TransUralByli jsme kontaktováni pořadateli nového Ultra Trailu v Rusku. Jedná se o závod TransUral 2014-2017.

Jedná se o přeběh celého Uralu jako hranice mezi Evropou a Asií.

Celá trasa je rozdělena do čtyř let. V tomto roce bude závod probíhat od 16.7. do 20.7.2014 a závodníci proběhnou 160km včetně sedmi vrcholů jižního Uralu ve čtyřech dnech. V dalších ročnících pak bude následovat centrální část, severní a polární část.

TransUralmap

Pořadateli je jasné, že vízum, letenka a vše další spojené s takovým závodem v tak vzdálené lokaci jsou náročné věci. Zaměřují se tedy především na sportovce, kteří by chtěli zažít něco absolutně nového a dokonce snad i exotického.

Na můj dotaz, co jsou schopni případně nabídnout našim běžcům za benefity (startovné, příspěvek na cestu, ubytování a podobně) jsem dostal následující odpověď.

„Co se týká benefitů, budeme se snažit dělat vše pro pohodlný pobyt cizinců během závodů. Poskytneme pomoc s podáním žádosti o vízum v Česku, zajistíme transfer z letiště do místa konání závodu, informační zabezpečení a koordinaci během celého pobytu, pomůžeme zorganizovat individuální program cestováni v Rusku, pokud o to bude zájem. Pokud se objeví konkrétní zájemci o závod, můžeme projednat nějaké další benefity individuálně.“

Je zřejmé, že případný zájem asi nebude nijak hromadný. Závod je uprostřed sezony, kdy špička má již naplánovány jiné závody. Ve World Skyrunning Series je v tomto termínu velmi dobře dostupný a krásný závod Dolomity SkyRace společně s Vertical Kilometer v italském Canazei. Velká výprava běžců ultra bude v Andoře na Ronda dels Cims. Přesto si myslím, že možná tato informace nalezne pozornost od někoho, kdo se nežene za výsledky, ale chce zažít něco trochu nebo možná hodně jiného, než se dá zažít v Alpách nebo Pyrenejích.

V případě zájmu mě prosím kontaktujte na adrese sam(at)skyrunning.cz a já vám dám spojení na odpovědnou osobu z pořadatelského týmu. Link na web závodu s informacemi v angličtině je v úvodu článku.