LogoL4listekJiž tuto sobotu 2.8.2014 bude v 7:00 odstartováno historicky první MČR v Ultra SkyMarathon® v rámci druhého ročníku Lysohorského čtyřlístku (L4L).

Co můžeme čekat ?

Po finálních úpravách tratě bude dle mapových podkladů Shocartu čekat závodníky převýšení 4280 metrů nahoru i dolů a délka trasy cca 69.4 km. Pro srovnání asi nejznámější Ultratrail v Evropě UTMB má na 168km převýšení 9600m. Pokud bychom trať L4L přepočítali na vzdálenost UTMB, vyšlo by převýšení 10360m.

L4L-mapa

Takže je vidět, že i v našich nízkých horách se dá vytyčit náročný kurz.

L4L-profil

Když se podíváme do startovní listiny, vidíme, že tam vedle sebe budou startovat jak naši elitní závodníci, kteří budou bojovat o pozice na bedně, ale i řada těch, kteří závod poběží s cílem dokončit v limitu a získat další krásné zážitky z běhu v kopcích.

Lysa hora

Vzhledem k tomu, že závod se koná v plné sezoně, kdy je nabito i v termínovce alpských a pyrenejských závodů, některá jména s šancí na přední umístění zde chybí. Podobně není jasné, kdo všechno ze startovky opravdu odstartuje, protože na FB i na diskusi webu závodu se v poslední době objevila řada nabídek na přenechání registrací z důvodu zranění nebo jiných důvodů.

Přesto věřím, že závod bude mít výbornou úroveň a nejen na špici uvidíme pěkné boje až do cílové roviny. Na víkend je předpověď velmi teplého počasí, které určitě udělá svoje. Bude více než jindy záležet i na občerstvení, rozvržení sil. V 30°C může krize postihnou i nejednoho favorita a naopak dostat do popředí ty, s kým se tolik nepočítalo.

Koho je možné vidět jako favority MČR ?

V mužích se zdá opravdu jasným favoritem Honza Zemaník, který letos běhá ve výborné formě, dosahuje pěkné výsledky i v silné zahraniční konkurenci a pokud udrží svou formu do L4L, já osobně bych ho tipoval na vítěze.

Od Katariny Revayove ... Díky

Od Katariny Revayove … Díky

O další místa na bedně pak čekám velký boj, kdy bude rozhodovat momentální pohoda, rozvržení sil, taktika, jednoduše řečeno každá drobnost.

21614010

Vysoko tedy čekám určitě Petra Míla, Stanislava Najverta, Petra Krále, Marka Navrátila, Aleše Palka nebo Štěpána Skripnika. Ale i všichni další uvedení v abecedním pořadí níže jsou adepty na přední umístění a sám budu s napětím očekávat, jak to celé nakonec dopadne.

MUŽI

Axmann Karel

Bernát Matěj

Braniš Pavel

Kasalík Radim

Kral Petr

Král Václav

Míl Petr

Najvert Stanislav

Navrátil Marek

Palko Aleš

Pilař Lukáš

Řídel Jakub

Skripnik Štěpán

Svoboda Tomáš

Zemaník Jan

Žákovský Petr

Žuška Maky

V ženském závodě se rovněž objevuje několik jmen kvalitních závodnic, které čekám, že budou bojovat o titul a pořadí na pódiu.

SAM_2769_small

Trojicí, kterou já osobně favorizuji je Anka Straková, Klára Rampírová a Denisa Krejčiříková. Všechny tyto členky reprezentace (Czech Skyrunning Team) dokázaly, že to v kopcích opravdu umí. Pokud budou zdravotně v pořádku (všechny se již letos potýkaly s různými zdravotními problémy), nemělo by být vzhledem k jejich předchozím výsledkům pochyb o jejich pozici na prvních třech stupních. Ale bohužel, než jsem stačil dát tento článek na web, dostal jsem informaci, že Klára stále není po Chamonix v pořádku a závod tedy nepoběží. Uvidíme ji zde asi jen v roli fandícího diváka. (Tak přeji brzké uzdravení, abys chytla alespoň závěr sezony)

SAM_3017_small

Další ženy uvedené níže pak se jistě budou snažit můj tip postavit na hlavu a dostat se na některé místo na bedně. Šanci v případě, že jim to sedne mají všechny. Kristýna Hájková si bude asi chtít zlepšit chuť po smolné Andoře, Ivona Krejčiříková zkusí porazit sestru a způsobit mi problém s jejich identifikací (snad jen podle čísla :) ), Kristýna Skupieňová by jistě ráda zopakoval svůj výborný výkon z Dolomiti Extreme Trail a Hana Večerková již dokázala, že umí vyhrávat v kopečkách (např. Valašský Hrb 2013).

I přesto, že v ženském poli je favoritek přeci jen méně než u mužů, i zde čekám zajímavou podívanou.

ŽENY

Hájková Kristýna

Krejčiříková Denisa

Krejčiříková Ivona

Rampírová Klára (nestartuje)

Skupieňová Kristýna

Straková Anna

Večerková Hana

Pokud nejste přihlášeni a chtěli byste snad ještě na poslední chvíli vklouznout do startovky, zkuste se podívat do diskuze na webu závodu. Třeba se vám ještě podaří nějakou registraci koupit.

A jestli nechcete běžet, ale jste z blízka, nebo jedete jako doprovod se závodníkem, nezapomeňte, že každý běžec v tomto závodě moc ocení jakékoli fandění. Udělejme jim tam tedy atmosféru blízkou legendárnímu závodu Zegama-Aizkorri Marathon.

zegama sancti spiritu 3