UTVAtrat3Málokde v Evropě se běhá tolik po horách jako ve Španělsku. Závody jsou tu po stránce přírodních, ale i diváckých kulis prostě o něčem jiném než v Čechách. Dal jsem dohromady následující seznam závodů, které si myslím, že buď významem, nebo dostupností, mohou být pro české závodníky zajímavé.

Uvedené závody jsem běžel, či jsme o nic dlouho debatovali s kolegy a mohu je tak doporučit. Obecně bych si dovolil doporučení – pokud budete mít cestu na sever Španělska (Baskicko, Kantábrie či Asturias), vezměte si s sebou běžecké boty. Závodů, i těch krátkých, je tu nepočítaně. A slibuji, že po jednom takovém krosu vám výběh na Hrádek připadne jako dětská hra (a stejně jako já se budete divit, kde jsou na Kunratické všichni diváci…).

6. – 8.3. TransGranCanaria

Sebastie Chaigneau Trans Gran Canaria

Sebastie Chaigneau Trans Gran Canaria

TransGranCanaria

Závody:

  • 17km / 470m+
  • 32km / 818m+
  • 44km / 1.365m+
  • 83km / 4.700m+
  • 125km / 8.500m+

Otvírák sezony s nabouchanou konkurencí. Proběhnutí napříč ostrovem Gran Canaria – pěkná linka (na severu trochu více klikatá, než by bylo nutné), různorodá krajina. V noční polovině závodu čeká na závodníky vlhko a mírná zima. Přes den pak spíše tropické teploty a polopouštní krajina bez stínu. Uváděné převýšení u nejdelší trati je drobet nadsazené. Nenastoupali jsme více, než 6.500m. Jelikož se nejedná o sezonu, ceny ubytování a letenek by teoreticky mohly být nakloněné navštívení.

Web závodu: http://www.transgrancanaria.net/

Články:

9. – 12.4. Madeira Island Ultra Trail

madeira

Madeira

Závody:

  • 17km / 36m+
  • 40km / 873m+
  • 85km / 4.004m+
  • 115km / 6.848m+

Madeira samozřejmě Španělsku nepatří, ale hodně Španělů se na tento závod přihlásí. Pobíhání po schodech na Madeiře, podél starých levad. Líbí se mi krásná linie po hřebeni ostrova ze západu na východ.

Web závodu: http://madeiraultratrail.com/pten/es-ES/

9.5. Transvulcania

Dakota Jones Transvulcania 2012

Dakota Jones Transvulcania 2012

Závody:

  • 26,8km / 2.180m+
  • 44,3km / 1.724m+
  • 73,3km / 4.100m+

Pravděpodobně první závod světové série nové sezóny. Pokud si Kilian nerozmyslí závodění, pak možnost se s ním poměřit. Jednoduchá (netechnická) a logická trať přes celý ostrov La Palma. Krásné počasí, prohřátí kosti. Brutální 18km dlouhý seběh 2.500 výškových metrů a doběh v poledním žáru. Doběh v poledním žáru, ale za podpory celého městečka. Trochu dražší doprava. Pokud bude závod opět v rámci SWS, na startu se objevím.

Web závodu: http://www.transvulcania.com/index.php/es/

Články:

24.5. Zegama – Aizkorri Maratoia

fotos-zegama-aizkorri-2013-4

Zegama – po Sancti Spiritu

Parametry: 42,195km / 2.650m+

Netřeba představovat. Byť dle mého názoru závod mírně přeceňovaný, atmosféra je úžasná. Aby však nedošlo k nedorozumění. Podobně se fandí na všech Španělských závodech. Jiný svět pro bězce z chladného srdce Evropy. Nepříjemností tohoto závodu je nutnost mít opravdu ranec štěstí při losu o startovní číslo.

Web závodu: http://www.zegama-aizkorri.com/es/index_es/

Články: můj

7.6. Maraton Alpino Madrileño

marathonAdrileno

Cuerda Larga

Parametry:  42km/2.650m+

Ideální spojení s návštěvou hlavního města. V červnu je v horách nad Madridem ještě svěže, startovní vesnička není daleko od města. Trasa vede přes nejvyšší kopec Sierra de Guadarama – Peñalara s výškou přes 2500m.

