Zegama2014_KilianUpZegama-Aizkorri Marathon jsem očekával s větším napětím než kdykoli předtím. Poprvé jsme měli českého závodníka na startu a to jen díky tomu, že se Czech Skyrunning Association stala členem ISF a získala tak možnost požádat o startovní čísla do jinak beznadějně vyprodaných závodů.

Letos nás tedy zde zastupoval Honza Bartas, který to díky své současné práci v Madridu měl na start trochu blíž než jiní naši borci z Česka. O tom, jaké dojmy si odnesl ze závodu nás určitě seznámí ve vlastním článku a proto se zde budeme věnovat především závodu z pohledu současné skyrunning špičky.

Předpověď počasí pro závod byla zcela dle preferencí Kiliana. On, který miluje chladno a mokro si nemohl přát nic lepšího. Avizovaná teplota nahoře mezi 3-5°C, déšť. Naštěstí pro většinu závodníků alespoň déšť před závodem ustal, ale na trati se předchozí vydatné srážky opravdu podepsaly. Bahna bylo všude dost, kluzalo to v stoupáních i sebězích. Někomu to vadilo víc, nekomu méně. Člověk by si řekl, že na takovém povrchu se mohou lépe prosadit Angličané, kteří jsou na takové podmínky zvyklí, ale žádný nijak výrazně nevybočil ze standardu.

Zegama2014_KilianUp1

Co letos jasně dominovalo závodu ?

Určitě to, že letošní ročník byl neskutečně rychlý, rychlejší než kdykoli předtím.

Hned čtyři závodníci se dostali časem pod starý rekord tratě z roku 2005, který držel Rob Jebb. Kilian Jornet pak prokázal svou dominanci ziskem již sedmého vítězství na tomto závodě a zlepšení rekordu o pět minut a čtyřicet sekund. To je opravdu o víc než o parník.

Ale jak závod probíhal ?

Již po startu se začalo zostra. Na čele se pohybovali favorité Kilian a Marco de Gasperi, kteří probíhali prvním mezičasem na cca 7.km společně v čase 33:57 a 33:58. Zdálo se, že se může opakovat fantastický závod z mistrovství Evropy v Canaze v minulém roce, kde Kilian a Marco také většinu tratě běželi spolu a po vzájemném urputném boji finišovali společně k překonání rekordu trati. Další velký favorit Luis Hernando zvolil opatrnější taktiku a byl zde až osmý se ztrátou skoro 40 sekund.

Ve stoupání na první vrchol trati Aratz Kilian Marcovi odskočil na rozdíl 27 sekund, ale v následném seběhu na Spiritu Sancti na 20.km již byli tito dva skvělí běžci opět spolu.

Rozhodující byla dnes pravděpodobně Kilianova síla v kopcích, když v dalším stoupání na Aizkorri Kilian získal na Marca náskok skoro minutu a čtyřicet sekund a to byl asi rozhodující okamžik závodu. Na dalším vrcholku Aitxuri se náskok zvýšil na 2 minuty dvacet sekund a to při kvalitách Kiliana bylo opravdu hodně těžký oříšek pro Marca. Ten se ale nevzdával a protože byl silnější při dnešním závodě v sebězích, dokázal do Oltze z náskoku 20 sekund ukrojit. Mezitím se Luis Hernando stále pohyboval mezi 5-7. místem a jeho ztráta na Kiliana byla na Aitxuri již pět minut a osm sekund. V úseku k poslednímu vrcholku trati na Andraitz za to Luis ale vzal a skvěle se posunul na třetí místo minutu osmnáct sekund za Marca, kterému najednou mohlo být trochu úzko i o jeho druhé místo.

Zegama2014_KilianFinish

Opravdu mimořádným výkonem si Kilian doběhl neohrožen pro vítězství. Marco tentokrát na Kilana neměl a nedošlo k opakování jejich finiše. Naopak se mohl do konce trochu obávat o to, co se děje za ním, protože Luis Hernando si perfektním rozložením sil a výborným finišem v druhé půlce trati doběhl pro třetí místo, když skončil za Marcem jen 19 sekund.

