúčastní se. Možná Hana dá i nějaké praktické tipy. Zároveň je třeba připomenout, že nově se zde bude konat i Vertical Kilometer, který je zařazen do VK série a tak se naskýtá šance si zde dát dvojzávod.

VK série a výběr závodů pak dává vcelku logiku a dost dobře doplňuje předchozí.

Série začíná závodem ve Val d’Isere dva dny před závodem Ultra SkyMarathon na ME (Ice trail Tarentaise). Dalším závodem je nádherný VK v Canazei, kde se naskýtá možnost dvojzávodu s Dolomiti SkyRace. Prakticky opakování ME 2013. Následují nový VK Tromsø Vertical Kilometer® opět s možností kombinace s Ultra a VK v Montaně (trojzávod). Finále se odehraje opět v Limone, kde se sezona SWS uzavře.

European Skyrunning Champs

fotos-zegama-aizkorri-2013-4

Zde, alespoň pro mě, došlo k nejzásadnějšímu překvapení. Ne ani tak výběrem závodů. Jsou to všechno skvělé závody s perfektní organizací, popularitou i tradicí. Ale v minulosti byla vždy snaha umístit konání ME nebo MS do jednoho místa maximálně do dvou, kdy Sky a VK bylo organizováno jedním pořadatelem a Ultra případně jiným.

Rickey Gates

Rickey Gates – Ice Trail Tarentaise (IanCorless.com)

V roce 2015 se ME v každé disciplině koná na jiném místě a v jiném termínu. To asi není problém pro jednotlivé špičkové závodníky bohatých „stájí“, kteří se nemusí moc starat o cestovní náklady, ubytování a podobně. Pro náš Czech Skyrunning Team a tedy i pro naši asociaci to jistá komplikace je.

1. První komplikací je to, že člověk nemá neomezenou možnost čerpat volno ve firmě, v práci, navíc když ho chce použít i pro výjezdy na vlastní závody a dovolenou.

2. Je jednodušší zajišťovat cesty a ubytování pro celý tým na jeden termín a do jednoho místa než ve třech termínech a do třech lokalit. Rovněž vzniknou náklady navíc za účast na VK, protože doposud se účast na této trati většinou kombinovala s účastí na Sky.

3. Rozdělením šampionátu do třech oddělených částí se ztratí efekt perfektní atmosféry takové akce v týmu, jaká byla například na MS v Chamonix. Na jednotlivou akci bude nominováno maximálně 6 závodníků, v Chamonix jich bylo 13 nepočítám li doprovod a další příznivce, kteří tam byli s námi.

4. Celkově vzrostou náklady na takto pojatý šampionát pro naši asociaci i samotné reprezentanty. I přesto, že jsme získali pár sponzorů a uzavřeli smlouvu s generálním partnerem asociace i reprezentace s firmou HUDY sport, příjmy do rozpočtu asociace nejsou v tuto chvíli takové, abychom z rozpočtu CZSA byli schopni krýt o moc víc než jsme kryli v tomto roce. Když to shrnu, asociace kryje pro reprezentanty (Czech Skyrunning Team) nominované na závody ME startovné v plné výši a u nákladů na ubytování a cestovní náklady se bude pravděpodobně postupovat podobně jako letos, tedy zpětně budou prováděny refundace podle výsledku konkrétního závodníka. Výše těchto refundací bude závislá od stavu rozpočtu a finančního cash flow v příštím roce. Toto bude specifikováno pro všechny členy širšího repre týmu nejpozději v prvních měsících roku 2015.

MontBlancVK

Každopádně bych rád doporučil všem, kdo by se takové akce jako je ME zúčastnili a nemají jistotu, že budou zařazeni do repre týmu pro daný závod, aby neváhali a v termínech na webových stránkách jednotlivých závodů provedli registraci. V případě, že by se nakonec do finálního výběru dostali, bude jim samozřejmě zaplacené startovné refundováno asociací.

Prosím rovněž všechny aktuální členy širšího repre výběru, ale i ty závodníky, kteří by se do něj pro rok 2015 případně rádi dostali, aby mi poslali na e-mail sam(at)skyrunning.cz svoji zpětnou vazbu a názor na jejich případnou účast na některém ze závodů ME případně i SWS. Pomůže mi to v tom, že budu mít určitou představu, kdo o tyto akce projevuje vážný zájem a v případě nominace mi na poslední chvíli neodmítne účast.