Web závodu: http://www.maratonalpino.com/

12. – 14.6. Travesera Integral Picos de Europa

traveseraIntegralPicosEuropa

Travesera – tam, kde se z chlapců stávají muži

Parametry: 74km / 6.700m+  

Nejtěžší ultra ve Španělsku. Dospělým běžcům se svírá zadek dlouho dopředu, než se na tuto bestii vydají. Na poloostrově není nic vertikálnějšího, nic techničtějšího. Všechny běhy v rámci Andorry Ultra Trail působí vedle tohoto závodu jako proběhnutí v Krčáku. Tady se mění děti v muže, tady chlapi brečí štěstím, že už jsou v cíli. Minimum občerstvení, neběhatelné sestupy po lanech, výstupy sutí a sněhem – kamarád se letos vystoupal do sedla, uklouzl a projel se zpátky dolů 300m po firnu. Povinnost pro všechny milovníky horských běhů – i když o běhu se zde mluvit nedá. K přiblížení obtíží trasy může posloužit výsledek letos v pořadí druhého Manuela Merillase. Závod, ne o 25km delší než Trofeo KIMA (aspirující o titul nejtechničtějšího závodu, běžel 6,5 hodiny), Běžel to 11 hodin. Závod organizují staří horští vůdcové z Picos a pouští ho za každého počasí a podmínek. Už teď se těším nedočkavostí a užívám si svírání žaludku.

Web závodu: http://www.traveserapicos.com/

26. – 28.6. Gran Trail Peñalara

grandtrailpenalera

Gran Trail Penalara

Závody:

  • 62km / 2.750m+
  • 86km / 3.600m+
  • 111km / 5.100m+

Již tradiční závod v okolí Madridu. Velmi běhatelný, z Madridu docela dostupný. Může však už být velké horko, které z poměrně lehkého závodu může udělat pěkné peklo.

Web závodu: http://www.grantrailgtp.com/

18. – 19.7. Ultra Valls d´Aneu

UTVAtrat4

Z tratě UTVA

Závody:

  • 20km / 500m+
  • 44km / 2.550m+
  • 92,30km / 7.344m+

První ze série závodů ve středních Pyrenejích, na západ od Andory. Velmi technický, prý velmi podobný jako Travesera. Spíše žádné cesty, moc se toho nenaběhá. A vysoké hory, kde v jsou v tomto ročním období jsou odpolední bouřky skoro jisté. Na doporučení Anky jen těm zkušenějším milovníkům vertikál.

Web závodu: http://www.ultravallsdaneu.com/

Články: Anka Straková

18. – 19.7. Buff Epic Trail

buffepictrail-31km

Masiv Maladety

Parametry: 110km / 7.000m+

To samé jako předchozí závod jen o údolí více na západ. S parádním horským okolím s šesti románkými kosteli ve Valle de Boí. Krásné zelené Pyreneje. Vysoké hory a v nestabilním červencovém počasí těžké k dokončení (letos 17 ze 100). Ne moc běhatelné.

Web závodu: http://buffepictrail.com/

Články:

25. – 26.7. Trail Aneto Posets

anetoposets

V pozadí Aneto

Závody:

  • 22,5km / 1.230m+
  • 42km / 2.500m+
  • 58km / 3.700m+
  • 109km / 7.000m+

Třetí z těžkých Pyrenejských závodů, ten nejzápadnější. Jsou to závody ve vysokých horách, s minimem možností pro odstoupení či schování se před zhoršením počasí. Spíše pomalejší, technický, málo běhací závod. Tento závod je prý i drobet těžší na orientaci, ale kvalita značení se může rok od roku měnit.

Web závodu: http://www.trail-aneto.com/

19.9. Ultra Pirineu

cavalls2011_1

Cavalls del Vent – Ultra Pirineu

Závody:

  • 42km / 2.658m+
  • 103km / 6.300m+

Podzimní klasika v Katalánsku. Snadná dostupnost z Barcelony umožňuje ochutnat Pyrenejský závod i běžcům z Čech. Pokud ochutnáte některý ze tří výše uvedených, bude se vám Ultra Pirineu zdát celé běhatelné, bez technických úseků. Podle mě ideální závod na začátek s tímto sportem.

Web závodu: http://ultrapirineu.com/es

Články:

16. – 18.10. Desafio Cantabria

desafio1cantabria

Od moře na kopec

Parametry: 89,4km / 6.300m+

Kantabrie je podobný přírodní ráj jako Asturias. Nabízí vše od moře po krásné divoké hory. Tento ultra startuje na pobřeží moře a stoupá se k nebesům. Prvních 20km velmi běhatelných, zbytek už technický v horském terénu. Nejlepšího českého výkonu zde dosáhla v roce 2012 Tereza Čtvrtníčková výborným 2. místem.

Web závodu: http://desafiocantabria.com/

17. – 18.10. Ultra de Gredos

ultragredos

Gredos – španělské Roháče

Parametry: 84km / 5.200m+

Nový závod v kalendáři pro letošní rok. Sierra de Gredos je pohoří na jihozápad od Madridu. Závod velmi dostupný z hlavního města. Gredos připomínají Roháče – centrální část velmi kamenitá, velmi vertikální. Okrajové části krásné běhatelné louky.

Web závodu: http://www.ultratrailgredos.com/