Ještě Ionut Zinca sice s větším odstupem na čtvrtém místě doběhl v čase rychlejším než byl starý traťový rekord. Opravdu mimořádně rychlý závod.

Zegama2014_PodiumMen

Kilian Jornet (Salomon Running) – 3:48:38 (nový traťový rekord, starý 3:54:18, Rob Jebb, 2005)

Marco De Gasperi (SCOTT Running) – 3:50:38

Luis Alberto Hernando (adidas) – 3:50:57

Ionut Zinca (Valetudo)– 3:53:14

Zaid Ait Malek (Buff) – 3:55:06

Michel Lanne (Salomon) – 3:57:27

Manuel Merillas – 3:58:09

Jokin Lizeaga – 3:59:11

Tadei Pivk (SCOTT Running) – 4:00:28

Aritz Egea – 4:00:04

V ženském závodě se rýsovalo duo favoritek Stevie Kremer a Emelie Forsberg. Po rozhodnutí na poslední chvíli, že poběží se k nim snad mohla přidat Núria Picas, ale ta se stovkou v nohách z minulého týdne asi trochu přecenila své síly nebo schopnost regenerace. Od počátku zaostávala za nejlepšími v rychle rozběhnutém závodě a na Spiritu Sancti závod nakonec předčasně ukončila.

Zegama2014_StevieKremerDown

Na Otzaurte doběhly běžkyně s minimálními rozdíly v pořadí Emelie, Kasie Enman a Stevie Kremer. Na vrcholku Aratz již byly vpředu Kasie a Stevie a Emelie trochu zaostávala. Možná i ještě nezhojené zranění pravé ruky znesnadňovalo do prudkých kopců využít opírání do stehen a tak to bylo na výkonu Emelie znát.

Pozdější druhá žena pořadí Elisa Desco se v těch chvílích držela kolem pátého místa a v tu dobu bych ji na bednu netipoval.

Ještě na posledním vrcholku Andraitz byla jasně v čele Stevie, následovaná s odstupem minuty a padesáti sekund Kasie Enman a další tři minuty zpět byla Emelie. Říkal jsem si, že v následném seběhu do cíle možná Emelie něco předvede a posune se vpřed, ale vše bylo jinak.

Zegama2014_StevieKremerFinish

Stevie si již první místo vzít nenechala. Obrovským závěrem se na konečné druhé místo propracovala Elisa Desco a v samotném konci závodu pak z páté pozice zaútočila Maite Mayora a dostala se na třetí místo. Její doběh do cíle byl pr ni opravdu hodně emotivní a upřímně, není se co divit. Na Zegamě člověk není na bedně každý den.

V průběhu závodu se spekulovalo, jestli Stevie překoná rekord Emanuely Brizio a šance zde byla, nakonec na rozdíl od mužského závodu ženský rekord odolal a na překonání si ještě počká.

Zegama2014_PodiumWomen

Stevie Kremer (Salomon) – 4:46:43 (4:38:19 Emanuela Bricio, 2009)

Elisa Desco (SCOTT) – 4:50:20

Maite Mayora (La Sportiva) – 4:51:47

Emelie Forsberg (Salomon) – 4:52:12

Kasie Enman (Salomon) – 4:53:33

Ana Conde – 4:56:46

Leire Agirrezabala – 5:00:52

Uxue Fraile (Vibram) – 5:03:51

Emma Roca (Buff) – 5:08:03

Landie Greyling (Salomon) – 5:08:41

Kompletní výsledky (on-line): http://clasificaciones.kirolprobak.com/jquery/extras/Scroller/zegama_online.html

Kompletní výsledky: http://www.zegama-aizkorri.com/en/classifications/

Honza Bartas asi nebude svým výsledkem příliš spokojený, určitě by si představoval být blíže bodovaných míst v SWS. Bohužel, ne vždy to vyjde podle představ. Snad alespoň ten zážitek být přitom mu vynahradil to 133. místo a čas 5:06:01.